Yapılan değişiklik ile ilköğretim çağı 6 - 13 yaş olarak değiştirilmiş ve Eylül ayı sonu itibarıyla 5 yaşını doldurmuş, 6 yaşına girmiş çocuklara ilköğretime başlama zorunluluğu getirilmiştir.
66 - 67 - 68 ayını tamamlayan çocukların velileri isterlerse dilekçe ile bu ay grubunda yer alan çocuklarını birinci sınıfa kaydettirebilir. 72 aydan daha büyük çocuklar zorunludur. Hiç bir surette erteletme hakları yoktur.
2022 - 2023 Eğitim Öğretim Yılı Okula Başlama Yaşı Kayıtların Yapıldığı Yılın Eylül Ayı Sonu (30/09/2022) itibarıyla hesaplanır. 72 aydan daha büyük çocuklar her durumda 1.sınıfa kayıt yaptırmak zorundadır.
Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar. İlkokulların birinci sınıflarına o yılın 31 Aralık tarihinde 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır.
İlkokulların birinci sınıfına, kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 72 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır. 72 aylık olan çocukların ilkokul 1. Sınıfa kaydı zorunlu olup kaydı ertelenemez. 69-70-71 aylık olan çocukların kaydı ilkokul 1. sınıfa zorunlu olarak çıkmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Türkiye'de adrese dayalı nüfus kayıt sisitemiyle bu yıl 66-72 ay arası 600 bin çocuk okula kaydedildi. Ailelerin, 60-66 ay arası çocukları okula göndemek istemezse dilekçe vermesi yeterli. Ancak, 66 aydan sonra çocuğunu okula göndermek istemeyen veli 'okula başlayamaz' raporu almak zorunda.
12 yıllık zorunlu eğitim uygulamasına geçilinceye kadar ortaokulu tamamlayanlara ilköğretim diploması verilecek. Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak. Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlayıp, 13 yaşını bitirip 14 yaşına girdiği yılın öğretim yılı sonunda bitecek.
Dünyanın pek çok ülkesinde ilkokula başlama yaşı 6 yaş-72 aydır.
KAYIT ERTELEME İŞLEMLERİ
Okul müdürlükleri 69, 70 ve 71 aylık olanları ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu ile okul öncesi eğitime yönlendirebilir veya kayıtlarını bir yıl erteleyebilir.
Yani: 2021 Eylül ayının sonu itibari ile 69 ayını tamamlayan çocukların kayıtları otomatik olarak İlkokul 1. sınıfa yapılır. 2021 Eylül ayı itibariyle 69 – 70 – 71 aylık çocukların okul kayıtları bir yıl ertelenebilir (Anne yada babası dilekçe verecek). Bu çocuklar isterlerse ana sınıfına gidebilirler.
-72 aydan daha büyük çocuklar için okul kaydı zorunludur.
Hiç bir surette erteletme hakları yoktur. Sağlık raporu vs. geçersizdir.
Okula başlama yaşı nasıl belirlenmektedir? Anayasamızın 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 3.maddesinde(Değişik:27/6/2019-7180/2 md.) '' Mecburi ilköğretim çağı, 6-14 yaş grubundaki çocukları kapsar.
Okul öncesi eğitim alacak olan öğrencilerin velileri zorunlu eğitim 5 yaşa inecek mi sorusuna yanıt arıyor. Ülkemizde ana sınıfına başlama yaşı çocuğun doğum yılına göre kademeli olarak değişiyor ve zorunlu olmadığı için sadece isteyen veliler çocuklarını anaokuluna gönderiyor.
Çocuğun okul eğitimine katılabilmesi için gerekli sosyal, duygusal, bilişsel, dil ve motor becerilerinin gelişimi 6 yaştan(72 ay) önce tamamlanmaz. Bu bilimsel ortalama dışında kalan çok az çocuk vardır.
Fakat, Türkiye'de 2012 yılında zorunlu okula başlama yaşı önce 66 aya düşürülmüş 2019-2010 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle 69 aya yükseltilmiştir. Buradan yola çıkılarak ülkemizde çocukların zorunlu eğitime Avrupa ülkelerine göre daha erken başladığı söylenebilir.
Milli Eğitim Bakanlığının 60-66 ay arası çocukların okul kayıtlarına ilişkin yaptıkları açıklama sonucu, 2012-2013 yılı itibariyle eylül ayından itibaren 5.5 yaşını doldurmuş çocuklar 1. Sınıf öğrencisi olarak kabul edilmekte; 5-5.5 yaş arası çocukların okula başlama durumu velilerin insiyatifine bırakılmaktadır.
İlkokula başlamak için çocuğun 69 ayı tamamlaması yeterli. Ancak eğitimciler, kalem tutmada, derslere odaklanmada güçlük yaşanmaması için 72 ayda yani 6 yaşında birinci sınıfa başlanılmasını öneriyorlar.
Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yarıyılda derslere giremezler ve bu süre öğrenim süresinden sayılır, öğrencilik statüsü devam eder ancak öğrencilik haklarından yararlanamaz.
15) İlkokulların Birinci Sınıfına Kaç Ayını Dolduran Çocukların Kayıtlarını Yapabilirim? Kayıtların yapıldığı yılın eylül ayı sonu itibarıyla 69 ayını dolduran çocukların kaydı yapılır.
78 aylık çocuk ne yapacak? Gelmiş 6.5 yaşına..
72 ay ve üzeri çocukların okula zorunlu olarak kayıt yaptırmaları gerekiyor. 69-71 ay arası çocuklar için kayıt zorunludur, ancak doktor raporu ile kayıt yaptırmayabilirler. 66-68 ay arası çocuklarda kayıt zorunlu ancak veli dilekçesi ile kayıt olmayabilirler. 60-65 ay arası çocuklarda ise, kayıt zorunlu değil ancak ...
6 yaş çocuğu kaça kadar sayabilir? Bu yaş aralığındaki çocukların takılmadan ve arada sayı atlamadan 20'ye kadar sayabilmeleri mümkündür.
Almanya'da okula gitme zorunluluğu vardır: Çocuklar 9 yıl okumak zorundadır. Bazı eyaletlerde (Bundesländer) okul zorunluluğu, ikamet durumu (Aufenthaltsstatus) kesinleşmemiş çocuklar için de geçerlidir.
Bu sene 4. sınıfı tamamlayan ilköğretim öğrencileri ortaokul 1. sınıf öğrencisi olarak, 8. sınıfı tamamlayan öğrenciler ise zorunlu eğitim kapsamında 9. sınıfa (liseye) başlamak zorundadır.
Türkiye'de eğitim sistemi temel olarak ilköğretim, ortaöğretim ve lise eğitimi olarak 3 aşamaya ayrılır ve bu 12 yıllık süreç zorunlu eğitim kapsamındadır. İlköğretim ilk 4 yıldır ve 1., 2., 3., 4. sınıfları kapsar. Ortaöğretim , ikinci 4 yıldır ve 5., 6., 7., 8. sınıfları kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri