Özellikle mayıs gelince tezgahlarda sıkça görmeye başlayacağımız çilekte sıra. Kendisi lezzeti ve kokusuyla olduğu kadar faydalarıyla da revaçta. Çilekteki vitamin ve mineraller: İçeriğinde bolca B, C ve K vitaminleri bulunan çilek, kalsiyum, potasyum, sodyum, fosfor gibi mineraller bakımından da oldukça zengin.
Çilek ilkbahar aylarında yetişen ve tüketilen bir meyvedir. Bu bitkinin yetiştiriciliği farklı toprak türlerinde yapılabilir. Ancak toprağının mineral açısından zengin olması gerekir. İlkbahar mevsiminde sürgünleri sürekli uzayan çileklerin sürekli tomurcuk vermesi meyve devamlılığı sağlar.
Yaz meyveleri denilince ülkemizde ilk akla gelenler; karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, yeşil erik, çilek ve böğürtlen.
Folik asit içeriği en yüksek olan meyvelerden bir tanesi olan çilek, ilkbahar aylarından yazın başlangıç dönemlerinde kadar bulunabilen oldukça sevilen bir meyve türüdür.
İlgili 18 soru bulundu
Çilek mevsimi ilkbahardır. Mart, nisan ve mayıs aylarında çilek yetişir; pazar ve manav tezgahlarında tazesini bolca tüketebilirsiniz.
Çilek, ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış aylarında dikilebilir.
Aklımızda yaz mevsimiyle daha çok özdeşleşmiş olsa da aslında ilkbahar meyveleri hangisidir sorusunun bir cevabı da çilektir. Neredeyse %80'i su olan çilek hem meyve olarak hem de süt ürünlerinde tüketerek sağlık için faydalı hale gelebilir.
İlkbahar meyveleri: çilek, yeşil erik, elma, çağla. İlkbahar sebzeleri: bakla, bezelye, enginar, ıspanak, kuşkonmaz, marul, semizotu, havuç. C vitamini içeriği oldukça yüksektir. Cilt sağlığı, yüksek tansiyon, kolesterol, böbrek ve idrar yolları sağlığı için faydalıdır.
Dolayısıyla meyveleri yetiştikleri dönemde yani en doğru zamanda tüketmeliyiz. Ancak bu şekilde var olan faydalarından yararlanabiliriz. Muz doğanın bize sunduğu mükemmel yiyeceklerden biridir. Protein, sodyum, potasyum, magnezyum, A, E, K ve C gibi faydalı vitaminler içerir.
Özellikle 10-12 aydan itibaren çilek yedirmek, bebeğinizin gerçek bir C vitamini deposuyla tanışması demektir… HER ne kadar bazı bünyeler için çilek alerjik olsa da, bebeğinizin bu tür bir hassasiyeti olmadığını garantiledikten sonra, 10-12 aylık olduktan sonra bebeğinize çilek yedirebilirsiniz.
Kış aylarında üretilen çileğin normal mevsimde üretilen çilekle aynı kalitede olduğunu anlatan Tarhan, ağustos ayında dikime başlanan çilek fidelerini kasım ayında hasat ettiklerini belirtti.
kışın en soğuk 40 gününü kapsayan dönem.
İlkbaharda ağaçlar çiçek açar, hava sıcaklığı artmaya başlar. Bu mevsimde karların erimesi ve bol miktarda yağışın olması ile su yatakları olan dereler, göller, göletler ve barajlar su ile dolar.
İlkbahar Meyveleri:
İlkbahar mevsiminde yemeklerinizde enginar, kuşkonmaz, pancar, barbunya, havuç, bezelye, domates, balkabağı, semizotu, bakla, fesleğen, taze fasulye, arpacık soğan gibi sebzeleri kullanabilirsiniz.
Her mevsimin farklı ayları bulunması ile beraber ilkbaharda 3 ay yer alır. Bu aylar genel olarak Mart, Nisan ve Mayıs ayıdır. Genelde Mart ayında kışın soğuk havası yavaş yavaş sona ererken Karlar erimeye başlar.
2) Çilek. Yaz mevsiminin habercisi olan çilek, nisan ayı geldiğinde yavaştan kendini gösterir. Henüz bu süreçte tam tadını veremese de çeşitli tatlılarda kullanmak üzere çilek satın alınabilir.
Çilekler baharın en güzel meyvelerinden biri. Bahar aylarında hasatları yapılıyor. Nisan – Mayıs – Haziran ayları çilek ayları olarak kabul edebiliriz.
İlkbaharın heyecanla beklenen meyvesi çilek, tezgahlara düştü. Mis kokusu ve antioksidan özelliğiyle portakaldan bile daha fazla C vitamini içeren çilek, cildi gençleştirip, yeniler.
Bütün yaz ve sonbahar aylarında büyümelerine devam eden bitkiler giderek kuvvetlenmekte ve kışa 5-10 gövdeli olarak girmektedirler. Böyle bitkiler kış soğuklarına karşı dayanıklı olmaktadırlar. Tesis edilen bölgeye göre bu bitkiler Şubat -Mart aylarında bol çiçek açar ve meyve vermeye başlar.
Osmanlı Çileği - Zonguldak
Osmanlı çileği Karadeniz Ereğli'nin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri