İlkokul ve Ortaokul Mezunları İşyeri Açma Belgesi Alabilir Mi? İlkokul ve ortaokul mezunları iş yeri açabilmek için bazı şartları sağlamak zorundadır. Her şeyden önce ustalık belgesi almaları gerekir. Ancak bunun öncesinde kalfalık belgesinin alınmış olması gerekmektedir.
İş yeri belgesi aynı zamanda ruhsat yerine de geçiyor. Dükkan açmak için gerekenler nispeten zor aşamalar olarak tanımlanmıyor. İşyeri açma belgesi alabilmek için sahip olunması gereken kriterler ise şunlar: 4 yıllık mesleki ve teknik lise mezunu olmak.
Belediye Hukuk Bürosu, Türk Medeni Kanununa göre değerlendirmede bulunmuş ve olumsuz/kararsız görüş bildirdiği için Çalışma Ruhsatımız verilmemiştir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
1. Teknik lise mezunları ve genel liselerden birinden mezun olup ön lisans seviyesinde mesleki ve teknik öğrenim görenler ile meslek lisesi mezunu olup alanı dışında bir meslek dalında ön lisans eğitimi görenlere mesleğinde en az 1 yıl çalıştıktan sonra "İşyeri Açma belgesi" verilir.
Bu kurumlardan yani mezun olan yani meslek lisesi diploması olan kişilerin mezuniyet yılları 1986 ve öncesi ise direkt olarak ustalık belgesi alabilmeleri mümkündür ama daha sonraki yıllarda mezun olan yani meslek lisesi diploması olan kişiler direkt olarak ustalık belgesi alamazlar.
İlgili 18 soru bulundu
Ustalık belgesi almak için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekiyor: En az ilkokul mezunu olmak. Mesleki eğitim almak (meslek lisesi, çıraklık eğitimi vb.) Meslekte en az 6 yıl çalışmış olmak veya kalfalık veya ustalık belgesi sahibi olmak.
İlkokul, ortaokul ve lise diploması almak isteyenler kendilerine en yakın Halk Eğitim Merkezlerine giderek detaylı bilgi alabilirler ve gerekli evraklarla oradan başvuru yapabilirler.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
İlkokul ve Ortaokul Mezunları İşyeri Açma Belgesi Alabilir Mi? İlkokul ve ortaokul mezunları iş yeri açabilmek için bazı şartları sağlamak zorundadır. Her şeyden önce ustalık belgesi almaları gerekir. Ancak bunun öncesinde kalfalık belgesinin alınmış olması gerekmektedir.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ORTAÖĞRETİM KURUMLARI YÖNETMELİĞİ
İş yeri açma yetkisi özel kanunlarla belirlenen sağlık meslek alanlarında iş yeri açma belgesi verilmez. Bağımsız İşyeri Açma Belgesi e-Okul sistemi üzerinden öğrencinin mezun olduğu okul müdürlüğünce düzenlenir.
Mevcut kanunlara göre 15 yaşını dolduran herkes işyeri açabilme hakkına sahip. Sosyal Sigortalar Kanunu'na göre de 18 yaş öncesinde işveren olunabiliyor.
tarih ve 2007/11882 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Yönetmeliğin 10. maddesi hükmü gereğince yürürlükten kaldırılmıştır.) Yer seçimi ve tesis kurma izni, tesisin imara uygun olması şartıyla verildiği tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir.
Milli Eğitim Bakanlığı'ndan onaylı özel kurslarda eğitim alan herkes kendi işyerini açabilecek.
Yeni uygulamaya göre, çalışanlardan en az bir kişinin ustalık belgesine sahip olması gerekecek. Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, temmuz itibarıyla lokanta açacak esnafın ustalık belgesini ibraz etmek zorunda olduğunu söyledi.
Ustalık belgesi almak isteyen bireyler belge almak istedikleri mesleklerde belirli süre çalıştıysa ve bunu SGK üzerinden kanıtlayabiliyorsa mesleki eğitim merkezlerinden sadece sınava girerek MEB onaylı ustalık belgesini alabilirler.
Bu değişiklikle mesleki yeterliliğini MYK belgeleriyle ispatlayan kişiler bundan böyle Bağımsız İşyeri Açma Belgesi alarak kendi işyerlerini açabilme hakkı elde etmiştir.
ÖĞRENCİLERİMİZİN DİKKATİNE: İŞYERİ AÇMA BELGELERİ ARTIK E - DEVLET 'TE. İşyeri Açma Belgelerinin Sorgulama ve Doğrulama işlemlerine e-devlet üzerinden ulaşabileceklerdir.
İş Kurmak İsteyenlere KOSGEB Kredileri
Yeni iş yeri ve şirket açmak isteyenler için iki farklı kategoride hibe verilir. Geleneksel Girişimcilik Destek Programı 65 bin TL, İleri Girişimcilik Destek Programı 270 bin TL geri ödemesiz destek sağlar.
Eğer mührü sökerek işyerinizi çalıştırmaya devam ederseniz 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalmanız söz konusudur. İşyeri açma ruhsatı almamanın cezası 2022 yılında 9600 TL + KDV olarak hesaplanır.
Bir işyeri, yetkili idarelerden, usulünce alınan ruhsat olmadan açılamaz ve çalıştırılamaz. Yönetmelikte yer alan yetkili idareler dışında meslek kuruluşlar vb. yerlerden alınan diğer ruhsat ve belgeler ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz.
Bulunduğunuz ilin Halk Eğitim Merkezine başvurun. Önce ilkokulu bitirme belgesi alacaksınız. Bunun için Halk Eğitimlerin açtığı kurslara başvurman gerekiyor. Bu belgeyi aldıktan sonra yine Açık Ortaokul sınavlarına girmeniz gerekiyor.
İlköğretim veya Ortaokul mezunları, liseden tasdikname ile ayrılanlar, denklik belgesinde lise okuyabilecek olanlar, kayıt yaptırabilirler.
2014 yılı ve sonrasında mezun olduysanız, geçici mezuniyet belgesi ve öğrenci kimlik kartınız ile birlikte; daha eski yıllarda mezun olmuş iseniz sadece nüfus cüzdanınız ile birlikte Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı diploma birimine müracaat etmeniz halinde diplomanızı alabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri