Kadın eşine kendisinden boşanmak istediğini söyleyebilir ve eşi de buna yönelik boşanma teklifinde bulunabilir. Eğer kocası bu teklifi kabul eder ise karı koca boşanabilirler. Nikah, erkeğin eşine "boş ol" kelimesini kullanmasıyla, eşlerden birinin dinden çıkmasıyla ve mahkeme yoluyla boşanmakla düşer.
Dinimiz, evi geçindirme ve nikâhı bozma yetkisini erkeğe vermiştir. Fakat bazı durumlarda kadının da nikâhı bozma hakkı vardır. Örneğin kadın, eşinden şikâyet ederek boşanma için mahkemeye başvuru yapabilir. Mahkeme boşanmaya karar verirse nikâh düşmüş sayılır.
Kadın Erkeği Boşayabilir Mi
Bu saydıklarınız boşanmayı meşru kılan sebeplerdendir. Kadının boşama yetkisi yoktur. Kadın evlilik öncesinde veya evlilik esnasında eşinden boşama vekaleti alsa ve onunla eşinin adına kendisini boşasa bu sahih olur.
Nikah yapılırken kadın, (Ne vakit istersem, kendimi senden boşamak üzere...) diyerek, şart ederse, erkek de, nikah yapılırken, bu şartı kabul ettim derse, böyle şartlı nikah sahih olur ve kadın da boşanmak hakkına sahip olur.
“Fetva Usulü” bölümüne yöneltilen, “Boşarım demekle boşanma meydana gelir mi?” sorusuna kurul, “Boşama, kişinin eşine söylediği, 'Boşsun' gibi boşama iradesini ortaya koyan ifadelerle ya da mahkemenin kararıyla gerçekleşir” yanıtını verdi.
İlgili 28 soru bulundu
İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.
Def ol git demekle nikah bozulmaz. Eğer niyeti boşamak ise, yani artık senden ayrıldım, boş ol anlamında ise, o zaman bir talak-ı bain olur.
Bu talâk biçiminin üç temel şartı vardır. Bunlar eşin hayız halinde bulunmaması, hayızdan temizlendikten sonra cinsî temasın olmaması ve boşanmanın yalnız bir talakla yapılmasıdır.
Nikâh akdi esnasında tefvîz yapılacaksa bu, kadının o sırada bu hakka kendisinin de sahip olmasını şart koşmasıyla olur. Kadın bu hakka nikâh kıyılırken mesela “boşama yetkisi elimde bulunup, dilediğim zaman kendimi boşayabilme şartıyla evleniyorum” demesi ve erkeğin de bunu kabul etmesiyle sahip olur.
Daha sonra kız fiilen bir araya gelmekten vazgeçer; fakat erkek onu boşamazsa, dinen nikâh devam eder.
Nişanlılık döneminde kıyılan imam nikâhı ile taraflar birbirleriyle dinen evli oldukları için, cima da bulunmaları caiz olur. Eşlerin cimada bulunmasına tarafların annesi, ailesi karışamaz. Ancak resmi nikâh ve düğün yapılmadığı için tedbir olarak müdahale edilebilir.
Soru: Eşlerin karşılıklı sinir esnasında psikolojik olarak üç kez boş ol denilerek karar almalarının hükmü nedir? el Cevab: Üç talakla boşsun ifadesiyle erkek eşini boşamış olur.
el Cevab: Zina sebebiyle nikah düşmez. Zina meşru boşanma sebeplerindendir.
Bu itibarla, bir kimsenin eşinden uzun süre ayrı kalması sebebiyle nikâhı bozulmaz ve eşinin yanına döndüğünde yeniden nikâh yapılması gerekmez. Ama isteyen nikâh tazeleyebilir. Bununda bir zararı yoktur.
Ancak sadece bir boşama verip üç ay kansına yaklaşmamışsa üç ay sonunda kadın razı olmadıkça ona dönemez. Bu kimsenin tekrar kansına dönmesi için yeni bir nikâh kesmesi ve kadına mehr vermesi gerekir.
Birinci ve ikinci boşa(n)ma sonrasında eşlerin yeniden bir araya gelme imkânı vardır (el-Bakara 2/229). Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir.
Fetva Kurulu, İslam'da nikâhın geçerli olabilmesi için îcâp, kabul ve iki şahidin bulunması gerektiğini, resmi nikâh kıyıldığında bu rükünlerin şartlarıyla birlikte yerine getirilmesi durumunda ayrıca imam nikâhını kıymaya gerek olmadığını belirtti.
Ailede geçimsizlik ve problemlerin büyümesi üzerine, tarafların talebi ile çözüm arayan hakemlerin boşamayı gerekli görmeleri halinde boşamak farzdır, dinin kesin talebidir. 5. Çiftlerden biri veya her ikisi diğerini sevmiyorsa; bu konu müçtehitler tarafından tartışılmış, çoğunluk tarafından caiz görülmüştür.
Diyanet İşleri, yayınladığı fetva ile internet, telefon, SMS ve faks gibi farklı iletişim araçları üzerinden "boş ol" diyerek boşanma gerçekleşebileceğini açıkladı.
Anlaşmalı boşanma, çekişmeli boşanmadan daha hızlı ve kolay bir şekilde sonuçlanır. Anlaşmalı boşanma davasında, eşlerin mahkemede duruşmaya çıkmalarına gerek yoktur. Eşler, boşanma protokolünü imzaladıktan sonra mahkemeye verirler ve mahkeme, boşanma kararını verir.
Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
İslam hukukunda boşanma hakkı
Evlenme sırasında koca isterse kadına istediği zaman boşanabilmek hakkını verebilir. Bu hak kadına sonradan da verilebilir. Kadın veya kadının yerine üçüncü bir kişi de kocaya bir bedel vererek boşanmayı elde edebilir ki buna “hul” denir.
Adam birkaç defa irtidad eder (dindin çıkar) sonra yine dine döner ve her defasında nikâhını tazelerse, karısı kendisine helâl sayılır. Bu dört defa bile tekrar etse, kadının ikinci bir kocaya varması şartı söz konusu değildir. (Celal Yıldırım, Kaynaklarıla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi: 2/518-519.)
Hayret uyandıran görüşe göre, erkeğin “Telefon, faks, mektup, mesaj ve internetle ile de, karısından boşanabileceğini” açıkladı. Kurul, mektupla yapılan boşanmada, boşanma işleminin “Kadının mektubu okuduğu andan itibaren” geçerli olacağını da öne sürdü. Kurul bu görüşü yazılı olarak açıkladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri