İlkbahar meyveleri: çilek, yeşil erik, elma, çağla. İlkbahar sebzeleri: bakla, bezelye, enginar, ıspanak, kuşkonmaz, marul, semizotu, havuç. C vitamini içeriği oldukça yüksektir. Cilt sağlığı, yüksek tansiyon, kolesterol, böbrek ve idrar yolları sağlığı için faydalıdır.
Bahar aylarında yetişen enginar, pancar, kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, pırasa gibi sebzeler, lezzetleri kadar besin değerleriyle de bilinir. Bahar sebzeleri özellikle sindirim ve bağışıklık sistemini güçlendirmede büyük önem taşır.
Yaz aylarının en çok sevilen meyvesi Karpuz, İlkbaharın sonlarına doğru Mayıs Haziran aylarında hasat edilmeye başlanır ve satışa çıkarılır.
İlgili 43 soru bulundu
Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
Çilek ilkbahar aylarında yetişen ve tüketilen bir meyvedir. Bu bitkinin yetiştiriciliği farklı toprak türlerinde yapılabilir. Ancak toprağının mineral açısından zengin olması gerekir. İlkbahar mevsiminde sürgünleri sürekli uzayan çileklerin sürekli tomurcuk vermesi meyve devamlılığı sağlar.
Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar ve ıspanak C vitamini kaynaklarındandır. Ayrıca C vitamini; portakal, limon, mandalina, kivi, kuşburnu gibi besinlerde de bulunmaktadır.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
Mürver, kivi, elma, armut ve ayva gibi sonbaharda yetişen meyveler hakkında seni kısaca bilgilendireceğiz. Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor.
Sonbahardan kış aylarına geçme döneminde bağışıklılık sistemimizi güçlendirmek için meyve ve sebze tüketiminin artırılması önemli noktalardan biridir. Kış meyvelerinden; elma, armut, nar, portakal, kivi ve mandalina hakkında daha fazla bilgilenmek için mutlaka okuyun.
Bunun yanında yeşil erik, elma, çilek de ilkbahar meyveleri arasında yer alır.
Dolayısıyla meyveleri yetiştikleri dönemde yani en doğru zamanda tüketmeliyiz. Ancak bu şekilde var olan faydalarından yararlanabiliriz. Muz doğanın bize sunduğu mükemmel yiyeceklerden biridir. Protein, sodyum, potasyum, magnezyum, A, E, K ve C gibi faydalı vitaminler içerir.
Muz meyvesi Ülkemizde Mart, Nisan ve Mayıs aylarında Akdeniz Bölgesinde yetiştirilir. Sonbahar mevsiminin sonlarına doğru Kasım ayı gibi başlayan hasat, İlkbahar mevsiminin Mart ayına kadar devam edilir. Muz dört mevsim de pazar tezgahlarında ve marketlerin meyve reyonlarında bulunmaktadır.
Her meyveyi mevsiminde yemek, hem daha sağlıklı bir tercih hem de o meyvenin lezzetine tam olarak varılmasını sağlıyor. Yaz meyveleri denilince ülkemizde ilk akla gelenler; karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, yeşil erik, çilek ve böğürtlen.
Lahana, yer elması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar gibi sebzeler ve elma, portakal, muz, mandalina, ayva, nar, greyfurt ve kestane gibi meyvelerle menünü zenginleştirmeye hazır mısın?
Kasım ayında sonbahara veda edip kış mevsimine hazırlanırken sofralarımızda yerini alacak sebzeler: Lahana, kereviz, pırasa, yer elması, havuç, ıspanak, karnabahar, pazı olacak. Meyveler ise: Ceviz, kestane, üzüm, elma, muz, mandalina, nar, armut, kivi, greyfurt…
İlkbahar meyveleri: çilek, yeşil erik, elma, çağla. İlkbahar sebzeleri: bakla, bezelye, enginar, ıspanak, kuşkonmaz, marul, semizotu, havuç.
Sonbahar meyveleri ve sebzelerini sofranızdan eksik etmeyerek, vücudunuzu kışa daha iyi hazırlayabilirsiniz. Sonbahar mevsiminde iseniz sebze olarak mantar, ıspanak, pırasa, mısır, havuç, kıvırcık ve yeşillikler, turplar, dolmalık biber, kapya biber, kereviz, brokoli, ıspanak, pazıyı tüketebilirsiniz.
Hem erkek hem dişi organı tek bir çiçekte bulunduruyorlar. Elma, armut gibi yumuşak çekirdekli meyveler böyledir. Bir de tek eşeyli veya bir cinsli çiçekler var. Bunlar eşey organlarından sadece birini barındırıyorlar.
Her mevsimde yetişenler
Dereotu, marul, maydanoz, nane, roka, tere, pazı, yeşil soğan gibi sebzeler dört mevsim boyunca yetişir. Ayrıca kuru sarımsak, kuru soğan ve taze olduğu mevsimler dışında eski limon da her zaman bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri