Bağ bahçe imarı, tarım faaliyetlerine ayrılmış alanların imar durumunun değiştirilerek konut veya diğer yapılar için kullanılabilir hale getirilmesini ifade eder.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
Adı üzerinde tarım arazileri üzerinde tarım yapılan arazilerdir ve imar parselleri olmadığından üzerlerine ruhsatlı binalar yapılamaz. Bu araziler bağ, bahçe, tarla, zeytinlik, tarım vb. olarak farklı isimlerle adlandırılabilirler.
Tarla, bağ veya bahçeden oluşan gayrimenkulünüzü arsaya dönüştürmek istediğiniz takdirde cins değişikliği işlemini yaptırmanız gerekmektedir.
Tarla, tarıma elverişli olan, sınırlı ve belirli toprak parçası olarak tanımlanıyor. Bağ ise, meycve bahçeleri olmaya elverişli olarak ifade ediliyor.
İlgili 45 soru bulundu
İnşa ettiğiniz ev maksimum iki katlı, 6,50 metre yüksekliğinde olmalıdır. Arsanın var olan eğimi nedeniyle en çok 1 kat daha çıkabilirsiniz. Bundan daha fazla kat inşa ederseniz bu kaçak kat sayılacaktır. Tüm bu şartları sağladıktan sonra bağ, bahçe ve zeytinlik gibi imarı olmayan toprak parçalarına ev yapabilirsiniz.
Kısaca aradaki farkı açıklayacak olursak tarla tarımı elverişli olan toprakları ifade ederken, bahçe olarak da bilinen bağ ise meyve üretimi yapılması için daha elverişli olan toprakları tanımlıyor.
Arsa bölündüğü için devreye normal olarak tapu işlemleri giriyor. Eğer en az ifraz şartlarını yerine getirebilirseniz, sahip olduğunuz tapuyu rahatlıkla bölme imkanı bulabilirsiniz. En az ifraz miktarını ise tapu belgesi üzerinden kontrol edebilirsiniz. Diğer bir aşamada ise bir takım resmi belgeler gerekiyor.
15 Mayıs 2014 tarihli bu düzenleme ile tarım arazileri yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemez, bölünemez.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
Resmi Gazete'de yayınlanan yönetmelikle tarımsal amaçlı yapıların kapsamına 'bağ evi' de dahil edildi. Böylelikle evler için ruhsat zorunluluğu kaldırıldı.
İmar Kanunu, tarlaların üstüne normal şartlarda imar olmadığı için inşaata müsaade etmiyor. Mücavir alan ya da belediye sınırları içinde olması şartı ile bu alanlar için imar izni ve yapı ruhsatı alarak ihtiyaca yönelik ev, bağ evi, müştemilat vb. yapmak mümkündür.
Tasarıya göre, tarımsal araziler, bölgesel özellikler de dikkate alınarak 20 dönümün altında bölünemeyecek. Araziler, mirasçı çocuklardan tek bir kişiye devredilebilecekken, hissesinin devrini istemeyen aileler "şirketleşme" yoluna gidecek. Aile malları ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak.
Bahçe ve Tarlalar İmara Uygun Mu? Tarım ve bahçe arazileri 5403 sayılı kanunda yer alan Toprak Koruma ve Arazi Kullanım kanunu çerçevesinde amacı dışında kullanıma izin verilmeyen alanlardır. Bu alanda yapılan bazı çalışmalarla alınacak izinlerle imar durumu açılır hale getirilmektedir.
Tarım arazileri kendi içerisinde; mutlak tarım arazileri, özel ürün arazileri, dikili tarım arazileri ve sulu tarım arazileri gibi türlerden oluşmaktadır. Belirtilen bu tarım arazilerinin istisnai haller dışında imara açılması mümkün değildir.
Prefabrik yapı kurulumu için arazi arama aşamasındayken, satın alım işleminden önce arazinin doğru koşulları sağladığından emin olunmalıdır. İmarsız arazi olarak anılan tarla, bağ ve bahçe statüsündeki topraklar, üzerine yapı kurulmasına izin verilmediğinden en büyük sorunu oluşturur.
Bahçe tapusu içerisindeki evlere iskan verilmediğinden bahçe tapusu içerisinde bulunan evlerin iskansız ev kategorisinde değerlendirilmesi gerekir. Tapuda durumu bahçe olarak yer alan arazinin, durumunun arsaya dönüştürme işleminin yapılması sonrasında arazi içerisine prefabrik ev yapımı başlanabilir.
Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izin maliyetinin olması gerekir. 4) Yapılmak istenen bağ evi, tarlanın tamamının %5'ini geçmemelidir ve yapılmak istenen bağ evi en fazla 250 metrekare olabilir.
arsanın tapusu birden çok kişi üzerine olabiliyor. Tapu ' denmektedir. ortaklarının isimlerinin tek tek yazdığını görebilirsiniz.
-- Tarlaya bağ evi yapma şartlarında, inşaat ve tarım alanlarının toplamının 250 metrekareyi geçmemiş olması gerekmektedir, -- Yolun, parselin sınırlarına 5 metreden daha fazla yaklaşmaması, durumunda bağ evlerinin yapılmasına izin verilir. -- 50 metre ve 2 kat şartını geçmeyecek yükseklikte yapılmasıdır.
Hisseli tapu arazisinin bölünmesi için tapu kütüğüne gerçekleştirilen ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yöntemi uygulanmalıdır. Taşınmaz üstünde birden fazla bireyin hakkı olması halinde hisseli tapu ayırma yöntemi uygulanabilmektedir.
Taşınmazın hisseli tapu senedi, önceki hali ile kalır. Hisseli tapuları ayırmak için belirli oranlarda harç masraflarının ödenmesi lazımdır. Ayırma işlemindeki kayıtlı değer üstünden binde 11,38 ödenmesi gerekmektedir.
Bağ, sofralık üzüm, kuru üzüm,alkolsüz üzüm suyu ve şarapçılık için üzerinde salkımlar halinde üzüm toplanan üzüm bitkisi asmanın yetiştirildiği yerdir.
Bağ bahçe TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Bahçe, bostan vb. taşınmaz mal.
Bahçe ya da tarla gibi bir alanın arsaya çevrilmesi, belirli yasal prosedürler ve şartların yerine getirilmesini gerektirir. Tarla arsa cins değişikliği için öncelikle tarlanın 1/1000 ölçekli imar planı içinde kalması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri