(3) Müracaatın e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınır.
Müracaatlar Nasıl Yapılacak? Vatandaşların kendi rızası ile müracaatı ve kendi beyanı esas alınacaktır. Müracaatlar e-devlet sistemi üzerinden veya Bakanlığın yetkilendireceği kuruluşlara başvurularak yapılacaktır. Başvurular e-Devlet sistemi üzerinden takip edilebilecektir.
Başvurular e-Devlet üzerinde yapılacaktır.
– E-Devlet üzerinden yapılan başvurularda, sistem tarafından oluşturulan yapı kayıt belgesi talep sahibi tarafından e-Devlet üzerinden alınır. – Kurum ve kuruluşlara yapılan başvurularda, belge formu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine gönderilir.
Öncelikle e-devlet sistemi üzerinden T.C Kimlik Numarası ve şifre girilir ve giriş yaptıktan sonra kurumlar kısmından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı seçilir. İmar Barışı Kayıt Başvurusu ve Sorgulaması seçeneği tıklanır ve açılan ekrandan yeni başvuru butonuna basılır.
İlgili 42 soru bulundu
5. Düzenleme kapsamında Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'na göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde 3, ticari kullanımlarda yüzde 5 olarak belirlendi.
Buna göre Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden birisi veya bunların vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurularak başvuruda bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara doğrudan başvurmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.
İskân alınmayan ve/veya iskân alınmaya uygun olmayan bir binanın ekonomik bir değeri bulunmamaktadır. f. Bu durumda, eğer sözleşmede iskân alınması kararlaştırılmış ve iskân alınmamışsa yüklenicinin edimini ifa ettiğini kabul etmek mümkün olmayacaktır.
Belediye encümeni tarafından 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 15. ve 16. maddesine göre onaylandıktan sonra tescil için önce kadastro müdürlüğüne, sonrasında ise tapu müdürlüğüne gönderilir. Tapuda gerekli tesciller yapıldıktan sonra yeni tapu alınır.
(3) Müracaatın e-Devlet üzerinden yapılması durumunda, Yapı Kayıt Belgesi formunun eksiksiz olarak doldurulmasından ve Yapı Kayıt Belgesi bedelinin yatırılmasından sonra, Yapı Kayıt Sistemi tarafından oluşturulan Yapı Kayıt Belgesi talepte bulunan yapı sahibince e-Devlet üzerinden alınır.
İmar barışı için yapılacak başvurularda öncelikle yapı kayıt belgesi müracaatı gerçekleştirilir. Daha sonra ise harçların yatırılmasının ardından yapı kayıt belgesinin hazırlanması gerçekleşir. Yapı kayıt belgesi hazırlandıktan sonra ise bina sisteme dahil edilerek imar affından faydalanmış olur.
Eğer Binanız Ev, Konut, Mesken ise İmar Affı Yapı Kayıt Bedeli %3 olup; İmar Affı Yapı Kayıt Bedeli = 400.000 TL x %3 = 12.000 TL dir. Eğer Binanız İşyeri, Fabrika, İmalathane ise İmar Affı Yapı Kayıt Bedeli Oranı %5 olup; İmar Affı Yapı Kayıt Bedeli = 400.000 TL x %5 = 20.000 TL dir.
Bağımsız bölüme ait yapı kayıt belgesi, yapı için mimar tarafından düzenlenmiş proje, tüm kat maliklerinin imzaladığı yönetim planı ve tüm kat maliklerinin muvafakati ile doğrudan tapu müdürlüğüne müracaat edilerek söz konusu bağımsız bölümün tapusu alınabilir.
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
a) Yapı Kayıt Belgesi Ruhsat Yerine Geçer Mi? Yapı kayıt belgesi, inşaat ruhsatı yerine de geçmez. Yani yapı kayıt belgesi alınmış bir yapıda tekrar inşaat yapılmak isteniyorsa, usulüne uygun olarak inşaat ruhsatı alınması gerekir.
Son İmar Affı
31 Aralık 2022 tarihine kadar inşa edilmiş ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine uymayan yapıların sahipleri, 3 Mayıs 2023 tarihine kadar başvuruda bulunmalı ve belirlenen kayıt ücretini 30 Mayıs 2023 tarihine kadar ödemelidir.
2. İmar barışı binalara neler getirecek? · Vatandaşlar bu kapsamda başvuruda bulunmaları halinde Yapı Kayıt Belgesi ile iskan ve altyapı hizmeti alabilecek. Aynı zamanda Yapı Kayıt Belgesi alınan yapılarla ilgili yıkım kararları ya da tahsil edilemeyen cezalar da iptal edilmiş olacak.
13-) Tapu tahsis belgesi olan yapılar da İmar Barışından faydalanabilecek mi? Tapu tahsis belgesi olan yapılar da İmar Barışından faydalanabilecektir.
İmar mevzuatına göre yan ve ön çekme mesafelerine uyulmadan yapılan yapılar da imar affı kapsamındadır. Yine köylerde tapulu tarla üzerine ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılan bağ, bahçe evleri de imar barışı kapsamındadır.
Bugün için madde metninde sadece “bu Kanun” ifadesi yer almaktadır. Burada “bu Kanun” ifadesiyle kastedilen, 3194 sayılı İmar Kanunu'dur. Dolayısıyla yapı kayıt belgesi olan binalar, 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yıkılamaz.
Yapı kayıt belgesi, yapının yıkılma riskini ortadan kaldırarak elektrik, doğalgaz ve su bağlantısının yapılmasını sağlamakta ve binayı yasal olarak sisteme kaydetmektedir. Yapı kayıt belgeli bir bina satın alınırsa bina için yapı kullanma izin belgesi alınabilir, yapıda güçlendirme yapılabilir.
Yapı kayıt belgesi kalıcı imar hakkı sağlamaz.
Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.
3194 sayılı İmar Kanunu'nun Geçici 16. maddesinin 5. fıkrasında da benzer şekilde; Yapı Kayıt Belgesi alan yapılarda yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın kat mülkiyeti tesis edilebileceği düzenlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri