İmam bayıldı bol soğan, domates ve biber ile hazırlanır. Karnıyarık ise kıyma ya da parça etle hazırlanır. İmam bayıldı zeytinyağlı bir yemektir.
Kendine has ayrı lezzeti olan imambayıldı ve karnıyarık arasındaki fark ise: İmambayıldı ana malzemeleri; bol soğan, domates, biber ve patlıcandır. Karnıyarığın ana malzemeleri ise; soğan, domates, kıyma, patlıcan ve biberdir. İmambayıldı zeytinyağlı ve soğuk tüketilirken, karnıyarık ise tam tersidir.
Karnıyarığın kıyma yerine bol soğanlı, sarımsaklı ve domatesli iç harcıyla hazırlananı imam bayıldı tarifi, vejetaryenler için oldukça uygun. Yeri geldiğinde meze yeri geldiğinde. Arzuya göre patlıcanlar kızarmadan da imam bayıldı hazırlanabiliyor.
Etimoloji. Karnıyarık aslında Osmanlı döneminde bir çeşit baklavaya verilen isim iken, yemeğin kendisine için “medfune” adı verilmiştir. Karnıyarık, doldurulması için gerekli olan açıklığa atıfta bulunmasıyla, kelime anlamı olarak “yarık göbek” anlamına gelir.
İlgili 38 soru bulundu
Dünyada bir Türk Yemeği olarak bilinen Karnıyarık hakkında yapılan araştırmalarda geçmiş ilk olarak Selçuklulara kadar uzanmaktadır. Bir rivayete göre patlıcanı çok seven bir Selçuklu Emiri için yapıldığı varsayılmaktadır. Ülkemizin her ilinin meşhur bir yemeği vardır.
ᐅ İmambayıldı, Ege yöresine ait; Patlıcan, soğan, sarımsak, biber, domates, maydanoz ile yapılan bir yemektir.
Türk mutfağının eşsiz bir lezzeti olan imam bayıldı, zeytinyağlı bir yemektir. Ana malzemesi patlıcandır. Ek olarak soğan, sarımsak, biberle zenginleştirilir.
İmambayıldının adının tarihçesi hakkında türlü rivayetler vardır. Bir rivayete göre, eski bir dönemde bir imam, karısı tarafından yapılan bu yemeği ilk kez yediğinde lezzetinden veya yemeğe katılan malzemenin maliyetinden dolayı bayılmıştır.
İç harç için geniş bir tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyulur ve soğanla ince kıyılarak sote edilir. Biberler ince kıyılarak soğana ilave edilir ve kavrulur. Rengi değişince kıyma eklenerek, 1 tatlı kaşığı salça, tuz, karabiber ve pul biber üzerine serpilerek kıymalar pişene kadar kavrulur.
İmam Bayıldı İçin Malzemeler :
4 adet orta boy patlıcan. 2 adet orta boy soğan. 2 adet orta boy domates. 2 adet yeşil biber.
Kaynadıktan sonra hafif ateşte yağına inene kadar pişirilir ve soğuk olarak servis edilir.
Doğramış olduğumuz soğanlarımızı tavaya 4 kaşık yağ ilave ederek hafif öldürüyoruz. İçerisine biberlerimizi ve 3 diş sarımsağımızı doğrayıp biraz da onu pişiriyoruz sonra Doğramış olduğumuz domatesleri koyuyoruz. Kaynarken tuzumuzu baharatları; karabiberimizi ve kırmızıbiberimizi ilave ediyoruz. 5 dk pişiriyoruz.
Zeytinyağlıların en güzellerinden imam bayıldı kızartmadan da yapılabilir. Lezzetinden hiç ödün vermeden tercih edebileceğiniz fırında imam bayıldı kızartılarak yapılana göre daha hafif ve kolay.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 45 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 15 dakikası hazırlık, 30 dakikası da pişirme süresidir.
Bu sefer hiç bir uyarlama denemesi yapmama gerek bile kalmadığından mutluyum, zira bildiğiniz üzere İmam bayıldı geleneksel olarak vegan bir tarif.
İMAMBAYILDI DOĞRU YAZIMI NASIL? Türk Dil Kurumu (TDK) sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin, imambayıldı şeklinde birleşik olarak yazıldığı ortaya çıkıyor. Bazı örneklerde görülen "imam bayıldı" gibi yazımlar ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı "imambayıldı"dır.
Patlıcanları tencereye dizin.Ortalarını,bıçak yardımıyla çizgi şeklinde açın, kaşıkla genişletin,tabana kadar inmemeye özen gösterin.İçlerine biraz tozşeker serpin ve malzemeleri doldurun.Tavada kalan domatesli suyu tepsinin dibine dökün. Üstüne çok az zeytinyağı gezdirin. Kapağı kapalı olarak 20-25 dakika pişirin.
3 yemek kaşığı zeytinyağını bir tavada kızdırın. Yemeklik doğradığınız 1 adet soğanı da üzerine ekleyip pembeleşene kadar kavurun. 2 adet doğranmış yeşil biberi ilave edip kavurmaya devam edin. 350 gram orta yağlı kıymayı da ekleyin ve kavrulmakta olan soğanlarla birlikte renk alıp, suyunu çekene kadar pişirin.
Kuşbaşı olan etleri soğan ve sarımsakla soteliyoruz. Patlıcanları tencereye diziyoruz. Üzerine sotelenmiş etleri de koyuyoruz, kızarana biberleri üzerine diziyoruz. Daha sonra salçalı su yapıp üzerine döküyoruz, tencerede de suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Kıyılmış maydanoz, nane, tuz, karabiber, şeker, muskat ilave edilir. Patlıcanlar harçla doldurulur ve az suda pişirilir. Ilık yada soğuk servis edilir. Afiyet olsun…
Karnıyarık Türk mutfağının belli başlı patlıcan yemeklerinden biridir.
İmam Bayıldı - Etsiz Karnıyarık Yemeği - Patlıcanlı Yemek Tarifi - YouTube.
Peki karnıyarık nerenin yemeğidir? Kesin bir bilgi olmamakla beraber, tarihçesinde bahsedilen emirin Sivas emiri olduğu hakkında tahminler bulunmaktadır. Bu bilgiye dayanarak karnıyarık yemeğinin yöresi olarak Sivas civarını gösterebiliriz. Bu yemek de, Sivas yöresinin harika lezzetlerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri