Eklem romatizması için de anti inflamatuar ilaçlarla birlikte balık yağı, yumurta, zencefil ve keten tohumu gibi doğal yöntemler etkili olacaktır. Bunların yanı sıra eklem romatizmasına iyi gelen doğal yöntemler şu şekilde özetlenebilir: Balık yağı Zencefil.
Sıcak ve soğuk uygulamalar, romatizmanın neden olduğu ağrı ve şişmeyi azaltmak için kullanılır. Isıtılmış havlu veya sıcak su şişesi gibi sıcak uygulamalar, kasları gevşetmeye ve kan akışını artırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda soğuk uygulamalar (örneğin buz torbası) ise şişmeyi azaltma ve ağrıyı dindirmede etkilidir.
İltihaplı romatizma tedavisinde izlenen yol; iltihabu kontrol altına almak ve hastalığın belirtilerini yok etmeye çalışmaktır. Hastalığın kesin tanısı konulduktan sonra, doktorunuz tarafından hastalığın ilerlemesini durdurmak için antiinflamatuar ve antiromatizmal ilaç tedavisi başlanır.
Aşırı et tüketimi, kaymak, krema, tereyağı ve peynir gibi yağlı gıdaların yüksek oranda tüketilmesi gibi yanlış beslenme alışkanlıkları iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskini artırır.
İltihaplı Romatizma Tedavisi
Buna bağlı olarak uzman bir doktorun verdiği iltihap önleyici ilaçlar ile tedaviye başlanmaktadır. Vücuttaki iltihabı atmak için prednizon, prednizolon, metilprednizolon vb. kortizon ilaçları hastaya verilebilmektedir. Böylelikle hastalığı giderilmeye çalışılmaktadır.
İlgili 39 soru bulundu
KORTİZON: Bu ilaçlarlar romatoloji pratiğindeki en etkili ilaç grubudur. Romatizmal hastalıkların birçoğunda tedavinin başlangıç ya da bir döneminde kullanılırlar. Romatoloji uzmanları yan etkileri olabilen bu ilacı; gerektiğinde kullanmaktan kaçınmaz çünkü sağlanacak fayda daha önemlidir.
Romatizma hastalığını tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da kontrol altına alınabilir.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir.
Bağırsak dostu probiyotik besinler vücuttaki iltihabı önleme ve azaltma konusunda oldukça etkilidir. Romatizma hastaları sirke, turşu, yoğurt, kefir, boza gibi probiyotik besinleri daha fazla tüketmeye özen göstermelidir.
Çünkü bazı romatizmal hastalıklar sıcak ortamda azalır fakat aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlar romatizmayı tetiklemede önemli rol oynar” dedi.
Egzersiz dayanikliligin, kas kuvvetinin, esnekligin gelismesine yardimci olur, kas tutuklugunun ve agrilarin azalmasina, kilo kaybi ve kilonun korunmasina katki saglar. Artiritisli hastalar, jogging, tenis, basketbol gibi yüksek darbeli sporlardan kaçinmalidirlar.
Bağışıklık sisteminin eklem zarına giren iltihap hücreleri iltihabı devam ettirir ve doku hasarına sebep olur. Eğer bu iltihap devam ederse veya tedavi edilmezse kıkırdak, kemik, tendon ve eklem bağlarında kalıcı hasara sebep olur. Bu çoğunlukla eklemde sakatlığa neden olur.
Romatoid artrit, yani iltihaplı romatizma kendiliğinden geçmez, uzun süreli bir tedavi gerektiren kronik bir hastalıktır.
Romatizmal hastalıklar ve bağışıklık sistemi için özellikle önemli olan vitamin ve minerallerin bazıları şunlar: D vitamin, B12 vitamini, Folik asit, magnezyum, çinko.
Doğal bir antibiyotik ve ağrı kesici olduğunu sık sık vurgulamaktan hiç sıkılmadığınız soğanın bir faydası da romatizma ağrılarına iyi gelmesi. Öyle ki özellikle kış aylarında romatizma ağrılarından şikayet ediyorsanız soğanları dilimleyip ağrıların olduğu yere streç film ile sarın.
Süt ve süt ürünlerinin iltihaplı romatizma hastalıkları üzerine olumsuz etkisi, kanıta dayalı tıpta (randomize kontrollü çalışmalarda) gösterilememiştir.
Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Neden Olur? Romatoid artrit, kişinin bağışıklık sisteminde ortaya çıkan bir problemden dolayı eklem içerisindeki dokulara saldırarak iltihaba neden olması sonucunda görülür. Bu durum eklemde yer alan kemik dokusunun yok olmasına ve zayıflamasına sebebiyet verir.
Ağrı Kesici Özelliği İle Soğuk Sıkım Zeytinyağı
Bu sayede ise eklem ağrılarına, kas ağrılarına, migren ağrılarına, iltihaplı romatizmaya, kireçlenmeye bağlı eklem ağrılarına, boyun ve baş tutulmalarına soğuk sıkım zeytinyağı, ağrı kesici etki yapmaktadır.
İltihaplı romatizma tedavisi
Hastalığın kesin tanısı konduktan sonra doktor tarafından hastalığın ilerlemesini durdurmak için nonsteroid antiinflamatuar ve antiromatizmal ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar hastanın ağrılarının dindirmeyi sağlar ve düzenli kullanıldığında dokularda oluşabilecek hasarlar önlenebilir.
1-2 saat ila 2 gün arasında sürer ve kendiliğinden iyileşir. Atak sıklığı değişkendir, her gün olabileceği gibi yılda 3-4 kez de görülebilir. Eklem bulgularının yanı sıra eklem çevresindeki yumuşak dokularda inflamasyon nedeniyle avuç içi, ayak tabanı ve ayak bileklerinde 1-2 cm.lik şişlikler olabilir.
Romatoid artitte eklem ağrılarına sıcak uygulama yapılmamalı
Romatod artritte eklem ağrılarına karşı sıcak uygulama yapılmamalıdır. Ağrılı ve şiş eklemlere buz uygulamak, yangıyı azaltır. Eklemlerinde deformite oluşmaya başlayan hastaların fizik tedavi görmelerinde ve eklem ateli kullanmalarında fayda vardır.
Romatizmal hastalıklarda eklem ağrısı dışında, iştahsızlık ve kilo kayıpları da sıklıkla görülür ve hastaların başvuru ya da sevk edilme nedenlerindendir. Romatolojik hastalıkların çoğunda eklemler dışında sistemik hastalık da bulunur. Iştahsızlık ve kilo kaybının temel sebebi budur.
Artritin yanı sıra ateş, kas ağrıları, halsizlik gibi belirtiler de romatizmal hastalıkların belirtilerindendir.
Romatizmaya hangi bölüm bakar? Romatizmal hastalıklara romatoloji bölümündeki romatolog hekimler bakar. Romatoloji; romatizmal ve diğer kas iskelet sistemi hastalıklarını inceleyen bilim dalıdır. Romatoloji bölümünde romatolog, fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimleri birlikte çalışır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri