Karşı tarafın duygularını ve düşüncelerini anlamaya çalışmak. İş yerinde daha pozitif ve anlayışlı bir ortam yaratır, çatışmaları çözmede yardımcı olur. İletişimde mesajın karşıya açık ve anlaşılır bir şekilde iletilmesi. Karışıklıkların önünü alır, doğru bilgi aktarımını sağlar.
Öncelikle güçlü bir hitabet, nezaket dilimiz, konuşurken yaptığımız tonlamalar, jestlerimiz, mimiklerimiz vereceğimiz mesajı her zaman daha iyi vurgular. Bunları doğru şekilde ve doğru yerde kullanmak iletişimimizi büyük oranda güçlendirecektir. Güzel konuşmak ve kendimizi iyi ifade etmek en güzel kartvizitimizdir.
Jestler, mimikler, el kol hareketleri, şekiller, sesler, kelimeler. Hepsi iletişim kurmanın yollarındandır. Kendimizi ifade etmek için iletişim şartsa iletişim kurma becerisi de önemli demektir. İletişim kurma becerisine herkes sahip olmak zorunda değildir.
İlgili 17 soru bulundu
Sözlü iletişim, iletişimin en yaygın ve etkili biçimidir ve günlük yaşamlarımızın temel bir unsuru olarak kabul edilmektedir. Yazılı iletişim, harflerin ve kelimelerin kullanılmasıyla gerçekleştirilen iletişim türüdür.
İletişimin etkili olması için dikkate alınması gereken bazı özellikler vardır. Bunlar arasında empati kurma, açık ve net iletişim, etkin dinleme, beden dilini doğru kullanma ve sorunları çözme yeteneği sayılabilir.
Etkili iletişim kişilerin iş yaşamlarında sorunları çözmelerine yardımcı olurken kişisel yaşamlarında da ilişkilerini iyileştirmelerine ve sürdürmelerine yardımcı olur. İş yaşamında ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişiler veya gruplar için iletişim hayati bir öneme sahiptir.
Bu soruya psikoloji teorilerinin de desteklediği bir cevap olarak “insanın kendi ismi” denilebilir. Bu nedenle de iş hayatında iletişimde dünyanın en basit iletişim taktiği insanların ismini kullanmak. Kişinin hem onaylandığını hem tanındığını hissetmesini ayrıca da kendini değerli hissetmesini sağlayan bir ses.
İletişim sürecini başlatan varlık, KAYNAK olarak adlandırılır. Kaynak kendisine ulaşan bilgi ve verilere göre mesaj iletecek bir düşünce oluşturur. Kaynak, iletmek istediği düşünceleri kodlar.
Sağlıklı iletişim her iki kişinin de iletişime farkındalıklı yaklaştığı, duyguları ve düşünceleri konusunda açık davrandığı ve genellikle konuşma ve dinleme dengesinin eşit olarak dağıldığı bir iletişim şeklidir.
İletişimin beş ana öğesi vardır. Bunlar; gönderici(kaynak), mesaj, mesajın gideceği kanal ve bu mesajın muhatabı alıcı ile mesajın nasıl anlaşıldığının testi mahiyetindeki geribildirimdir. İletişim esnasında bu beş öğeden de kaynaklanabilen engeller bulunmaktadır.
Algılarımız, iletişim kazaları, etkin dinleme özelliğimiz, empati kurabilme, sözsüz iletişim, aynalama ve konuşma iletişimin olmazsa olmazları…
İletişimin 5 Anahtarı
Algılarımız, iletişim kazaları, etkin dinleme özelliğimiz, empati kurabilme, sözsüz iletişim, aynalama ve konuşma iletişimin olmazsa olmazları…
İletişimin en iyi yöntemi, sakin ve net konuşmak, dolgu sözcüklerden kaçınmak, göz teması kurmak, uygun beden dili kullanmak ve dikkatli dinlemektir. İletişimin önemli unsurlarından biri sakin ve net konuşmaktır.
Etkili iletişim için en önemli kural dinlemeyi öğrenmektir. Sosyal bir varlık olan insan yaşamını etkili bir şekilde sürdürebilmek için iletişim kurmanın her zaman bir yolunu bulmuştur. Çünkü iletişim; insanın kendini, duygu ve düşüncesini, gereksinimlerini anlatma ve başkalarını anlama yoludur.
İletişimin 3 Unsuru: Kelimeler, Ses Tonu ve Beden Dili | Eğitim Atölyesi (87.
Etkili iletişim kurabilmek için atılacak ilk adım, iyi bir dinleyici olmaktır. Karşımızdaki kişiyi dikkatle dinlemek ve onun düşüncelerini anlamaya çalışmak, iletişimin temelini oluşturur. Empati yeteneğini kullanarak, karşımızdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini hissetmeye çalışmalıyız.
Olumsuz iletişimin bazı özellikleri şunlardır:
Kişi başkalarını dinlemek yerine başkaları adına karar verir. Kişi çıkarları için zorbalık yapabilir. Kişi bir anlaşmazlıkla karşılaştığında veya istediğini elde edemediğinde tartışır. Kişi aynı fikirde olmayanları açıkça eleştirir veya utandırır.
Bilgisayar, televizyon, radyo, telefon, faks ve telsiz görsel ve işitsel iletişim araçlarından en önemlileridir.
İLETİŞİMDE TEMEL İLKE KABUL ETMEDİR.
Başkasını olduğu gibi kabul etmek, onu gerçekten sevmektir. Kabul edildiğini hissetmek, sevildiğini de hissetmektir. Ancak "kabul etme" kavramı, karşımızdakinin söylediği her şeyi onaylama, ileri sürdüğü fikirlere katılma veya tüm yorumlarını kabullenmeyle karıştırılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri