Türklerin en eski yazılı eserleri 6. yüzyıldaki Yenisey yazıtlarıdır; ancak bunlar okunamadığı için belge niteliği taşımazlar. Bu bakımdan Türk tarihinin ve edebiyatının ilk yazılı ürünleri Göktürk yazısıyla ortaya konulan Orhun yazıtlarıdır.
Türklerin ilk yazılı eseri olan Orhun Yazıtları tarih ve edebiyat açısından önemini halka korumaktadır. Kitabeler ilk kez 1983 yılında Wilhelm Thomsen tarafından okunmuştur. Orhun Yazıtları içerisinde bulunan Tonyukuk 716 yılında, Kültigin 732 yılında ve Bilge Kağan eserleri 735 yılında dikilmiştir.
Roman, öykü, şiir ve deneme gibi olan tüm kurmaca türde yazılmış olan metinler edebi eser olarak adlandırılmaktadırlar. Oluşturulmuş olan bu yazılı edebi eserler bir kurgunun, hissedilen duygunun ya da düşüncenin ürünü olmaktadırlar.
Yazı ilk defa sümerler tarafından M.Ö 3500 yıllarında bulunmuştur. İlk yazılı belge uruk şehrindeki ekonomi ile ilgili kil tabletlerdir.
Türk yazı dilinin elimize geçen ilk örneği; II. Göktürk Kağanlığı döneminden kalan, VII. yüzyıla ait, 6 satırlık Çoyren (Çoyr, 688- 692) yazıtıdır. Kül Tigin, Bilge Kağan, Tonyukuk Yazıtları gibi Orhun alfabesiyle taşa kazınmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Orhun, Göktürk ya da Köktürk alfabesi, Göktürkler ve diğer erken dönem Türk kağanlıkları tarafından kullanılmış, Türk dillerinin yazılması için kullanılmış ilk yazı sistemlerinden biridir. Alfabe, 4'ü ünlü olmak üzere 38 damga (harf) içermektedir.
Göktürk Kitabeleri (Orhun Yazıtları) Türk yazı dilinin Eski Türkçe Dönemi'ne ait yazılı ürünleridir. Bu kitabeler, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları olması nedeniyle dilimizin tarihi ve gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
Bu zamana kadar bilinen en eski yazıtlar, M.Ö. 3500'lü yıllarda yazıldığı tahin edilen Sümer yazıtlarıydı. Bilim insanları eski Tartaria yazıtlarının Sümerler'inkinden 2000 yıl daha yaşlı olduğunu keşfettiler. Tartaria tabletleri ile ilgili iddialarına yaptıkları çalışmaları kanıt olarak sunuyorlar.
MS 8. yüzyılda yazılan Göktürk Yazıtları (Göktürk Kitabeleri, Orhun Abideleri/Anıtları) ile Uygur metinleri Türk edebiyatının ilk yazılı ürünleri kabul edilmektedir.
Yazılı Türk edebiyatı 8. yüzyılda başlar. için belge niteliği taşımazlar. Bu bakımdan Türk tarihi ve edebiyatının ilk yazılı ürünleri Göktürk Yazıtları'dır. Şiirlerde hece ölçüsü ve dörtlük nazım birimi kullanılmıştır.
Eser kelimesinin sözlük anlamı, yapıttır.
Yazma eselerde, eseri yazan kimse müellif (yazar)'dır. Bir de bu eseri kâğıt üzerine geçiren, yazan kişi ; müstensih (hattat) vardır. Müellif, eseri telif eder, müstensih bundan veya daha sonra meydana gelmiş olan çeşitli nüshaları birinden istinsah (kopya) ederek çoğaltır.
Kutadgu Bilig ilk yazılı Türk-İslam eseridir.
Türkçe'nin ilk yazılı kaynağı Türkler'e ait ilk yazılı eser ORHUN YAZITLARI, ORHUN ABİDELERİ, yani bir başka deyişle GÖKTÜRK KİTABELERİ'dir. Orhun Abideleri'ni Göktürk'ler dikmiştir.
Ilk yazılı kaynaklar arasında Sümerler'in M.Ö. 3500'lü yıllarda kil tabletler üzerine tuttukları tarih, rakam ve resimler bulunmaktadır. Zaman içerisinde Sümerler kil tablet üzerine yazımı ilerletmiş ve çivi yazısı ortaya çıkmıştır.
Bugüne kadarki bilgiler ışığında, Türk dilinin tarihlendirilmiş en eski yazıtı, 7. yy'a ait Çoyren (Çoyr, 688-692) yazıtıdır. Başka bir deyişle Türk yazı dilinin ilk örnekleri 7. yy'da verilmeye başlanmış. Çoyren yazıtı, Költigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtları gibi mezar taşı olarak dikilmiştir.
1.Yazılı belgeler: Bir olayı nakleden veya bir irade beyanını içeren her türlü yazıdır. Memur görevi nedeniyle düzenlediği yazılı belgeye resmi belgedir. Bunun dışında kalan belgeler özel belgedir. Resmi belgenin ispat gücü daha fazladır.
Destan: Toplumu etkileyen olayların uzun bir şiir şekinde anlatım yolu ile aktarılmasına verilen isimdir. Sav: O dönemde atasözü yerine geçen sözlere verilen isimdir. Koşuk: Bu kavram ise avcılık, doğa şiirlerini ifade etmektedir. Genellikle sığır avlarında dile getirilen şiirler koşuk olarak adlandırılmaktadır.
Orhun kitabeleri; Bilge Kağan, Kül Tigin ve Tonyukuk adına dikilmiş eserler olarak ifade edilebilir. 700'lü yıllarda yazılan eserler olduğu söylenebilir. Türklerin yazılı ilk eseri olması nedeniyle oldukça önemli olduklarını söylemek mümkündür. Kitabeler ilk kez 1983 yılında okunmuştur.
Yazıt ya da kitabe, genelde anıtsal bir eserin üzerine tanıtım ve bilgilendirme amaçlı yazıdır. Yazıtlar çoğu kez kolay eriyip bozulmayan malzemelere yazılır, daha doğrusu kazılır. Kitabeler tarih malzemesi yönünden birinci derecede önemlidir, çünkü bu malzeme öbeği hemen her devirde resmî bir hüviyette oluşmuşlardır.
İlk yerli yazılı kaynak olarak Orhun Yazıtları görülmektedir. Bu yazıtların ilki 732 yılında yazdırılan ve dikilen Kültekin Yazıtı'dır. 734'de Bilge Kağan Yazıtı, daha sonra da Tonyukuk Yazıtı dikilmiştir. Bu yazıtlarda ilk kez Türk tarihi anlatılmaktadır.
Orhun Abideleri Orhun Alfabesi ile yazılmıştır. 8. yüzyıldan 10. yüzyıla kadar kullanılan alfabe Türklere ait ilk alfabedir. 4'ü sesli olmak üzere toplam 38 harften oluşur. Orhun alfabesi ile yazılmış en eski yazı Tuva Cumhuriyeti sınırları içerisindeki Kızıl şehrinde bulunmuştur.
Ötüken şu an Rusya ve Moğolistan arasında bir yerde, yani Orhun Nehri'nin kaynaklarına yakındır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri