Monarşi ya da tek erklik, bir hükümdarın devlet başkanı olduğu bir yönetim biçimidir. Saltanatın bir başka adıdır. Genellikle seçim dışı yöntemler kullanılır. Bu hükümdar, Türkçede kral, imparator, şah, padişah, prens, emir, kağan, hakan, han gibi çeşitli adlar alabilir.
Monarşi, bir kişinin ülke yönetimini yürüttüğü, hükümranlığın genellikle ırsi olarak miras yoluyla babadan oğula geçtiği tüm ülke topraklarının hükümdarın mülkü sayıldığı bir yönetim biçimidir. Monarşi' de halk tebaa kabul edilir ve vatandaşlık hakları bulunmaz. Tek adam olan hükümdar bütün yetkileri elinde bulundurur.
Anayasal monarşi ile yönetilen ülkeler: Andorra, Antigua ve Barbuda, Avustralya, Bahamalar, Belçika, Belize, Birleşik Krallık, Butan, Kamboçya, Kanada, Danimarka, Grenada, Jamaika, Japonya, Lesotho, Lüksemburg, Malezya, Hollanda, İspanya, İsveç, Norveç, Papua Yeni Gine, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ...
Mutlak monarşi, yasama ve yürütme kuvvetlerinin hükümdarda toplandığı bir hükûmet sistemidir. Bu sistemde, devlet içinde tek ve en büyük otorite sahibi hükümdardır. Yasama, yürütme ve hatta yargı yetkisinin sahibi 'hükümdar'dır (monark, kral, padişah...).
İlgili 16 soru bulundu
Osmanlı Saltanatı veya Padişahlık, Osmanlı İmparatorluğu döneminde kullanılan monarşiye verilen addır. Yönetim şekli Osmanlı Hanedanı mensubu padişahın görünüşte mutlak egemen olmasına dayalıdır.
1877 yılında Anayasal bir yönetim oluşturulmaya çalışılınca mutlak monarşi sona ermiş ve meşruti monarşi devri başlamıştır.
Türkiye, cumhurbaşkanlığı sistemiyle yönetilen demokratik, laik ve üniter bir anayasal cumhuriyettir.
Devlet başkanları daha çok sembolik niteliktedir. Bu bakımdan, siyasal rejim olan monarşiyle yönetim şekli olan demokrasinin birbirlerine zıt ya da aykırı kavramlar olmadığı görülür. Monarşinin karşıtı ayrıcalıklı kişilerin bulunmadığı, cumhuriyet rejimidir.
Şu an için 43 tane ülke, krallıklarla yönetilmektedir. Bu ülkelerden yalnızca birkaç tanesi mutlak monarşi ile yönetilmektedir. Bunların dışındaki ülkelerde ise Kral veya Kraliçe'nin tüm ülke üzerindeki yetkileri kısıtlıdır.
Elizabeth (Elizabeth Alexandra Mary Windsor; 21 Nisan 1926 - 8 Eylül 2022), Birleşik Krallık ve aralarında Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda'nın da olduğu İngiliz Milletler Topluluğu üyesi 14 ülkenin 1952-2022 yılları arasındaki kraliçesi.
Tarihsel olarak yaygın olan yönetim biçimleri arasında monarşi, aristokrasi, timokrasi, oligarşi, demokrasi, teokrasi ve tiranlık yer alır. Bu şekiller her zaman birbirinden kesin çizgilerle ayrılmaz ve karma yönetimler yaygındır.
Üye ülkelerin 16'sı hâlen Britanya Kraliyet Ailesi yönetimindedir. Bu ülkelerde mevcut monark III. Charles; devlet başkanı görev ve yetkilerini, kendisi tarafından atanan genel valiler aracılığı ile sürdürür.
İktidarın tarihine ilişkin çözümlemeler çoğunlukla monarşiyi ilk yönetim şekli olarak görür.
Teokrasi ya da din erki, dine dayalı yönetim biçimini tanımlamak için kullanılan terim. Daha doğru bir anlatımla, dini otorite organlarının siyasi otorite organları yerine devlet idaresini elde tuttuğu devlet biçimidir.
1215'te İngiltere Kralı John'a zorla imzalatılan Magna Carta (Büyük Ferman) ya da diğer ismi ile Magna Carta Libertatum (Büyük Özgürlük Fermanı), İngiltere'de Kral'ın yetkilerini büyük ölçüde kısıtlaması bakımından önemli bir belge olarak kabul edilmektedir.
şu anda tahtta olan ıı.elizabeth in eşi philip mountbatten olmakta olup, kraliçelik ünvanı elizabeth'e babasından kaldığından dolayı philip sadece edinburgh dükü ve britanya prensidir. kral değildir, kraliçeyle evlenince otomatik olarak kral olunmamaktadır.
Oligarşi veya takım erki, küçük ve ayrıcalıklı bir grubun iktidarda olduğu yönetim şeklidir. Oligarşinin üyesi ya da destekçisi olan kişi ya da grupları tanımlamak için oligark terimi kullanılır.
Bizim ülkemizin adı da Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir.
Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 yılında kurulmuştur ve 2021 yılında 98 yılı gerisinde bırakmıştır. Cumhuriyet 29 Ekim 2023 yılında 100. yaşını kutlayacaktır.
- Yasama, yasa koyma veya yasa oluşturmak anlamına gelir. Yasama yetkisi Türk Milleti adına TBMM tarafından kullanılır. - Yürütme, mevcut yasalara göre ülkeyi yönetmek anlamına gelir. Bunun için yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı'na aittir.
Kraliyet ailesi ülkeyi temsil etmek için vardır. Bu kapsamda devlet resepsiyonlarından, törenlerde parlamentonun açılışından ve önemli yabancı misafirlerin ağırlanmasından Kraliçe sorumludur. Ancak Kraliçe'nin zaman zaman kraliyet ailesinin ülke yönetimi konusunda fikir beyan ettiği olur.
İngiltere'de krallık olmasının temel sebebi, İngiltere halkının istekleri ve anlayışlarından kaynaklıdır. İngiltere halkına göre krallık olmasının bir sakıncası olmadığı için bunun için tepki gösterilmemiştir.
İngiltere için sadece bir semboldür. Devlet parlamento tarafından yönetilmektedir. Kraliçe ise devlet resepsiyonlarından, törenlerde parlamentonun açılışından ve önemli yabancı misafirlerin ağırlanmasından sorumludur. Ayrıca dernek çalışmalarına katılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri