İmar para cezası, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı şekilde yapılan imar mevzuatına aykırı yapılar hakkında ilgili idare tarafından tahakkuk ettirilmektedir ve konunun detayları ile idari para cezasının hesaplanması hakkında bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
TCK'nın “İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu” başlıklı 184. maddesine göre; (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İmar para cezasının ödenmemesi durumunda tahsil aşamasına geçilir. İmar para cezası kesildikten sonra encümen kararının ilgili kişiye tebligatı yapılmaktadır. Tebliğ tarihinden itibaren 30 günlük yasal süresi içerisinde para cezası ödenmezse tahsil aşaması devreye girer.
Kaçak yapı cezası ödenmezse devlet parayı icra yoluyla tahsil etme yoluna gidecektir. Kaçak yapı aynı zamanda imar kirliliğine de neden oluyorsa Türk Ceza Kanunu kapsamında 1 ila 5 yıl hapis cezası öngörülmüştür. Bu ceza adli para cezasına çevrilebilir. Belediye Encümeninin Yıkım ve Para Cezasına Karşı Ne Yapılabilir?
Yeni belediye kurulurken, bu kurulan belediye sınırları içerisinde kalan yapılara uygulanan fakat henüz tahsil edilmemiş para cezalarına ilişkin evrakların eski belediye tarafından yeni belediyeye teslim edilmesi gerekir.
İlgili 29 soru bulundu
Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kaçak yapı sahibi cezasını ödemezse, mahkeme kaçak yapının yıkılması veya yıkımına karar verebilir. Bu durumda, kaçak yapı sahibi yapıyı kendi imkanlarıyla yıkmak zorunda kalabilir veya bu işlem belediye veya ilgili kamu kurumları tarafından gerçekleştirilebilir ve bu durumda maliyet yapı sahibine yansıtılabilir.
“Cezaların şahsiliği ilkesi uyarınca; 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 42. maddesine göre verilecek olan para cezasının ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıyı fiilen yapan ya da yaptıran kişi adına, bir başka ifade ile yapı sahibi adına verilmesi gerekmektedir.
İdari para cezası ödenmezse, cezanın tahsili amacıyla borçlu kişi hakkında yalnızca icra işlemleri yapılabilir. Uygulamada çoğu zaman kişi adına kayıtlı taşınmaz mallar ile araba veya banka hesaplarına haciz konulmaktadır. Kişinin evine giderek fiili haciz uygulaması yapılmamaktadır.
3194 sayılı Kanun, 1608 sayılı Kanun ile Kabahatler Kanunu'na göre verilen para cezaları başta olmak üzere belediyece verilen para cezalarına gecikme zammı veya gecikme faizi uygulanamaz (Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü'nün 13/12/2021 tarihli ve e-14399437-622.02-2439664 sayılı görüş yazısı).
Hakkında idari para cezasına hükmedilen kişiler, UYAP Vatandaş veya e-devlet üzerinden cezasını görebilir. Asliye ceza mahkemeleri seçilmek suretiyle sorgulama yapılması gerekir. Ayrıca vergi borcu sorgulatmak suretiyle de bu hususta bilgi alınır. Ancak soruşturma aşamasında olan dosyalar görünmez.
a) İdari para cezasına karşı süresi içinde kanun yoluna başvurulmaması halinde, dava açma süresinin sonunda kesinleşir. b) Hususi kanunlarında kanun yolu düzenlenmeyen idari para cezaları, tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde sulh ceza hakimliğine başvurulmadığı takdirde, bu sürenin bitiminde kesinleşir.
Yapı ruhsatına aykırı olarak yapılan ya da yapı ruhsatı olmayan yapı için, ilgili belediye ya da il özel yönetimi 3194 sayılı Yasa'nın 32 ve 42. maddeleri çerçevesinde yıkım kararı alma ve yönetsel para cezası uygulama yetkilerini kullanır. İlgili belediye ya da il özel yönetimi istemi durumunda yıkım, OSB'ce yapılır.
Kaçak yapının cezası Türk Ceza Kanunu'nun 184. Maddesinde düzenlenmiştir. Madde şu şekildedir: Madde 184- (1) Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Verilen süre içerisinde eksikliklerin tamamlanmaması ve yapının ruhsata uygun hale getirilmemesi durumunda ruhsat iptal edilir, ruhsata aykırı veya ruhsatsız yapılan bina, belediye encümeni veya il idare kurulu kararını müteakip, belediye veya valilikçe yıktırılır ve masrafı yapı sahibinden tahsil edilir.
Ruhsatsız olarak yapımına başlanan inşaatın belediye yetkilileri tarafından tespit edilmesi veya şikâyet alması halinde doğrudan inşaatın durdurulması kararı yürürlüğe girmektedir. Bu durum ruhsatlı olan inşaatlarda da aynı şekilde geçerlidir.
İdari para cezası ile karşı karşıya kalan kişiler, bu cezanın hukuka aykırı olduğunu düşünüyorsa idari para cezasının kaldırılması için itiraz ve dava açma hakkına sahiptir.
Diğer tüm devlet kurumlarının verdiği para cezaları idari para cezası niteliğindedir. Adli para cezası, idari para cezasından farklı olarak ödenmediğinde hapis cezasına dönüşebilecek bir yaptırım türüdür. İdari Para Cezası, suç karşılığında verilen bir ceza olmadığı için ödenmediği zaman hapis cezasına çevrilemez.
5510 sayılı Kanun, md. 102/7: “İdarî para cezaları on yıllık zamanaşımı süresine tabidir. Zamanaşımı süresi, fiilin işlendiği tarihten itibaren başlar.” Kabahatler Kanunu, md. 20/5: “Kabahati oluşturan fiilin aynı zamanda suç oluşturması halinde suça ilişkin dava zamanaşımı hükümleri uygulanır.”
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yapılacak düzenlemeyle kanun yürürlüğe girdikten sonra ruhsatsız başlayan, ruhsat eklerine aykırı yapıların, kaçak yapıların tapu kayıtlarına, bu yapıların satılamayacağı ve kiralanamayacağına ilişkin şerh koyacaklarını bildirdi.
Adli Para Cezası Yargılaması Sonucu Hükmedilen Yargılama Giderleri Mirasçılara İntikal Eder mi? Türk Ceza Kanunu'nun 64. maddesine göre hükümlünün ölümü halinde henüz infaz edilmemiş adli para cezaları mirasçılara geçmeden ortadan kalkacaktır.
Yapı ruhsatı alınmadan yapılmış yapının, imar planı ve yönetmelik düzenlemelerine uygun olarak yapılmış olması, yapıyı kaçak olmaktan kurtarmaz. Yetkili yönetimlerin bilgisi dışında ya da imar düzenlemeleriyle getirilmiş kurallara uyulmadan yapılan yapılar, kaçak yapıdır.
500 bin TL ceza geliyor! Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi ve yasalaştı. Yazlık evini izinsiz kiraya verenlere 500 bin TL'ye kadar ceza kesilecek...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri