Kürtaj yasaları, Türkiye'de uygulanan yasalara göre belirlenir ve bu yasalar, özel ve devlet hastanelerinde aynı şekilde uygulanır. Türkiye'de, gebeliğin 10 haftayı geçmediği durumlarda kürtajın yasal olduğu belirtilmektedir.
Bu bilgi kirliliğine maruz kalan kişiler kürtaj yasal mı, kürtaj yasak mı soruları ile sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır. Türkiye'de kürtaj tamamen yasaldır ve hastaneler tarafından başarıyla uygulanmaktadır.
Kürtaj Yasal mıdır? Türkiye'de kürtaj yasası, 10. gebelik haftasına kadar yasaldır. 10. gebelik haftasına kadar isteğe bağlı olarak gebelik sonlandırma işlemi yapılabilir. Bunun için evli veya bekar olmak fark etmez.
Gebeliğinizi sonlandırmak istiyorsanız özel hastanelerden hizmet alma şansına sahipsiniz. Özel hastanelerde kürtaj işlemleri bilindiği üzere belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Bu ücretin aralığı genel olarak ₺2500 ile ₺8000 arasında oluyor.
Kürtaj işleminin büyük çoğunluğunda hastaneye yatmak söz konusu olmaz. Hangi yöntemle olursa olsun, kürtajların çoğu ayakta tedavi kliniklerinde veya özel sağlık merkezlerinde güvenli bir şekilde yapılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Bu sebeple isteğe bağlı gebelik sonlandırma operasyonları için kadınlar tarafından özel hastaneler tercih edilmektedir.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Tıbbi açıdan sağlıklı olması için hamileliğin ilk 5-6 haftasında kürtaj uygulaması önerilirken hamileliğin erken döneminde olanlar ve genellikle ilk 10 haftayı geçmeyen gebeliklerde kürtaj işlemi yapılır.
Devlet hastanelerinde böyle bir şey yoktur. SGK kürtajınızın bir kısmını karşılamaktadır, aynı zamanda hastanenin acil kısmından giriş yaparak kürtaj olunmuş ise herhangi bir ücret ödenmemektedir.
Kürtaj Maddeleri
Gebelik 10 haftayı aşmamış olmalıdır. Evli kadınlarda gebeliğin sonlandırılması amacıyla, kürtaj yaptırabilmek için eş onayı istenmektedir. 18 yaşını doldurmuş bekar bir kadının kürtaj yaptırabilmek için izne ihtiyacı yoktur. 15 yaşından küçük çocukların kürtaj olması adli bir vakadır.
Acil bir durumda, operasyon yirmi dört saat içerisinde gerçekleşmelidir. Bir suç sonucu meydana gelen gebelikler için Türk Ceza Hukuku 20 haftaya kadar kürtaj izni vermektedir. Devlet hastanelerindeki kürtaj hizmetleri devlet sağlık sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Betül kendisine kürtaj olduğunun sağlık kayıtlarında çıkmayacağı söylense de kişinin tıbbi özgeçmişinin görüntülendiği e-Nabız sisteminde kürtaj olduğunun yazdığını anlatıyor: “2010 yılındaki değil ama 2017 yılındaki kürtaj işlemim e-nabız kayıtlarında çıkıyor.
Kürtaj için Aileye Haber Verilir mi? 18 yaşından büyük olan ve kürtaj işlemi için başvuran kadınlar, kendi kararlarını verme hakkına sahiptirler ve ailelerine haber verme zorunluluğu yoktur. Bu durumda, kürtaj işlemi gizli tutulur ve aile bilgilendirilmez.
Çocuk aldırma İstanbul, istenmeyen gebeliği sonlandırmak için, kürtaj yoluyla yapılan bir işlemdir. Hem evli hem de bekâr kadınlar, çeşitli nedenlerle çocuk aldırmayı tercih edebilir. Ancak gebeliğin, yasal sınır olan 10. haftayı geçmemiş olması gerekir.
Kürtaj Yaptırdığım Anlaşılır mı? Kürtaj işlemi sırasında herhangi bir cerrahi kesi ya da dikiş kullanılmadığı için işlemin sonradan anlaşılması kesinlikle mümkün değildir.
Vakumla kürtaj, gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilir. Eğer gebelik 10 haftayı geçmişse hiçbir yöntemle kürtaj yapılamaz. Bu nedenle yasal sınırı aşmak istemeyen hem de çocuk sahibi olmaya kendini hazır hissetmeyen kişilerin zamanında gebelik testi yapması önemlidir.
Devlet Kürtajı Karşılar mı? Ülkemizde kürtaj operasyonu büyük çoğunlukla özel muayenehane, klinik ve hastanelerde yapılmaktadır. Özel kliniklerde yapılan operasyon ücreti devlet tarafından karşılanmaz. Devlet hastanelerinde sadece tıbbi zorunluluk gerektiren vakalara kürtaj uygulanmaktadır.
Ailenin defin isteği olmadığı durumlarda hastane, fetüsü uygun yöntemle tıbbi atık işleme tesisine gönderebilmekte veya fetüsün defnedilmesi için girişimlerde bulunabilmektedir.
Kuzey Kıbrıs'ta ise Fasıl 154 Ceza Yasası ile kürtaj yasal bir hak olarak kabul edilmiştir.
Bazı fakihlere göre 120 güne kadar caiz olarak kabul edildiği bildirilmektedir. Diğer fakihlere göre ise caiz olmamaktadır. Genel olarak tüm fakihlere göre 120 günden sonraki kürtajlar ise haram olduğu bildirilmiştir.
Kürtaj Sonrası Kısırlık
Kürtaj bir cerrahi işlem olup uygun koşullarda, uygun haftalarda yapıldığı takdirde komplikasyonsuz bir iyileşme süreci geçirilir. Kürtaj sonrası yeni bir gebelik olabilir. Kürtaj kısırlığı yol açmaz. Ancak kürtaj sonrası görülebilen bazı komplikasyonlar nedeni ile rahim zarar görebilir.
Bu konuda sayı olarak aslında bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi fazla sayıda kürtaj olarak rahmi travmatize etmekten kaçınmak gerekir.
18 yaş altında kürtaj olanlar için ebeveynlerden birinin onayı gerekir. 18 yaş üstünde evli olan kadınların kürtaj olabilmeleri için eşlerinin de rızası gerekir. Bekar ve 18 yaş üstünde bir bayan kimse olmadan kendi rızalarıyla kürtaj olabilirler. Kürtaj yaptıran kişinin bilgilerini doktor hiç kimseye veremez.
Kürtaj ne zaman yapılır? Kürtaj (çocuk aldırma) 5 haftalıktan itibaren yapılabilir. 4 hafta hamileliğin henüz kan testi ile tespit edildiği zamandır. 5 haftadan önce ultrasonda görülen gebelik kesesi henüz çok küçük olduğu için kürtajda ceninin alınamama olasılığı vardır.
Zor durumda olan ve işlemin aileden gizli olmasını isteyen bazı kişiler, merdiven altı yerlere giderek bebek aldırma işlemi yapmaktadır. Bu insan sağlığını ciddi riske atan bir durumdur. Doğru olan , kişinin gebelik durumunu ailesi ile paylaşması maddi manevi destek alarak , kürtaj işlemini gerçekleştirmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri