İlk Yardım Nedir? Herhangi bir kaza ya da yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda, sağlık görevlilerinin tıbbi yardımı sağlanıncaya kadar, hayatın kurtarılması ya da durumun daha kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde, tıbbi araç gereç aranmaksızın mevcut araç ve gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.
Bir kaza ya da hayatı tehlikeye sokan bir durumda, sağlık görevlileri olay yerine ulaşana kadar hayati tehlikenin azaltılması ya da mevcut durumun daha kötüye ilerlemesinin önlenebilmesi için yapılanlara ilk yardım deniyor.
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma(KBK) olarak ifade edilir.
İlk Yardımın Önemi
Yaşanan kazalarda, doğal afetlerde; kısacası insan sağlığını tehdit eden durumlarda sağlık görevlilerinin olay yerine ulaşması zaman alabilir. Bu gibi durumlarda uygulanan ilk yardım uygulamaları hastanın kötüleşmesini önleyebildiği için hayat kurtarır nitelikte olur.
İlgili 43 soru bulundu
İlkyardım temel uygulamaları Koruma, Bildirme, Kurtarma (KBK) olarak ifade edilir.
İlk yardımda öncelikli olarak yapılması gereken 3 aşama vardır. Bunlar; hastayı /kazazedeyi güvenceli yere almak, (kaza yerinde gerekli emniyet tedbirleri almak.), teşhis koymak /ilkyardım yapmak ve ambulans çağırmaktır. İlkyardım müdahalesine başlamadan önce çevre güvenliğinden emin olunmalıdır.
İlk yardım hastanın hayatını kurtarabildiği gibi bilinçsiz uygulama yapıldığında hastanın hayatının kaybetmesine ya da zarar görmesine sebep olabilir. Bu açıdan ilk yardım uygulaması sağlık görevlileri gelene kadar yalnızca Sağlık Bakanlığından onaylı ilk yardım sertifikası olan kişiler tarafından yapılmalıdır.
Değerlendirilecek bulgular önem sırasına göre; nabız, solunum, kan basıncı, bilinç düzeyi, deri rengi, göz bebekleri, kılcal damar dolumu ve hareket-uyaranlara cevaptır.
“İlk yardımın ABC'si nedir?” diye merak ediyorsanız bunun ilk yardımda en temel kavram olduğunu bilmelisiniz. ABC; solunum ya da hava yolu (airway), solunum (breathing) ve dolaşım (circulation) anlamını taşır. Uygulanacak ilk yardımda hayati tehlikede olan kişinin solunum yolu kontrol edilmelidir.
A: Hava yolu açıklığının sağlanması ve rahat nefes alıp vermeyi kolaylaştırma. B: Solunumun olup olmadığının değerlendirilmesi. C: Nabız olup olmadığının kontrol edilmesi.
İlk yardımcı öncelikli olarak başkalarına yardımcı olmak için kendi can güvenliğini korumalı, İlk yardımcı elindeki mevcut olanakları değerlendirebilmeli, İyi bir iletişim becerisine sahip olmak.
Acil tedavi ; işin uzmanları tarafından yapılan her türlü ileri teknik ve ilaç kullanılarak yapılır. İlkyardım ; bu konuda eğitim almış herkesin, olayın olduğu yerde bulabildiği malzemeleri kullanarak yaptığı hayat kurtarıcı müdahaledir.
MADDE 19– (1) İş sağlığı ve güvenliği kapsamında; a) Az tehlikeli işyerlerinde, her 20 çalışan için 1 ilk yardımcı, b) Tehlikeli işyerlerinde, her 15 çalışana kadar 1 ilk yardımcı, c) Çok tehlikeli işyerlerinde, her 10 çalışana kadar 1 ilk yardımcı, bulundurması zorunludur.”
İLK YARDIM TEMEL UYGULAMALARI
Koruma: Olay yerinde olası tehlikeleri belirleyerek güvenli bir çevre oluşturmaktır. Bildirme: En hızlı şekilde gerekli yardım kuruluşlarına ( 112 ) haber verilmesidir. Kurtarma: Olay yerinde hasta yaralılara müdahale; hızlı ancak sakin ve bilinçli bir şekilde yapılmalıdır.
Herkes ilk yardım yapamaz. Ancak ilk yardım eğitimi almış kişiler bu uygulamayı yapabilir. Aksi takdirde yaralıya faydadan çok zarar verilebilir. Kişiye uygulanan ilk yardım onun tüm yaşamını olumlu ya da olumsuz etkileyebilir.
Hasta veya yaralının baş, boyun ve gövde ekseni korunarak sert bir zemine sırt üstü yatırılır. Ağız içi, ilk önce göz ile bakılarak kontrol edilir. Ağız içinde görünen bir cisim varsa ve alınabilecek durumda ise alınır.
“İlk yardım, herhangi bir hastalık ya da kaza sonucu sağlığı tehlikeye girmiş olan bir kişiye, durumunun kötüleşmesini önlemek amacı ile olay yerinde ilaçsız olarak yapılan ilk müdahaledir”. Bu ilk müdahale, ilgili kişiye en yakınında bulunan kişiler tarafından yapılabilir.
10- Hasta / yaralının solunum yapıp yapmadığı bak-dinle-hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir: Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır, Eğilip, kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüsün üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Kalp-damar sisteminin yaşamsal organlara uygun oranda kanlanma yapamaması nedeniyle ortaya çıkan ve tansiyon düşüklüğü ile seyreden bir akut dolaşım yetmezliğidir.
Bilinci kapalı olan yaralılarda ise hemen sağlık kuruluşu aranıp hastayla ilgili bilgi verilmelidir. İlk yardımın ABC'si İngilizce kelimelerin baş harflerinden oluşmaktadır. Bunlar ; Airway, Breathing ve Circulation kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
A) İlkyardım, uygulamasında ilaç kullanılır.
Olayı anında ve doğru olarak haber vermeli (112'yi aramak), Çevredeki kişileri organize edebilmeli ve onlardan yararlanabilmeli, İyi bir iletişim becerisine sahip olmalıdır.
Hastaya tıbbi müdahalede bulunmak ilkyardımın öncelikli amaçları arasında yer almaz!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri