Mürekkep heterojen bir maddedir. Gizli mürekkep olarak adlandırılan mürekkep çeşitleri özel ve gizli iletiler için kullanılır.
Mürekkep bir karışımdır.İçinde genellikle demir, sülfat ve az miktarda asit karışımından oluşan açık mavi veya siyah bir çözelti olan mürekkep, bu haliyle soluk göründüğünden içine toz halinde anilin esaslı boya katılmaktadır.
Mürekkep-su karışımı, HOMOJEN bir karışım çeşididir.
Bir başka ifade ile homojen bir yapıda bulunmayan tüm karışımlara heterojen karışımlar denir tanımı yapılabilir. Burada tuz ile suyun karışımı örnek verilebilir. Su ve tuz ile yapılan karışımda tuzun şeklini görmek mümkün değildir. Ayrıca tuzlu suyun her yeri aynı özelliği gösterir.
Süt heterojen bir yapıya sahiptir. Dışarıdan bakıldığı zaman süt homojen gibi görülmektedir. Bu nedenle pek çok kişi tarafından homojen bir yapıya sahip olduğu bilinmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Diğer karışımlardan farklı olarak sıvı ve gazdan oluşan heterojen maddelere aerosol karışım denir. Günlük hayatta da sıklıkla kullanılan oda spreyi ve parfüm gibi maddeler bu karışım türüne örnek olarak gösterilebilir.
Gazoz ise su ve karbondioksitin birleştiği yani sıvı ve gaz ile oluşan bir karışımdır. Bu karışım homojen özelliği göstermektedir çünkü maddeler karışım içerisinde homojen yani eşit bir dağılım göstermektedir.
Diğer süt ürünleriyle karşılaştırıldığında tereyağı bileşim bakımından homojen bir nitelik taşır.
Kolonya alkol ve suyun çözünmesiyle ortaya çıkmış olan bir çözeltidir. Kolonyanın içerisindeki karışımların tümü eşit bir dağılım gösterdiği için kolonya homojen bir özellik taşımaktadır. Kolonya alkol ve suyun birleşerek oluştuğu bir çözeltidir. Bundan dolayı da homojen bir karışım olarak kabul görmektedir.
Heterojen karışıma kumlu su, duman, sis, yağlı su, çorba, salata ve toprak örnek olarak verilebilir.
Mürekkep İki veya daha ziyade madde parçalarının birbiri üzerine bindirilmesi. Yazı, çizim ve baskı maksadı ile kullanılan, içerisinde kimyevi bir terkip bulunan sıvı.
Bulutların gökyüzünde homojen olarak dağılmak yerine yığınlar şeklinde bir arada bulunmasının, atmosferdeki sıcaklık ve nem dengesizliğinden kaynaklandığı düşünülüyor.
Nişasta, içerisine girdiği hamur işlerinin ağızda dağılan bir yapıda olmasını sağlar. Homojen bir görünüm elde eder ancak özellikle kurabiyelerde kum gibi denilen o kıvamı sağlayan malzemedir.
Mürekkebin suda, kolonyanın havada, şekerin çayda, parfüm kokusunun oda içinde yayılması difüzyona örnektir. Difüzyon, maddenin bütün hallerinde farklı hızda ve özellikte görülür. Difüzyon, hayvan ve bitkilerde gerçekleşen birçok doğal olayda büyük önem taşır.
Mürekkep sabitlendikten sonra su ile silinemez. Suda ve diğer çözücülerde kolayca çözünür.
Lekeli kıyafeti üstünüzden çıkardıktan sıvı bir deterjanı direkt olarak lekenin üzerine döküp bekletebilirsiniz. Deterjan biraz bekledikten sonra peçete yardımıyla deterjanı dikkatlice silip daha fazla bekletmeden çamaşır makinesine atın. Kıyafetinizin kumaşı uygunsa çamaşır suyu kullanmak da iyi bir seçenek olabilir.
Su ve yoğurttan oluşan ayran, heterojen bir karışımdır.
Salata, genellikle sebze veya meyvelerden oluşan sade karışım ya da üzerine yoğurt ya da salata sosu dökülmesiyle hazırlanan ve yemeklere eşlik eden yiyecek karışımı. Kimi zaman içine et ya da peynir gibi yiyecekler de konulur. Mevsimine ve yapıldığı yöreye özgü sayısız çeşidi yapılır.
Homojen karışımlara çözelti denir. Çözeltiler, her noktasında aynı özelliği gösteren karışımlardır. Bakır - kalay karışımı, su - şeker karışımı, su - alkol karışımı, su – şeker – karbondioksit (gazoz) karışımı, oksijen –azot - karbondioksit gazları karışımı (hava) birer çözeltidir.
Çimento hamuru; agreganın boşluklarını doldurduğu gibi aynı zamanda tanelerin etrafını ince bir tabaka halinde sararak homojen bir bünye meydana gelmesini sağlar.
Çorba; karışım özelliklerine göre adlandırılmaktadır. Bir domates çorbası ve tarhana çorbasına homojen denilebilirken, işkembe çorbası heterojendir. Yani içindeki maddeler ayrı ayrı fark edilebilmektedir. Halbuki homojonize özellikli çorbalarda bulunan maddeler ayrı ayrı fark edilememektedir.
Beton; agrega, çimento hamuru ve bu iki bileşenin ara yüzeyinden oluşan üç fazlı heterojen bir malzemedir.
Bu tür homojen karışımlarda karışan madde çeşitleri gözle ayırt edilemezler. Homojene: Tuzlu su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz ve soluduğumuz hava da birer örnektir.
FM 200 ve NOVEC 1230 havada homojen karışarak ortamın oksijen seviyesini düşürerek yangını söndüren gazlardır. İkisi de halokarbon grubundandır. Yüzey yangınlarında, yanıcı sıvıların söndürülmesinde ve elektrik yangınlarında kullanılırlar.
Kahve, heterojen karışımdan süspansiyona örnektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri