Iğdır ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
İğdır Ovasında çok çeşitli ürün yetiştirilir. Ova, Kuzey Anadolu'nun Çukurova'sı sayılır. Sebzecilik ve meyvecilik gelişmiştir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, şekerpancarı, elma, kavun, karpuz, mısır, kayısı ve armuttur.
Iğdır, bahçeden bahçeye geçiş yapan evleri ile ünlüdür. Bu bahçelerde kayısı ve elma ağaçları vardır. Tarım için elverişli olup şeker pancarı, karpuz, kavun, domates gibi çeşitli meyve ve sebzeler yetiştirilmektedir. İlin en büyük tarım işletmesi olan Kazım Karabekir Tarım İşletmesi Dil Ovası kısmındadır.
Doğu Anadolu'nun Çukurovası Iğdır'da pek çok sıcak iklim meyvesi yetişiyor. Kavun, karpuz, biber, domates, elma, armut, şeftali, fındık, incir bundan bazıları.
Rize ilinde sahil bölgelerde zeytin yetiştiriciliği yapılabilir fakat yüksek rakımlı bölgelerde ise ancak saksı içerisinde ev ortamında zeytin yetiştiriciliği yapabilirsiniz.
İlgili 38 soru bulundu
Zeytin fidanlarının dikiminde konuşan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu “Botanik Park'ta, Trabzon, Sinop, Artvin ve Samsun illerimizde 6 asırdır yetiştiği bilinen 15 farklı zeytin çeşidine ait 41 adet fidandan oluşan zeytin bahçesi oluşturuyoruz.
Zeytin Türkiye'de En Çok ve En İyi Nerede Yetişir? Zeytinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesi olmaktadır. Ayrıca Güney Marmara ve Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde de zeytin yetiştiriciliği bulunmaktadır. En fazla zeytinyağı için yetiştirilen zeytinler Aydın'da olmaktadır.
Ceviz genellikle Tuzluca ilçemiz ve köylerinde yoğun bir şekilde yetiştirilmektedir. Tuzluca ilçemiz ve köylerinde tamamen doğal olarak yetiştirilen cevizin hasadı başladı.
Iğdır'ın meşhur yemekleri şunlardır; kuymak, patlıcan reçeli, paça, kavut, bozbaş, ekşili pilav, taş köfte, işkembe kavurma, hörre, fetir, omaç helvası, katlet, tavuk şorva.
Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve nemlidir. Mikroklima iklime sahip olan Iğdır'ın jeolojik yönden yapısı alüvyoniktir. Iğdır da yapılan meteorolojik ölçülere göre; bu güne kadar en düşük sıcaklık –20 derece, en yüksek sıcaklık +40 derecedir.
"Iğdır'ın kayısısı ünlü olduğu için genellikle herkes kayısıyla, meyveyle geçimini sağlar. Çağlaya çok fazla talep var, dışarıdan isteyenler var. Daha çiçek halindeyken gelip bahçelerden satın alıyorlar.
Iğdır ve kabilesi, Azerbaycan ve Aras bölgesinde yerleşmiştir . Karakoyunluların da mensup olduğu bu boyun ilk başbuğu İğdir Bey'dir. Anadolu ve Azerbaycan da “Iğdir” şeklinde söylenir. Asıl söylenişi ”İgdir”dir.
Iğdır'ın etrafını saran dağların hava sirkülasyonunu yavaşlatması havasının kirli olmasının en başat nedeni olarak işaret edilirken, kalitesiz kömürlerin tüketimi ve aşırı betonlaşma da sıralanan başka nedenler. Kentte hava kirliliğinin yanı sıra bir başka tehlike ise radyasyon.
Kuytu olması yüzünden Iğdır Ovasında ortalama sıcaklık 11,6°C'dir. Kuytuluğu yüzünden Iğdır Ovası ülkemizin en az yağış alan bölgelerinden biridir. Yazlar uzun ve sıcak geçer.
Iğdır Türkiye'nin en kurak sahalarından biridir. Yıllık ortalama yağış miktarı ise 257.6 mm ile bölge ortalamasının (559 mm ) hayli altındadır.
İğdir Bölgesinde Ortalama Sıcaklık
Soğuk mevsim 3,4 ay uzunluğundadır ve 30 Kasım tarihinde başlayıp 12 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 9°C altındadır. İğdir bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık -3°C iken yüksek sıcaklık 5°C düzeyindedir.
Sonuç olarak bugün Iğdır'ın nüfusu 192 bin civarıdır. Bunun 100 bin kadarı Kürt, 92 bin civarı ise Türktür. Türk nüfusu da Azerbaycan Türkleri, Terekeme ve Ahıska Türklerinden meydana gelir. Meshepsel olarak Azerbaycan Türklerinin büyük çoğunluğu Caferi meshebindendir.
Kayısı ağaçlarının Iğdır'ın sembolü olduğunu ve bu yönüyle tanındığını aktaran Coşar, "Iğdır denilince akla Iğdır kayısısı geliyor. Kendi tadı, aroması ile Türkiye'nin en uç noktasında dahi tanınıyor.
Nüfusu 200.000'e yakın olan Iğdır, Türkiye'nin en doğusunda yer alan en güzel ve en sevimli illerinden birisidir. Doğudaki diğer şehirlerimizin aksine mikro klima iklimi ile adeta Akdeniz havası yaşatan bu şehir, tarihi ve kültürel olarak her zaman önemli bir şehrimiz olmuştur.
Iğdır sert karasal iklimin hakim olduğu Doğu Anadolu Bölgesinde yer alır. Iğdır Ovası'nda pamuk yetiştirilmesi mikroklima örneğidir.
=> Çünkü Iğdırda pamuk yetiştirilmesinin sebebi mikroiklim yani mikroklima sayesindedir. Mikroklima ise iklim anlamına gelir. Mikroklima sayesinde pamuk yetiştirilebilir.
İlimizde yıllar sonra ilk kez 2017 yılında ekimi yapılan ve bu yılda daha geniş bir alanda ekimi gerçekleştirilen pamuğun hasadına başlandı ve hasat devam ediyor.
Zeytin ağacının anavatanı Anadolu'nun Kahramanmaraş, Hatay ve Mardin üçgenidir. Zeytin, dünyada sadece Akdeniz ülkelerinde ekonomik olarak tarımı yapılabilen bir bitki türüdür. Dünyanın önde gelen zeytin üreticileri sırasıyla İspanya, İtalya, Yunanistan ve Türkiye'dir.
“Zeytinin Başkenti” iddiası
Gemlik Zeytini, güçlü bir algı. Zeytinde Gemlik, Zeytinyağında Ayvalık… Marka değeri yüksek ve geleneksel üretim alanları içinde önemli bir merkez.
Gemlik bölgesinde yetiştirilen bu tür, tad ve yapı özellikleri dolayısı ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor. Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri