Tüplerin tıkanmasına yol açan etmenlerin en bilinenleri enfeksiyonlar yani tüplerdeki iltihabi reaksiyondur. Özellikle klamidya ve ureoplazma gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar başta olmak üzere, tüm genital sistem enfeksiyonları fallop tüplerinde kalıcı hasar veya tıkanıklık yapabilir.
Tüplerde iltihaplanma: Tüplerle ilgili geçirilen iltihap ve enfeksiyonlar tıkanıklıklara ve tüplerde hasara yol açabilmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ve neredeyse tüm genital yollar enfeksiyonları tüplerin işlevlerini bozar.
Tüplerde Tıkanıklık Neden Oluşur? Tüplerde tıkanıklık oluşmasının başlıca nedenleri arasında tedavi edilmemiş veya tedavi için geç kalınmış enfeksiyonlar yer almaktadır. Seksüel enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük- doğum sonrası ve pelvik enfeksiyonları ise tıkanıklık yaratan enfeksiyonlardır.
Tüplerde Tıkanıklığın Nedenleri
En sık rastlanan sebebi hiç tedavi edilmemiş ya da yeterli tedavi edilmemiş enfeksiyonlardır. Genellikle enfeksiyon kaynağı daha önceki pelvik enfeksiyonlar, seksüel geçişli enfeksiyonlar, spiral kullanımı, düşük veya doğum sonrası gelişen enfeksiyonlardır.
Tüplerin tıkalı olması herhangi bir şikayete neden olmaz. Adet düzensizliği, ağrı, akıntı gibi sorunlarına tüp tıkanıklığı sebep olmamaktadır. Kimi hastalarda, tüp içinde bir sıvı birikimi oluşur. Bu da tüp tıkanıklığına sebep olabilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Rahim filmi çekimi sırasında vajinal yoldan rahim içerisine tazyikli bir şekilde ilaç verilmektedir. Rahim içinin radyolojik olarak daha iyi ayrıntılı görüntülenmesini sağlayan bu ilaç aynı zamanda pıhtı ya da başka bir neden ile tıkanmış tüplerin açılmasını sağlamaktadır.
TÜPLERİN TIKALI OLMASI
Tek tüpün tıkalı olması durumunda kadın doğal yollarla hamile kalabilir. Ancak iki tüpün tıkalı olduğu durumlarda sperm ve yumurta birleşemez. Bu sebeple de gebelik gerçekleşmez.
Tüp tıkanıklığının en sık nedeni enfeksiyondur. Özellikle klamidya enfeksiyonudur. Ancak tek bir atakta kadın tüpleri tıkanmaz. Sıklıkla 3-4 kez ayrı ayrı zamanda geçirilen klamidya enfeksiyonu tüplerin tıkanmasına neden olmaktadır.
Birçok vakada tek antibiyotik kullanımı yeterli olmakta iken, bazen kombine antibiyotik tedavileri gerekebilir. Antibiyotikler belirtilerin ve enfeksiyonun şiddetine göre ağız yoluyla veya tercihen hastaneye yatırılarak damar içi yoluyla uygulanabilmektedir. Çoğu vakada tedavi süresi iki haftayı bulmaktadır.
Tüpleri tutan ve en sık enfeksiyona yol açan ajanlar streptokok, stafilokok ve mikoplazma bakterileri ve cinsel yolla bulaşan klamidya ve gonokok enfeksiyonlarıdır. Tüberküloz enfeksiyonu da nadiren tüpleri tutarak tıkanıklığa yol açabilir.
Çikolata kisti (endometriozis) olgularında da tüplerde tıkanıklıklar oluşabilmektedir. Tüplerdeki tıkanıklık genellikle belirti vermemektedir.
5) Tüplerin Sağlığını Korur
Brokoli kürünün kadınlarda oldukça etkili olduğunu belirten Saraçoğlu, brokolinin tüpleri genişlettiğini belirtir.
Tüplerde Sıvı Birikmesi Nasıl Teşhis Edilir? Genelde ultrason muayenesi rahimde sıvı birikmesinin tanısı için yeterlidir. Fakat tam sonuç için ayrıca HSG veya histeroskopi/yada Laparaskopi yöntemiyle rahim ve tüplerin kontrolüne ihtiyaç duyulabilir.
Tüpler Kendiliğinden Açılır mı? Bağlanan tüpler açık ya da kapalı ameliyatla açılabilmektedir. Tüplerin hasar almaması ve yeniden gebelik oluşabilmesi adına uzmanı tarafından nazik dokunuşlarla ameliyat gerekmektedir. Ancak tüpler enfeksiyon gibi bir nedenle tıkanmış ise ilaçla tedavi etmek mümkündür.
Vajinal enfeksiyon ilerlerse ne olur? Vajinal mantar enfeksiyonu tedavi edilmezse, enfeksiyonun yayılması makata ve kalçalara kadar ilerleyebilir. Tedavinin daha geç başlaması durumunda ise kronik ve tam olarak iyileşmeyen bir enfeksiyon durumu ortaya çıkabilir.
Cinsel ilişki sonucu erkekten kadına bulaşan enfeksiyon; kokusuz sarı renkli akıntı, düzensiz kanama cinsel ilişki sırasında ağrı gibi şikayetlere yol açabildiği gibi, bazende tamamen sessiz kalıp üst genital sistemde (rahim, yumurtalık kanalları ve yumurtalıklar) hasarlara yol açar .
Rahim Enfeksiyonu Tedavisi
Rahim enfeksiyonun tedavisi, enfeksiyonun nedenine bağlı olarak değişebilir. Tedavi; genellikle antibiyotikler, antiinflamatuar (enflamasyonu tedavi eden) ilaçlar ve ağrı kesiciler gibi ajanlar kullanılarak yapılır.
Rahim iltihabının tedavi edilmediği durumlarda bazı komplikasyonlar oluşabilir. Oluşabilecek komplikasyonlar şunlardır; Üreme organlarının zarar görmesi sonucu kısırlık oluşabilir. Halk arasında dış gebelik olarak bilinen ektopik gebelik riski artabilir.
Yumurtalık iltihabının tipik bir semptomu, alt karın bölgesindeki hafif ila şiddetli ağrılardır. Bazı durumlarda cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama, idrar yaparken ağrı, sarımsı kokulu akıntı veya uzamış adet kanaması ile bağlı olabilir. Genel de belirtiler bazen yüksek sıcaklık, ateş, bulantı ve kusmadır.
Kronik idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyel bir enfeksiyonun sonucudur. Çoğu durumda, bakteriler üretra yoluyla üriner sisteme girer ve daha sonra mesanede çoğalırlar. Nasıl geliştiklerini daha iyi anlamak için Kronik idrar yolu enfeksiyonu, mesane ve üretral enfeksiyonlara ayırmak yararlıdır.
Vajinitte en sık etkili olan antibiyotikler tetrasiklin ve penisilin grubu ilaçlardır. Gebelik: Özellikle gbeliğin son 3 ayında hücresel bağışıklığın azalması ile kandida gelişimi kolaylaşır. Yine gebelikte vajinada glikojen adı verilen maddenin artışı da bu olayı hızlandır.
Vajinal enfeksiyonlar, gebe kalamamaya ve düşüklere neden olabilir.
Tek tüple gebe kalma şansı, tüp bebek tedavisinde son derece yüksektir. Tüp bebekte gebe kalma şansını etkileyen pek çok etken bulunsa da ilk denemede 35 yaş altı kişilerin gebe kalma şansı yaklaşık %50 oranındadır. Ardışık olarak yapılan tüp bebek tedavilerinde ise bu oran %80 seviyesine yükselir.
Uzun süredir gebe kalamadığı için rahim filmi HSG çektiğimiz kişilerin kayda değer bir kısmı, filminin çekildiği ay veya takip eden 4 ay içinde gebe kalmaktadırlar. HSG bir radyolojik tanı yöntemi olmakla birlikte böyle olumlu bir yan etkiye de sahiptir.
Tüplerin Tıkanması
Tüplerde tıkanıklık veya herhangi bir problem var ise yumurta sperm ile döllenmiş bile olsa rahim duvarına taşınamaması sebebi ile gebelik gerçekleşememektedir. Aksine bir durumda döllenmiş yumurta olan embryo rahim rahim duvarına taşınamaz ve tüp duvarına yerleşirse dış gebelik gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri