Ticari firma olarak Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükellefler e-fatura uygulamasından yararlanabilir.
E-fatura sisteminin kullanılabilmesi için gerçek veya tüzel kişi olmak yeterlidir. Limited ve anonim şirketler gibi şahıs şirketleri de gerçek ve tüzel kişilerin içinde yer alır.
Şahıs şirketleri e-fatura mükellefi olabilir mi? Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şahıs şirketleri de dahil olmak üzere tüm şirket tipleri e-fatura mükellefi olabilir.
E-Fatura kesmek için kişilerin e-fatura mükellefi olma zorunluluğu bulunmaktadır. Ancak, e-arşiv kesmek için bu zorunluluk bulunmamaktadır. E-arşiv fatura düzenleyebilmek için göndericinin e-fatura mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı olması yeterlidir.
e-Fatura yalnızca e-fatura mükelleflerine kesilip gönderilebilir. e-Arşiv fatura ise göndericinin e-fatura mükellefi, alıcının ise kağıt fatura kullanıcısı veya son kullanıcı olması durumunda kullanılır. Yani e-arşiv fatura, e-fatura kullanıcısı olmayan mükelleflere kesilir ve gönderilir.
İlgili 28 soru bulundu
Ticari firma olarak Anonim, Limited, Gerçek ve Şahıs şirketi statüsünde bulunan mükellefler e-fatura uygulamasından yararlanabilir.
E-Fatura mükellefi olmak için Kamu Sertifikasyon Merkezine mali mühür başvurusu yapılır ve elektronik fatura başvurusu bu şekilde imzalanır. Sonrasında kişiler ya da firmalar efatura.gov.tr internet adresinde e-Fatura başvurusu yaparlar.
Şahıs şirketleri e-fatura kullanabilir, bunun için önlerinde herhangi bir engel yoktur. Ticari firma olarak anonim şirket, limited şirket, gerçek/şahıs şirketi statüsünde bulunan ve e-fatura kullanmak isteyen herkes elektronik fatura uygulamasından yararlanabilir.
e-Fatura sistemine geçiş yapan firmalar sisteme kayıtlı olan diğer firmalara satış faturası olarak e-fatura göndermelidir. e-Faturaya kayıtlı firmalara kağıt fatura kesilmesi durumunda bu faturalar geçersiz sayılır. Sisteme kayıtlı olmayan firmalara ise kağıt fatura ya da e-arşiv fatura düzenleyerek gönderebilirler.
Muhatap olduğunuz bir şahıs ya da kurumun e-Fatura ya da e-Arşiv Fatura mükellefi olup olmadığını anlamak için Gelir İdaresi Başkanlığı'na bağlı olan eBelge sayfasını ziyaret edebilir ve e-Fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler listesine ya da e-Arşiv Fatura uygulamasına kayıtlı mükellefler listesine bakabilirsiniz.
Şahıs İşletmeleri “Fatura” ya da “Serbest Meslek Makbuzu” keser. “Makbuz” kesenlerin “Serbest Meslek Erbabı” olması gerekir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
Aslında şahıs şirketi ve limited şirketi için ödemeniz gereken vergi oranları birbirine benzer. Her iki şirket türünde de %1 ile %18 arası KDV vergilendirmesi mevcut. Zaten KDV şirket türüne göre değil ürün türüne göre belirlenir. Bir şahıs şirketi sahibi her yıl %15'ten %40'a kadar gelir vergisi öder.
e-Faturaya geçiş şartları
Geçtiğimiz yıllarda 10 milyon TL olan ciro limiti yayınlanan tebliğ ile 5 milyon TL'ye düşürülmüştü. Bununla birlikte e-fatura zorunluluğu 2021 yılı için; 2020 yılı cirosu 5 milyon TL ve üzerinde olan firmaların 1 Temmuz 2021'ye kadar geçiş yapmalarını içeriyordu.
E-ticaret için şahıs şirketi kurmak, diğer şirket türlerine nazaran daha kolaydır. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden kuruluş başvurusu gerçekleştirilir. Vergi dairesi tarafından yapılan inceleme ile şirket kurulumu sağlanır.
İşletme geliri üzerinden vergilendirme yaparken kazancın doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir. 70.000₺'ye kadar bir kazanç elde eden şirket %15 oranında vergi ödemekle yükümlüdür. 2. Eğer şirketin kazancı 150.000₺'nin üzerinde kalıyorsa 70.000₺'den geriye kalan 80.000₺ için %20 oranında vergi ödemesi yapması gerekir.
30 Aralık 2022 tarihinde resmi gazetede yayınlanan tebliğde,, Vergi mükellefi olan bir müşteriye vergiler dahil toplam fatura tutarı 4400 TL'nin aşılması durumunda e-Arşiv fatura düzenlemek zorundadır.
2022 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler, e-faturaya geçiş yapacak. 2022 veya takip eden hesap dönemleri için ise 500 bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler, 1 Ocak 2024 tarihine kadar E-Defter zorunluluğu kapsamında olacaklar.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
İşte yayınlanan yeni tebliğde e-Belge sistemlerine geçiş için şartlar: 30 Aralık 2022'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre; 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçişini tamamlaması, 1 Ocak 2024'e kadar da e-defter uygulamasına geçişi zorunlu tutulmuştur.
2023 yılı için, Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile 2022 yılı brüt satış hasılatı 3 milyon TL ve üzeri olan mükelleflerin, elektronik faturaya geçmesi zorunlu hale getirilmiştir.
e-Fatura mükellefi, yürürlükte bulunan kanunlar kapsamında e-fatura kullanması şartı taşıyan kişiler ve kurumlar anlamına gelir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen koşullarda fatura kesmesi gereken kişi ve kurumlar e-fatura mükellefi olarak adlandırılır.
e-Fatura mükellefi olan firmalar, zorunlu olarak e-Fatura'ya geçtikten sonra, kağıt fatura kesmeyecektir. e-Arşiv Fatura da, bir elektronik fatura türüdür ve yapı olarak e-Fatura'dan farklı değildir; sadece alıcıları farklıdır.
e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olan e-fatura, e-arşiv, e-SMM gibi belgelerin, e-belge olarak düzenlenmesi gerekirken kâğıt fatura olarak düzenlenmesi, hiç fatura kesilmemiş sayılması halinde 2.200 TL özel usulsüzlük cezası kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri