Hanefi mezhebinde, farz namazlarında, vitir namazlarında, bayram namazlarında ve adak namazlarında niyetin belirtme şartı bulunmaktadır. Yani, "bugünkü akşam namazına" şekline niyet edilir. Eğer vakit içinde kılınan namazın hangi vakte ait olduğu biliniyorsa "bu vaktin farzını kılmaya" şeklinde niyet edilebilir.
Farz: Niyet ettim Allah rızası için ikindi namazının farzını kılmaya. Akşam Namazına Nasıl Niyet Edilir? Farz: Niyet ettim Allah rızası için akşam namazının farzını kılmaya. Sünnet: Niyet ettim Allah rızası için akşam namazının sünnetini kılmaya.
Sual: Namaza niyet ederken, kıble yönünü ve vaktin girdiğini düşünmeli midir? Kıbleye döndüğümüzü biliyorsak mesele yok. Yani seccadeyi başka tarafa sermiş olsalar, böyle serilmeyecekti diyebiliyorsak kıbleye dönmüş sayılırız.
Peygamber efendimiz, farzlardan önce veya sonra nafile namaz kılardı. Allah rızası için namaza diye niyet ederdi. Peygamber efendimiz, farzlardan önce veya sonra nafile namaz kıldığı için bize bu namazları kılmak sünnet olmuştur. Yani farzlar ile beraber kılınan sünnetlerin hepsi nafiledir.
Namaz kılarken niyet etmek farzdır.
Niyetin yanlış yapılmasından dolayı namaz geçersiz olur.
İlgili 20 soru bulundu
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Niyet, namazın şartlarından biridir. Niyet, kalbe ait bir iş olup, kişinin bir şeye karar vermesi, hangi işi ne maksatla yaptığını bilmesi demektir. Namazda muteber olan, kalpteki niyettir. Niyetin dil ile söylenmesi müstehap olmakla birlikte söylenmediğinde de namaz geçerli olur (Merğinânî, el-Hidâye, 1/46).
"Niyet ettim Allah rızası için Nafile Namaz kılmaya" diye niyet ederiz. "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Subhaneke'yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz.
Bir Müslüman namaza başlarken, ellerini başının iki yanına kaldırarak Allahu ekber diye söylenen tekbir getirir. Buna iftitah tekbiri denilmektedir.
Besmele çekilir: “Bismillahirrahmanirrahim” “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazımın iki rekât sünnetini kılmaya” denilerek niyet edilir.
Değerli kardeşimiz, Gerek yatarken, gerekse uyanıkken kıbleye karşı ayakları uzatmak mekruhtur, İslam adabına uygun düşmez.
Namaz Kılmaya Niyet Etmek
Kalben niyet ettikten sonra da namaza durmadan önce ''Niyet ettim Allah rızası için bugünkü akşam namazının farzını kılmaya'' diyerek başlanılır.
Kıbleye doğru yönelmeden kılınan namaz geçerli olur mu? Bilerek kıble yönünden başka yöne doğru kılınan namaz geçersiz olur. Kıble yönünü bilmeyen kimse ise araştırma yapar; edindiği bilgi veya kanaate göre namazını kılar. Eğer namazı tamamladıktan sonra hata ettiğini anlarsa, namazı sahih olur.
Bunun için “ Niyet ettim Allah rızası için, 2 rekât şükür namazı kılmaya” diyerek niyet edilir.
Yapacağı işle, Allah rızası gibi, yüksek bir gaye gözetmeli ve gaflet içinde bulunmamalıdır. Niyet kalbe aittir. Bununla beraber kalp ile niyet yapıldıktan sonra dil ile de söylenmesi daha iyidir. Bir insan başlayacağı bir namaza, kalp ile niyet edip de dili ile bir şey söylemese, o namazı caiz olur.
Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
İlk olarak Subhaneke okunur ve Euzü Besmele çekilerek Fatiha suresine başlanır. Fatiha'nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim'den en az 3 ayet okunur veya Kuran-ı Kerim'in son 10 suresi olan surelerden biri de okunur. İlk rekatta dualar okunup rüküya varılır ve 3 defa subhane rabbiyel azim denir.
Secdeye kapanırken ve secdeden kalkarken “Allāhüekber” demek sünnettir.
Önce niyet edilir : Niyet ettim Allah rizasi için yolcu. namazini kilmaya. Ilk rekatte, (subhaneke) fatiha suresinden sonra, kafirun suresi okunur.
Namazda Kur'an-ı Kerim'den bir kısım okumak farzdır.
Bu bakımdan bu kerdeşimiz sadece İhlas süresini bilse bile namazına devam etmelidir. Ayrıca namazda Fatiha suresini okumak vaciptir. Bu sureyi de ezberlemesi gerekir. Bu şekilde namazını kılar.
"Niyet ettim Allah rızası için ikindi namazının dört rekat farzını kılmaya" diye niyet edilir. "Allahu Ekber" diyerek Tekbir alınır ve namaza başlanır. Subhaneke okunur. Euzü-besmele çekilir.
Namaz kılmasını hiç bilmeyen, hiç namaz kılmamış, hiç dua ve sure bilmeyen birisi isterse elbette namaz kılabilir.
İbn-i Abidin bu meseleyle ilgili ihtilafi ve müftâbih kavli şöyle izah etmiştir: “Hülâsa'da 'Sahih olan kavle göre, her dört rekatta niyet etmek şarttır. Çünkü her dört rekât başlı başına bir namazdır. ' cevabi verilmiştir.
“Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının farzını kılmaya” diye niyet edilir. “Allahü Ekber” diyerek iftitah tekbiri alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri