İltihaplı romatizma hastalıklarında ise, CRP, hafif-orta dereceli bir artış gösterir.
– C-Reaktif Protein testi (CRP): Aynı ESR gibi vücüdun bir yerinde ciddi bir enfeksiyon veya iltihaplı romatizmanın varlığını belirler. Kanda yüksek CRP seviyesi iltihaplı eklem romatizma hastalarında genelde yüksek olur ancak ESR gibi her zaman romatizma olmasına rağmen seviyesi yüksek de olmayabilir.
Doğrudan romatizmayı anlamak amacıyla kullanılan bir ölçüt değildir. Bu değer ise 200 IU/L altında olmalıdır.
CRP değeri kanda enfeksiyon sebebiyle 4-6 saat içinde yükselmeye başlamaktadır. Enfeksiyonun türüne göre 24 saat ile 48 saat arasında kanda en yüksek seviyeye ulaşabilmektedir.
İltihaplı romatizma tanısında özel önemi olan tahliller arasında romatoid faktör (RF) varlığı, anti-sitrülin protein antikor testi (anti-CCP), anti-nükleer antikor testi (ANA), eritrosit sedimantasyon düzeyi (ESR) ve C-reaktif protein düzeyi (CRP) yer alır.
İlgili 36 soru bulundu
Tanıda romatizma testi olarak bilinen eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) ve CRP testleri kullanılır. Radyolojik görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Halk arasında romatizma tahlilleri olarak bilinen, eklem sıvısı ve doku örneği alınabilir.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır. Öğünlerin düzensiz olması, fiziksel aktivite yetersizliği ve obezite de hastalığın gelişiminde önemli bir faktördür.
CRP değeri 1 – 2,9 mg/L olarak ölçülen kişilerde düşük risk, CRP değeri 3 mg/L üzerinde ölçülen kişilerde orta risk, CRP değeri 10 mg/L üzerinde seyreden kişilerde yüksek risk kalp damar hastalığı ortaya çıkma ihtimali vardır.
CRP miktarlarının kesin olarak enfeksiyona bağlı şekilde yükseldiği teşhis edilirse, uzman doktorlarca antibiyotik tedavisi başlatılabilir.
CRP yüksekliği enfeksiyon ile ilişkili ise antibiyotik tedavisi sonucu CRP düzeyi düşecektir. Enfeksiyon dışı CRP düzeyinin yüksekliği spesifik bir nedene bağlı ise hastalığın tedavisi ile CRP düzeyi düşer. CRP seviyenizi düşürmek için mutlaka antibiyotik almanıza ihtiyacınız yoktur.
CRP düzeyleri çok yüksek olan bireylerde en yaygın neden akut bakteriyel enfeksiyonlardır. Bu durumda yüksek ateş, terleme, titreme, hızlı kalp atışları, bulantı ve kusma, nefes darlığı, bilinç kaybı, kızarıklık ve kurdeşen gibi komplikasyonlar da gelişebilir.
CRP değeri yüksek çıkarsa uygulanan tedavi metotlarıyla 18 ila 20 saat arasında değerler normal seviyesine geri döner.
Romatizma, eklem ya da kas ağrısı, şişlik, ateş ve eklem hareket açıklığının kısıtlanması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu tablonun yanı sıra zaman zaman halsizlik, kilo kaybı, kaslarda ve eklemlerde sertlik gibi aklınıza romatizmayı getirmeyecek belirtiler de yaşanabilir.
Birincil belirtiler olarak eklemlerin şişip hassaslaşması ve eklemlerde sıcaklık hissedilmesi olarak verilebilir. İltihapları romatizmanın belirtileri arasında sabahları uyanmanın ardından hareket edilmediği durumlarda eklemin sertleşmesi, yorgunluk hissi, ateşlenme ve yemek yemek istememe gibi durumlar sayılabilir.
Romatoid artrit tanısında en sık kullanılan laboratuvar testleri sedimantasyon, c-reaktif protein (C-RP), romatoid faktör (RF) ve anti-CCP denilen anti-siklik sitrülize peptid antikorudur. Hastalığın aktif olduğu dönemlerde kanda iltihabı gösteren sedimantasyon ve C-RP sıklıkla yüksektir.
Eğer bu iltihap devam ederse veya tedavi edilmezse kıkırdak, kemik, tendon ve eklem bağlarında kalıcı hasara sebep olur. Bu çoğunlukla eklemde sakatlığa neden olur. Romatoid artrit alevlenmelerinde kendinizi hasta ve kötü hissetmenize neden olabilir.
CRP'deki artış bakteriyel (mikrobik) enfeksiyonlarda çok fazla olurken, virüslerle olan enfeksiyonlarda ise hafif artış olur. İltihaplı romatizma hastalıklarında ise, CRP, hafif-orta dereceli bir artış gösterir.
Crp maddesini vücuttan atmak için antioksidan besinleri tüketmeniz önerilir. Bu besinlerden biri de ıspanaktır. Ispanak antioksidan bir sebzedir ve crp seviyesinin düşmesini sağlar.
CRP artışına sebep olan etken ortadan kalktığında serumdaki CRP miktarı 18-20 saat içerisinde düşerek tekrar normal seviyelere iner. Kalp damar hastalıkları başta olmak üzere enflamatuvar ve enfeksiyöz hastalıkların teşhisinde ve tedaviye verilen yanıtın izlenmesinde CRP testi bir parametre olarak kullanılmaktadır.
Yapılan son araştırmalara göre günde 50 gram ceviz yemek, vücuttaki iltihabı en aza indirmeye yardımcı olur. Vücuttaki iltihap olduğunun göstergesi olan CRP maddesini azaltır. Bu maddenin azalması demek kalp rahatsızlıklarının da en aza inmesine yardım eder.
Şiddetli yükseklik: 50 mg/dL'nin üzerindeki bir CRP testi sonucu genellikle şiddetli yükselme olarak kabul edilir. 50 mg/L'nin üzerindeki sonuçların yaklaşık %90'ı akut bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkilidir.
Kafeinin aşırı tüketimi, cips gibi zararlı yiyecekler, kola gibi asitli içecekler hem vücuda zararlı hem de bu hastalık için tehlike teşkil eden iyi gelmeyen unsurlardır. İltihaplı romatizmaya yasak olan yiyecekler yanında aynı zamanda iyi gelen, ağrıları hafifleten yiyeceklerde bulunmaktadır.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
Bu bozukluk bazı bireylerde cilt, gözler, akciğerler, kalp ve kan damarları dahil olmak üzere çok çeşitli vücut sistemlerine zarar verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri