Aslına imansız peynir, yağsız peynir demektir. Yani yağı alınmış sütün peyniridir ki bu peynir evlerde kullanılmazdı. Yenilmezdi. Bu çeşit peynir, yaz aylarında, sütün en yağlı olduğu haziran, temmuz ve ağustos aylarında yaylada yapılırdı.
Kodal Görele İmansız Köy Peyniri 1 Kg. * Ürünlerimiz Giresun ili Görele İlçesinden gönderilmektedir. * Ürünlerimiz Köylerden, Yaylalardan, Köy Kooperatiflerinden temin edilmektedir.
1. Yağsız süt: Yavan süt veya imansız süt te denmektedir. Yağsız sütün bileşimi, krema makinasının etkinliğine, yağlı sütün bileşimine bağlı olarak değişme gösterirsëdë, çoğunluk yağ hariç süte benzer (Cetvel 1).
Peynir buzdolabında saklanmalı, dondurulmamalı
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir. Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder.
Özellikle kazein, yağ oranının yüksekliği ve kendine has lezzetinden dolayı dünyanın pek çok iyi peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Tarihte, keçi ve koyun sütünden sonra peynire kaynak olan inek sütü günümüzde peynir yapımında en çok tercih edilen süttür.
İlgili 39 soru bulundu
Eşek sütü peyniri dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor. Sırbistan'da eşek sütüyle yapılan ve yaşlanmayı geciktirdiğine ve cinsel gücü artırdığına inanılan özel bir peynir dünyanın en pahalı peyniri olarak biliniyor.
Ezine peynirinin kendine özgü kremamsı, pişmiş, tuzlu ve ekşi gibi niteliklere sahip aroma ve lezzeti bu doğal kaynaklar bakımından zengin bölgede yetişen koyun, keçi ve ineklerin sütlerinde kalite ve özgünlükten gelmektedir. Ezine peyniri, üretim yöntemi olarak fabrikasyon üretime oldukça elverişlidir.
Yazının adındaki imansız peynirde olduğu gibi mesela ! İmansız peynir kısaca, yağı alınmış sütten yapılan ve tellenebilen bir peynir türüdür. Trabzon'da kuymak (guymak) yapımında da imansız peynir kullanılır.
Köy pazarından aldığımız köy peynirini kalın kalın doğradıktan sonra bir gün boyunca suyunu değiştirerek suda bekletiriz. Ertesi gün tuzlayacağımız kavanozun içine yerleştiririz. Temiz bir tülbentin içine 2 avuç tuz koyar bağlarız. Bunu peynirlerin üzerine yerleştiririz.
Peynirin rengi sarıya dönmüşse ve kokusu tazeliğini kaybetmişse peynir bozulmuş demektir. Aynı şekilde görüntüsüne bakarak da tazeliğini tespit etmeniz mümkün. Özellikle yumuşak ve yağlı peynirler iyi korunmazsa kolaylıkla sertleşmeye başlar. Hatta sertleşen yerler küflenmeye dönebilir.
hile yaparak daha fazla kazanç sağlamak için yaptıkları yöntem.
Kebir Kolot Peyniri 500 G - A101.
Çok bekletilen süt, zamanla yoğurt kıvamına döner. Ayrıca bozuk süt pişirildiğinde dibe çöker ya da topaklanmaya başlar. Sütün tadı; Süt bozulmaya başladıkça tadı acı, yanık veya ekşileşmeye başlar. Eğer sütün tadı her zamankinden farklı geliyorsa, bu durum bozulduğunu gösterir.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
İşte dünyanın en pahalı peyniri: Sırbistan'da üretilen ve kilosu tamı tamına 1000 dolar olan pule peyniri!
Çiğ sütten yapılan taze peynirler, olgunlaşma süresini tamamlamadan tüketildiğinde birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, çiğ sütten üretilen peynirlerin tüketilmeden önce 4 ay olgunlaşmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
Yani taze, olgunlaşmamış peyniri tüketmemek lazım. Bu peynirler üretiminden sonra 4 ay bekletilmelidir. Bu bekleme esnasında varsa sağlık açısından riskli olan bakteriler elemine edilmekte, risk ortadan kalkmaktadır." Taze peynirin tüketilmeden önce dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Prof.
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Dinlenen tulumlar, 2 gün de serin bir yerde bekletilir. Toplam 4 gün dışarıda dinlenen tulumlar, Divle mağarasına alınır ve 5 ay muhafaza edilir. Tulumun rengi ve kokusu, bu mağara içinde şekillenir. Mağaranın yaz aylarında %90 neme sahip olması, peynir için oldukça etkilidir.
Mıhlama yapımında genellikle çeçil peyniri kullanılır. Eğer çeçil peyniri yoksa; Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, telli peynir veya kaşar peyniri de kullanılmaktadır.
Sade haliyle tüketildiği gibi yemeklerde de kullanılan bu peynir, eşsiz lezzetiyle beğeni kazanır. Kökeni İsviçre'ye dayanan gravyer peynirinin ülkemizdeki benzeri ise Kars'ta üretilir. Bu da Kars kaşarı olarak adlandırılır.
Ezine Peyniri koyun Peyniridir.
İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları. Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen "mikroskopik denecek kadar ufak" saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.
Ezine peyniri tam yağlı, salamurada olgunlaştırılan peynirler grubundan olup, beyaz peynir standardına uygun olarak üretiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri