Değerlendirilecek bulgular önem sırasına göre; nabız, solunum, kan basıncı, bilinç düzeyi, deri rengi, göz bebekleri, kılcal damar dolumu ve hareket-uyaranlara cevaptır.
İlk olarak ilkyardımcıyı tanımlayan Yusuf Yürümez, “İlkyardımcı, hasta veya yaralıya tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç gereçlerle, ilaçsız uygulamaları yapan eğitim almış kişi ya da kişilerdir.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
İlgili 45 soru bulundu
İlk Yardımın ABC'si Harfler neyi ifade eder? İlk yardımın abc'si olarak kabul edilen uygulamalardan A (airway), hava yolu açık olmasının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırmayı ifade eder.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir. Koruma: Kaza sonuçlarının ağırlaşmasını önlemek için olay yerinin değerlendirilmesini kapsar. En önemli işlem olay yerinde oluşabilecek tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır.
Hasta/yaralının korku ve endişelerini gidermek, Hasta/yaralıya müdahalede yardımcı olacak kişileri organize etmek, Hasta/yaralının durumunun ağırlaşmasını engellemek için gerekli müdahalede bulunmak, Kanama, kırık, çıkık ve burkulma vb. durumlarda yerinde müdahale etmek.
“İlk yardımın ABC'si nedir?” diye merak ediyorsanız bunun ilk yardımda en temel kavram olduğunu bilmelisiniz. ABC; solunum ya da hava yolu (airway), solunum (breathing) ve dolaşım (circulation) anlamını taşır. Uygulanacak ilk yardımda hayati tehlikede olan kişinin solunum yolu kontrol edilmelidir.
Kasisli Yol Tabelası Levhası T-7: Yol üzerinde, taşıtların daha önceki yol şartlarına göre normal hızlarını düşürmedikleri takdirde, taşıtları tehlikeye düşürebilecek hendek, kasis, çukur ve benzeri üst yapı bozuklukları bulunduğunu uyarmak için kullanılır.
Yüklü ağırlığı 6 tondan fazla olan taşıt giremez anlamı : Yüklü ağırlığı levhada belirtilen değerden fazla olan araçların girişinin yasak olduğunu bildirir. Açık veya kapalı tüm otoparklar içerisinde de kullanılmaktadır. Genellikle otoparkların giriş kısmında bulunur.
Bir kaza ya da hayatı tehlikeye sokan bir durumda, sağlık görevlileri olay yerine ulaşana kadar hayati tehlikenin azaltılması ya da mevcut durumun daha kötüye ilerlemesinin önlenebilmesi için yapılanlara ilk yardım deniyor.
İlkyardımın temel uygulamaları nelerdir? İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir.
10- Hasta/yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: · Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, · Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
tedaviye kadar geçen zaman dilimidir. saat içinde gerçekleştirilmesi uygun iken, bu period koşullara göre ilk birkaç saati içerebilmektedir. Hastanın görüldüğü ve değerlendirildiği andan itibaren önceliklerin belirlenmesi ve gerekiyorsa erken cerrahi kararı verilmesi acil ile cerrahi doktorlarının iletişimine bağlı.
İlk yardımın ABC'si
Bilinç kontrol edilmeli, kapalı ise aşağıdakiler hızla değerlendirilmelidir: A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma. B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi. C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
İlk yardımda öncelikli olarak yapılması gereken 3 aşama vardır. Bunlar; hastayı /kazazedeyi güvenceli yere almak, (kaza yerinde gerekli emniyet tedbirleri almak.), teşhis koymak /ilkyardım yapmak ve ambulans çağırmaktır. İlkyardım müdahalesine başlamadan önce çevre güvenliğinden emin olunmalıdır.
İlk yardım hastanın hayatını kurtarabildiği gibi bilinçsiz uygulama yapıldığında hastanın hayatının kaybetmesine ya da zarar görmesine sebep olabilir. Bu açıdan ilk yardım uygulaması sağlık görevlileri gelene kadar yalnızca Sağlık Bakanlığından onaylı ilk yardım sertifikası olan kişiler tarafından yapılmalıdır.
7- Eğer solunum yoksa hasta/yaralının göğsü- nü yükseltmeye yarayacak kadar her biri 1 saniyenin üzerinde 2 kurtarıcı nefes verme, havanın geriye çıkıp çıkmadığını kontrol etme. 8- Daha sonra göğüs kemiğinin orta kısmına bası uygulayarak kalp masajı yapmaya başlanır.
“İlk yardım, herhangi bir hastalık ya da kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan bir kişiye, durumunun kötüleşmesini önlemek amacı ile olay yerinde ilaçsız olarak yapılan ilk müdahaledir”. Bu ilk müdahale, ilgili kişiye en yakınında bulunan kişiler tarafından yapılabilir.
Hasta/yaralının bacakları 30cm kadar yukarı kaldırılarak, bacakların altına destek konulur (Çarşaf, battaniye yastık, kıvrılmış giysi vb.), Üzeri örtülerek ısıtılır, Yardım gelinceye kadar hasta / yaralının yanında kalınır, Belli aralıklarla (2–3 dakikada bir) yaşam bulguları değerlendirilir.
C - Kimyada Karbon elementinin simgesidir. C - Matematikte karmaşık sayılar kümesi için kullanılır. C - Müzikte do notasını ifade eder. C - Müzikte do majörü ifade eder.
Bu, ABC (havayolu, solunum, dolaşım) olarak bilinen yaklaşımın artık CAB (dolaşım, havayolu, solunum) olarak kullanılmasının önerilmekte olduğu hepinizin malumu. ABC'nin CAB'ye dönüşünü, kardiyak arest yönetiminde dolaşımın daha fazla önem kazanması ve havayolunun eski önemini yitirmesi şeklinde yorumlamak da mümkün.
C (Circulation) Dolaşım (TYD) Kontrolü
Solunumu olmayan hasta/yaralının kalbi de çalışmıyor anlamındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri