Smear testi adet dönemi dışında her zaman yapılabilir. Bunun bir istisnası vajinal yoğun akıntı ve enfeksiyon varlığı da kimi zaman smear sonuçlarını etkileyebilir. Böyle bir durumda vajinal enfeksiyon tedavisi sonrası smear testinin yapılması uygun olur.
Bu virüs cinsel yollarla bulaşır. 200'den fazla tipi olmasına karşın özellikle 2 türü serviks (rahim ağzı) kanserine yol açar. Bu nedenle henüz cinsel birliktelik yaşamamış ve 21 yaşından küçük olan kadınlara smear testi uygulanmaz.
Smear testi, vajinal duş yapılmadan önce yapılan bir muayenedir ve vajinal enfeksiyonların teşhisi için yapılır. Bu nedenle, vajinal duş yapılmadan önce vajinal enfeksiyon belirtileri gösteriyorsanız, smear testi yaptırmanız önerilir.
Smear testi basit ve ağrısızdır. Test adet zamanı yapılmamalıdır, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonrasıdır. Önce rahim ağzının (serviksin) görülebilmesi için, vajinaya bir spekulum (muayene aleti) yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır ve cam üzerine yayılır.
Akıntı ve Lekelenme Varken Smear Testi Yapılır Mı? Lekelenme tarzındaki kanamalar genellikle iç çamaşırı kirletecek kadar olan çok az kanamalardır. Bu kanamalar vajinal hücre kaybına neden olmaz. Bu nedenle leke tarzındaki kanamalarda hpv testi yapılabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Aslında smear testi adet döngüsünün herhangi bir günü yapılabilir, ancak bu zaman adetten en az 2-5 gün sonra olursa daha uygun olacaktır. Smear testinin her yıl düzenli olarak yapılması, kadın sağlığı açısından son derece önemlidir ve kanser vakalarının erken teşhisi açısından büyük bir önem taşır.
Smear Testinden Önce ve Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir? Rahim ağzı kanserini erken teşhis eden Smear alınmadan önce 48 saat içinde cinsel ilişkiye girilmemiş olması, vajinanın yıkanmamış olması, vajinaya herhangi bir ilaç, krem gibi uygulamaların yapılmamış olması testin doğruluğu için önemlidir.
Pap Smear Testi Bakirelere Yapılır mı? Pap Smear testinin yapılabilmesi için bireyin cinsel olarak aktif olması gereklidir bu yüzden bakirelere yapılmamaktadır.
Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak değerlendirilir. Pozitif sonucunuz olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük kısmı HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüs enfeksiyonuna bağlı değişikliklerdir.
İlk Pap smear testi 21 yaşında yapılmaya başlanmalıdır ve 30 yaşına kadar 3 yılda bir tekrarlanmalıdır. 30-65 yaşta ise 3 yılda bir Pap smear veya 5 yılda bir HPV/Pap smear ko-test veya 5 yılda bir HPV testi önerilmektedir.
Smear Testi, rahim ağzı ( serviks ) denilen bölgeden 5-10 saniye gibi kısa süre içinde ağrısız olarak fırça yardımıyla sürüntü alınması işlemidir. Rahim ağzı, rahmin vajina içinde yer alan kısmı olup jinekolojik muayene esnasında spekulum uygulaması ile gözle görülebilen kısmıdır.
Mantar enfeksiyonlarına bağlı bulgular rahim ağzından alınan bir tarama testi olan pap smear testinde de görülebilmektedir. Vajinal mantar enfeksiyonlarında vajinal kültür testlerinin önemi yoktur.
Smear testinde en az iki gün önceden cinsel birlikteliğin olmaması idealdir. Vajinal fitil kullanımı ya da vajinanın iç kısmının yıkanması smear sonuçlarını etkiler. Bu nedenle vajinal fitil tedavisi smear testinden en az 5-7 gün önce bırakılmalıdır.
PAP SMEAR TESTİ NE İŞE YARAR? Pap Smear rahim ağzı kanserinin erken belirtilerini arar. Cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar da vajinal mukus test edilerek kontrol edilir.
Gereklilik doğduğunda hiç cinsel ilişkiye girmemiş kimselerde alttan muayene yapılabilir ancak bakirelere skekulum takılmaz pap smear testi de bakirelere yapılmaz çükü gereklilik yoktur.
HPV Virüsü Tek Eşlilikte Olur Mu? Tek eşlilik olanlarda hpv görülme riski oldukça düşüktür. Geçmişinde herhangi bir cinsel deneyimi olmayan kadın veya erkekte, eğer partneri ya da eşinin de ilk cinsel deneyimi ise hpv virüsünün bulaşma ihtimali yok denecek kadar azdır.
Her hpv tip 16 pozitif çıkanda mutlaka kolposkopi ve gerekirse biyopsi işlemi yapılmalıdır. Ancak kolposkopi yapılan her hpv 16 olan hastada tedavi gerekmeyecektir. Çünkü kolposkopi sonucu pekçok hastada normal gelecek ve hasta sadece takibe alınacaktır.
Hpv testi genellikle pap smear testi ile birlikte yapılır. Her iki test için de alınan örnekler laboratuvarda incelenir ve hpv çıkması durumda uygun tedavilere başlanır. Smear testinde hpv virüsüne bağlı değişiklikler tesbit edilebilir ancak hpv nin varlığı ve tiplerinin kesin tanısı için hpv testi yapılmalıdır.
Human Papilloma Virüsü genellikle tensel temas ile bulaşır ancak nadiren de olsa iyi temizlenmemiş ağda eşyaları, jilet, ortak kullanılan havlu, iç çamaşırı gibi eşyalardan bulaşabilmektedir.
Mukus veya kan nedeniyle hücreler değerlendirilemiyorsa veya hücreler yetersiz olarak değerlendirildi ise, smear testi yetersiz olarak yorumlanmaktadır. Bu durumda smear testini tekrarlamak gerekmektedir. Negatif smear sonucu demek, yeterli hücrelerin izlendiği ve bu hücrelerin normal olması demektir.
Pap smear testi genellikle pelvik muayene ile birlikte yapılır. Rahim ağzı kanserine neden olabilen ve cinsel yolla bulaşan yaygın bir enfeksiyon olan HPV virüsü tespitinde kullanılan HPV-DNA testi ile birleştirilebilir. Bazı vakalarda ise pap smear testi yerine HPV-DNA testi yapılabilir.
İBB Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Sağlık ve Hıfzıssıhha Müdürlüğü'ne bağlı Kadın ve Aile Sağlığı Merkezleri uyguladığı pap smear tarama testi yöntemiyle hastalığın erken teşhisini sağlamaktadır. Merkezlerde 2004 yılından bugüne kadar; 624 bin 70 kadına smear taraması hizmeti sunulmuştur.
Smear testi kadınların rahim ağzı kanser taraması için uygulanan bir testtir. Bu testi olanlar hastaneye gitmeye gerek duymadan testin sonuncunu e-nabızdan görebilirler. Testinin sonuçlarına e-nabız sistemine T.C. kimlik numarası ve şifre ile girerek tahlillerim kısmından testinin sonucuna ulaşabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri