Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
Domatesleri olgunlaştırmanın en klasik yolu, onları mutfaktaki en fazla güneş alan pencere önüne koymaktır. Domatesleri güneş alan bir yere sap kısmı aşağı bakacak şekilde yerleştirin. Bu domatesin hızlı ve bozulmadan olgunlaşmasını sağlar.
Suni kızarma için 100-150 ppm etilen 20-25 °C'de 24-48 saat uygulaması yapılmaktadır. Kızarmış olgun domatesler düşük sıcaklıklara daha dayanıklıdır. Olgun kırmızı domatesler birkaç gün 7-10 °C'de depolanabilirler.
Domates dip çürümesi, verim kayıplarına yol açar ve kalsiyum eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Buna karşın buna tuz stresi de sebep olmaktadır. Çünkü tuzun çiçek dokularında önemli etkileri bulunmaktadır. Başlangıçta meyvenin dip kısmında oluşan açık renkli leke, giderek kahverengi ve siyah renge dönüşmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
1-1,5 cm kalınlığında yuvarlak dilimlediğiniz domatesleri tavaya yerleştirin. 2 diş sarımsağı bütün halde yağın içerisine koyun. Orta ateşte 1,5-2 dakika alt yüzünü pişirdikten sonra domates dilimlerini çevirin. Tuz hariç tüm baharatları serpiştirin. 2-3 dakika kadar daha pişirin.
Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
Vollzeit, organik potasyum formunda olan meyve kızartıcı olarak tasarlanan özel bir sıvı gübre çözeltisidir. Vollzeit, hem yapraktan hem de topraktan potasyumun en yüksek ve hızlı alınım formudur. Vollzeit, içeriğindeki organik potasyum kaynağı bitkiyi yaşlandırmadan meyveleri iriltmeye ve kızartmaya yönlendirir.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
Domates bitkisi ortalama olarak hektar başı 300 - 330 kg Azot(N), 85 - 93 kg Fosfor(P2O5), 480 - 530 kg Potasyum(K2O), 30 - 35 kg Kalsiyum(CaO) ve 18 - 20 kg Magenzyum'a (MgO) ihtiyaç duyar. Buradaki ihtiyaçlar bitkinin yaşamı boyunca duyduğu besin elementlerinin tamamını gösterir.
SODYUM BİR KARBONATI DENEYİN
Karbonat alkali bir mineraldir. Yemeğe eklendiğinde domatesin asidini, yani salçanın ekşi tadın kaynağını nötralize eder.
Potasyum nitrat, magnezyum nitrat, kalsiyum nitrat ve amonyum nitrat azot içeren gübrelerdir.
Saksının 3 te birini verimli bahçe toprağı ile doldurup domates fidesini buraya dikin. Bitki gelişip gübreleme dönemi gelince, organik gübre karıştırdığınız bahçe toprağını saksınıza yavaş yavaş ekleyin. Her seferinde domatesiniz yeni eklediğiniz toprağa kök salacak ve saçak kökler taze gübreyi daha rahat alacaktır.
Şeker gübresi ne zaman atılır? Amonyum sülfat genellikle ekim sırasında atılıyor. Tahıllarda ekimde ve sapa kalkma zamanında, meyvelerde çiçeklenme öncesinde ve sonbaharda, sebzede dikimden 15 gün sonra ve bağlanma arkasından, bostanlarda ise ekimde ve çapa sonrasında şeker gübresi verilebiliyor.
Domates bitkisinden en fazla verimi almak için düzenli olarak ve düzgün bir şekilde budama işlemi yapmanız gerekir. Domates budama işleminde doğru dalları budamak bitkiye can verecekken yanlış budanması bitkinin güçsüzleşmesine neden olacaktır.
Sos suyunu salarken içerisine tuz ilave edin. En önemli püf noktasına geldi sıra. Domates sosu yaparken içine mutlaka şeker ilave edin. 1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz.
Kolay Domates Sosu Tarifi Nasıl Yapılır? Yarım kavanoz doğranmış domatesi veya 1 paket domates püresini minik bir tencereye dökün. Üzerine 1 tatlı kaşığı domates salçası koyun, rendelediğiniz 1 diş sarımsağı ve doğradığınız soğanı da ekleyin. Ocakta tahta kaşık ile karıştırarak kaynatın.
Domateslerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın ve blender'dan geçirin. Elde ettiğiniz domates püresini 30 gr İçim Tereyağı, rendelenmiş soğan, acı kırmızı biber ve kekikle karıştırın. Tuz ve karabiber ilave edin.
Büyümek için 18 °C ila 26 °C sıcaklığa ve bol güneşe (günde en az 6 saat) ihtiyaç duyar. Kısa sürme şartıyla, domates bitkileri 1 °C civarındaki düşük hava sıcaklığını tolere edebilirler. Tabii ki, birkaç gün boyunca günlük hava sıcaklığı 17 °C'nin altında olursa meyve tutumunda sorun olduğu fark edilir.
Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
Dikimden 10-20 gün sonra ilk çapa yapılarak, kök boğazları toprak ile doldurulur. 1. çapadan 2-3 hafta sonra 2. çapa yapılır. Genellikle sulamadan sonra kaymak kırma, ot mücadelesi, toprağın havalandırılması açısından 1-2 çapa daha yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri