Grafik bölümü, yukarıda da belirttiğimiz gibi 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans olmak üzere iki farklı programa sahiptir. 2 yıllık ön lisans grafik bölümü yetenek sınavları ile alım yapmayı sürdürmektedir. Ancak öğrencilerin yetenek sınavı öncesinde TYT sınavına girerek baraj puanı geçmesi gerekmektedir.
2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Yetenek Sınavları kapsamında Grafik bölümü baraj sınavı 25 Ağustos 2023 tarihinde 2 oturumda gerçekleştirilecektir.
Bununla birlikte lisans eğitimi sürecince farklı pek çok Grafik Tasarım derslerinden de sorumlu olurlar. Grafik Tasarımı Bölümünde yer alan derslerin büyük çoğunluğu uygulamaya dayanmaktadır. Çizim becerisi ve tasarım kabiliyetine sahip olmak, bölümden başarıyla mezun olmak için gereken iki önemli yetenektir.
İki aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada, canlı model ile karakalem desen çalışması yaptırılmaktadır. Başarılı olanlar ikinci aşamaya geçmeye hak kazanmaktadır. İkinci aşamada, adayların düş gücünü yaratıcı bir şekilde kullanmalarını ölçmeye yönelik bir uygulama sınavı yapılmaktadır.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), çizgi film, grafik, grafik resimleme ve baskı, grafik tasarım programlarına girişte özel yetenek sınavlarını kaldırmıştı.
İlgili 35 soru bulundu
Örneğin Grafik Tasarım, Görsel İletişim ve Tasarım gibi geçmişte yetenek sınavları ile alım yapan bölümlerin birçoğu için durum artık değişmiştir. Buna ek olarak hala yetenek sınavı ile alım yapan bölümlerde de TYT sınavına girmek gerekir.
Grafik bölümü, yukarıda da belirttiğimiz gibi 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans olmak üzere iki farklı programa sahiptir. 2 yıllık ön lisans grafik bölümü yetenek sınavları ile alım yapmayı sürdürmektedir.
Grafik Tasarım taban puanları, AYT'de eşit ağırlık puan türünden hesaplanır.
Mezun olduğunda kamu kurumları ve özel firmaların reklam ve tanıtım alanlarında grafik tasarımcı, grafiker, sanat yönetmeni veya web tasarımcı olarak çalışabilirsin. Bunun yanı sıra mezun olunca DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile üniversitelerin ilgili 4 yıllık programlarına geçiş yaparak öğrenimini 4 yıla tamamlayabilirsin.
Grafik Tasarımı bölümünün verileri ÖSYM ve YÖK Atlas sitesinden alınmıştır. Üniversite Sayısı: Grafik Tasarımı bölümü toplam 72 adet üniversitede bulunmaktadır. TYT Puan türündededir.
eleman.net verilerine göre, Grafik Tasarım Uzmanı 2023 yılında ortalama 36.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Grafik Tasarım Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 29.480 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 18.172 TL maaş alıyordu.
EA Puan türündededir. 4 Yıllıktır. Tercih Listeni Oluşturmak için Tercih Robotuna Kayıt Ol!
ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR: 1- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın kararı gereğince özel yetenek sınavlarından ücret alınmayacaktır.
2023-2024 Eğitim ve Öğretim Yılı Yetenek Sınavı başvuruları 26 Haziran- 6 Temmuz 2023 tarihleri E-Okul üzerinden yapılacak olup, 10-16 Temmuz 2023 tarihleri arasında da yatenek sınavı yapılacaktır.
Grafik Bölümü Yetenek Sınavlarında en çok sorulan sorular genellikle içerisinde grafik tasarım süreçleri ile ilgili tipografi, ambalaj tasarımı, ürün illüstrasyonu ve afiş tasarımı gibi olan sorulardır.
Grafik tasarımcı olmak için üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Grafik bölümlerinden mezun olmak yeterlidir. Nitelikli bir grafik tasarımcı olmak için eğitimin yanı sıra özgün ve yaratıcı çalışmalara imza atmak gerekmektedir.
Özel Yetenek Sınavları Aday Öğrenci Kriterleri: A) 24 yaşını doldurmamış olmak. (Yıl olarak) B) Lise mezunu olmak.
Grafik Tasarım bölümü başvurusu için öncelikle öğrenci adayının lise mezuniyeti sonrasında ÖSYM tarafından yapılan Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) ilk aşaması olan Temel Yetenek Testi (TYT) sınavından TYT puanlarının olması gerekmektedir.
Eğitim programlarına başvurabilmek için adayların o yıl yapılan TYT'ye girmiş olmaları zorunludur. TYT'ye giren adayların TYT'den en az 150 puan almaları (ÖSYM'nin Yetenek Sınavları için belirlediği en düşük TYT puanı) gerekmektedir.
Grafik Tasarımı (M.T.O.K.) (4 Yıllık)
Özel Yetenek Sınavları 2-18 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Yetenek sınavlarına giriş hakkı kazanabilmeniz için Y.K.S. 'den en az 160 puan almanız gerekir. Bu puanla özel üniversitelerin yetenek sınavlarına girebilirsiniz. Devlet üniversiteleri için ise (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi) Y.K.S.
SINAV KAPSAMI: Özel Yetenek Sınavı iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama 20 soruluk genel yetenek sorularını kapsarken; ikinci aşama üç boyutlu düşünce gücü, perspektif ve hayal gücüne dayalı çizim sınavından oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri