Bu kapsamda, gerek mülga 743, gerekse halen yürürlükte bulunan 4721 sayılı Türk Medeni Kanununda (TMK) resmi nikâh olmadan dini tören yapılması yasaklanmıştır.
Dini nikahın geçerliliği manevi olarak ve inanç gereğidir. İslamiyet inancında aile kurmak isteyen bireylerin dini nikah kıyarak bir arada yaşamasında sakınca görülmez.
Dini Nikah Olmazsa Ne Olur? Dini bir ritüel olan imam nikahı, her insanın yapması gereken bir işlem değildir. Bu nedenle evlendiğiniz insanla böyle bir nikah kıymasanız da olur. Bu durum sadece evliliğin Allah katında da geçerli sayılabilmesi içindir.
el Cevab: Evlilik akdi yani nikâh, icab ve kabulle tahakkuk eder. Şahidler evlilik akdinin ilan edilip şahısların töhmet altında kalmamalarını temin için emredilmiştir. Anne babanın izni sağlıklı karar vermek ve uygun bir evlilik yapılması için gözetilmelidir. -İslamda imam nikâhı diye bir şey yoktur.
NİKÂHSIZ BERABER YAŞAMAK SUÇ DEĞİL
Bunun dışında ister bekâr ister dul olsun, başka erkeklerle yaşayan, hatta onlardan çocukları olan kadınlarla ilgilenmez. Yasak olan şey, sadece boşandığı kocasıyla beraber yaşamak.
İlgili 15 soru bulundu
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, birbirleriyle evli olmayan tarafların İslam Dini'nin koyduğu sınırları aşarak, yasakları ihlal ederek beraber olmalarının İslam Dini'nde uygun görülmeyerek günah sayıldığını söyledi.
ÖZET : Herhangi bir mahkeme tarafından mutlak butlanla malul bir karar olduğuna hükmedilmediği sürece hukuken geçerli olan boşanma kararlarından sonra eski eşlerin bir arada yaşamasını yasaklayan kanuni bir düzenleme bulunmadığından; boşanmanın hileli davranış olarak kabul edilmesi mümkün değildir.
Dini nikâh, yaygın söyleyişiyle imam nikahı, eş adaylarının dini inanışları uyarınca evli sayılabilmeleri inancıyla yapılan ve 2'şer şahitle birlikte din adamı huzurunda gerçekleştirilen nikâh törenidir.
Nikahın duyurulması, nikah aileden ve akrabadan gizli tutulmaması gerekir. Kızın ailesinin imam nikahından haberdar olması gereklidir. Aileden gizli kıyılan imam nikahı ile ilgili Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmuştur: 'Hangi kız, velisinin izni olmadan nikahlanırsa onun nikahı geçersizdir.
İslam'da nikâh
İslamiyet'te nikâhsız evlilik yoktur. İslamî nikâhın şahitlerin huzurunda olması, icap ve kabul, erkeğin gayrimüslim olmaması, mehir, sözleşmenin ilanı ve kutlanması gibi şartları var.
İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.
Yine Türkiye Cumhuriyeti'nde zina suç olmaktan çıkmış iken resmi nikâh olmadan şahısların dini nikâh kıymalarının suç teşkil etmesi Anayasa'nın il- gili hükümlerine aykırıdır.
Nişanlılık döneminde kıyılan imam nikâhı ile taraflar birbirleriyle dinen evli oldukları için, cima da bulunmaları caiz olur. Eşlerin cimada bulunmasına tarafların annesi, ailesi karışamaz. Ancak resmi nikâh ve düğün yapılmadığı için tedbir olarak müdahale edilebilir.
Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman senenin bütün günlerinde ve günün her saatinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir. Yani nikâh için belli bir zaman ve vakit yoktur.
zaman onlarla evlenmenizde size bir günah yoktur.” (el-Mümtehine, 60/10) ayet-i kerimesi ile “Sahiplerinin izni ile onları (cariyeleri) nikahlayıp alın, mehirlerini de normal miktarda verin.
Dini nikah, toplumumuzdaki diğer adıyla imam nikahı; resmi evlilik öncesinde veya sonrasında ergenlik çağına girmiş, akıllı 2 erkek ya da 1 erkek 2 kadın şahidin huzurunda gerçekleştirilen dini bir ritüeldir.
“Telefonda dini nikah kıyılır mı?” sorusuna Necmettin Nursaçan, telefonda dini nikahın olmayacağını, kişinin babasına vekalet verip dini nikahı kıydırabileceğini, onun dışında böyle bir şeyin olamayacağını söyleyerek izleyicilerin akıllarına takılan soruları cevapladı.
"Zina büyük günahlardan olmakla beraber eşlerden birinin zina etmesi, bu fiili helal görmedikçe nikâhlarına zarar vermez.
Erkeğin eşine boş ol, seni boşadım, seni terk ettim gibi ifadeler kullanması nikahı bozar. Erkeğin 3 kez eşine "boş ol" demesi durumunda nikah düştüğü gibi nikahın geri dönüşü de yoktur. Erkeğin eşine, "babanın evine git, defol evimden git ya da cehenneme git" gibi ifadeler kullanması nikahı düşürür.
Soru: Hanefi mezhebine mensup biri aileden habersiz dini nikah kıyabilir mi caiz midir? Günümüzde bu nikah geçerli midir? Evlenecek erkek ve kadının ailelerinden izinsiz ya da habersiz evlilik akdi yapmaları durumunda, Hanefi mezhebine göre nikahları sahihtir.
TCK 230. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilmiş olduğu üzere; evli olmasına rağmen ikinci defa evlenmesi halinde suç işlemiş olacaktır. Evli olan kişi evlendiği kişinin ikinci nikahı olduğunu bilmesine rağmen evlenir ise kendisi de ceza alacaktır.
Nikah kıymak için belirli şartlar vardır. Bu şartlar yerine gelmesi halinde kişi kendi nikahını kıyabilir. Nikâh bir akit, sözleşme ve anlaşmadır.
Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir. Bâin talakta ise iddet içinde bile olsa yeni bir akitle aile tekrar kurulabilir. Üçüncü boşa(n)madan sonra ise kesin ayrılık gerçekleşir.
Evlilik devam ettiği sürece eşlerin elde ettiği varlıklar üzerinde diğer eşin hakkı olur. Boşanmada mal paylaşımı boşanma davasından ayrı bir dava ile yapılır. Mal rejiminin tasfiyesi denilen bu dava ile eşlerin malvarlıkları eşler arasında paylaştırılır. Eşlerin kişisel malları mal paylaşımına tabi olmaz.
Boşandıktan sonra tekrar evlenmek için beklenmesi gereken bir süre var mıdır? Boşanan kadının aynı kocası ile evlenmeyecekse, boşanmanın kesinleşmesinden sonra 300 günlük bekleme – iddet süresi vardır. Evlenme süresi de denilmektedir. Bu sürenin hâkim kararıyla kaldırılması iki halde mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri