(Ek fıkra:4/7/2019-7181/9 md.) Belediye veya valiliğin; parselasyon planlarını, imar planlarının kesinleşme tarihinden itibaren beş yıl içinde yapması ve onaylaması esastır.
Nitekim, kamu yararı için sağlıklı ve düzenli yapılaşma ancak doğru bir imar planı ile mümkündür. Bu bakımdan imar planlarının değiştirilmesi bakımından kanunda veya diğer mevzuatlarda herhangi bir süre öngörülmemiştir.
Öncelikle Şubat/2020 yılında yapılan imar kanunu değişikliği ile parsel bazında plan değişikliği yapılma imkanı ortadan kaldırılmıştır. Bu nedenle parsel bazında yapılacak bu tarz başvurular kanuna aykırı nitelik taşımaktadır.
3194 İmar Kanununa yönelik düzenlemelerin yer aldığı Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 10.12.2018 tarih ve 30621 sayılı Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle imar kanununda da değişiklikler yapıldı.
İmar planları, İmar Kanunu madde 8'deki usule göre onaylanarak yürürlüğe girer. Dolayısıyla planların kesinleşmesi için, bir ay süreyle askıya çıkarılarak ilan edilmeleri gerekmektedir. İmar planları onaylanmakla yürürlüğe girse de kesinleşmesi için ilan edilmeleri gerekmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Peki, imar planı geçerlilik süresi nedir? Belediyeler; imar planlarını yürürlüğe girmesinden en geç 3 ay içinde, bu planını tatbik etmek üzere 5 yıllık imar programlarını hazırlarlar.Buna göre imar planları 5 sene için geçerli oluyor.
İmar durumu belgesi, belediyelerin Kadastro Müdürlüklerinden alınabilir. Ancak alınan imar durumu belgesi 1 yıl süreyle geçerlidir. 1 yıldan daha eski süreli imar belgeleri için yeniden başvuruda bulunulması gerekir.
İmar plan değişiklikleri sadece zorunluluk halinde yapılabilir. İmar plan değişikliğinin bir zorunluluk olarak ortaya çıktığı durumlarda mutlaka ilgili yatırımcı Bakanlık ve kuruluşlarının görüşü alınmalıdır. İmar planı ne şekilde yapılmışsa, amaçlanan değişiklikte o şekilde gerçekleştirilmelidir.
Türkiye'de en son imar affıysa 24 Haziran 2018'de yapılan Türkiye genel seçimleri öncesinde 6 Haziran 2018 tarihinde “İmar Barışı” adı altında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
2. Güncel DOP Kesintisi Oranı Nedir? 3194 Sayılı İmar Kanunu m.18 uyarınca parselasyon işlemi sonrası idare tarafından en fazla %45 oranında düzenleme ortaklık payı kesintisi yapılabilecektir. Bu oranın belirlenmesinde düzenlemeye tabi tutulan arazi ve arsaların, düzenlemeden önceki yüzölçümleri esas alınacaktır.
Buna göre; “Uygulama imar planı değişikliği nedeniyle; parselin durumu, binanın parseldeki konumu, kat adedi, yapı yaklaşma mesafeleri, KAKS, TAKS veya kullanım kararı gibi plana ait kararlara aykırı hale düşen yapılar ruhsat eki projelerine göre tamamlatılır.
Belediye sınırları içinde kalan yerlerin imar planlarını yapma, onama ve değiştirme yetkisi ilgili belediyelere aittir. Taraflar arasında yapılan sözleşmelerin imar planı yapılmasında ve değişikliklerinde dikkate alınması mümkün değildir.
Plan onaylandıktan sonra gazetede ilan edilmek üzere encümene yazılır. Encümen kararı ve ilan metni hesap işlerine yollanır. Hesap işlerinden ücret öğrenilir. Basın ilan bölümüne yazılır ve gazetede ilan çıkar.
Plan tadilatları, plan yapma yetkisine sahip kurum tarafından yapılabildiği gibi maliklerin başvurusu üzerine de gerçekleştirilebilir. Plan tadilatı teklifi maliklerin başvurusu ile yapılıyorsa teklifin mutlaka şehir plancıları tarafından hazırlanması ve ilgili idareye sunulması gerekmektedir.
İmar planları hazırlanırken ilgili belediye arsa veya arazi sahibinin rızasını alma gereği duymadan onun arsa veya arazisine el koyabilmekte, farklı parselleri birleştirebilmektedir.
İmar planına; kamu yararı, planlama esasları ve şehircilik ilkelerine aykırılıkların belirtildiği dilekçenin ilgili kuruma verilmesi ile itiraz edilir. Askı süresinin sonunda itirazlar değerlendirilmek üzere belediye meclisi/valiliğe gönderilir. İtirazlar 15 gün içinde karara bağlanır.
Bakan Kurum, yaptığı açıklamada, Bakanlıkça uygulamaya konulan İmar Barışı düzenlemesinde Yapı Kayıt Belgesi için 8 Haziran 2018'de başlayan başvuruların 31 Aralık'ta sona ereceğini duyurduklarını hatırlattı.
İmar affı son durum ve gelişmeleri ile gündemde yer alıyor. Kurallara aykırı şekilde inşa edilen gecekondu ve kaçak yapılar için geliştirilen düzenleme 30 Temmuz 2022 öncesinde ruhsatsız yapıları kapsayacak.
1 / 5000 nazım imar planı, büyükşehirlerde ilgili büyükşehir belediyesi, Büyükşehirler dışındaki illerde belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde yerel belediyesince hazırlanır, belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girer.
Yani siz zeytinlik, bağ, bahçe gibi imarsız toprak parçalarınızın üzerine belirli şartları yerine getirmek kaydıyla, özel amaçlı yapı inşa edebilirsiniz. Köylerde imar gerektirmeyen yerlerde, tarlanızın üzerine ev yapmak için imar ruhsatına gerek yoktur. Ancak, yapının fen ve sağlık kurallarına uygun olması gerekir.
Arsaların imar durumunu sorgulamak için çeşitli yöntemler bulunuyor. Bağlı bulunulan belediye giderek oradan sorgulama yaptırabileceğiniz gibi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın e-Plan otomasyonu üzerinden de imar durumu sorgulama yapabilirsiniz.
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Yeni yasal düzenlemeye göre, arsa ve arazi imar uygulamasındaki düzenleme ortaklık payı (DOP) daha önce % 40 iken, % 45 şeklinde uygulanacak.
TARLAYA EV YAPMA İZNİ NEREDEN ALINIR? Tarlaya ev yapmak için söz konusu tarlanın bulunduğu belediyeye başvurmanız gerekiyor. İmar izni maliyeti için gereken bilgiler belediyeden alabiliriniz. Ayrıca arsanın belediye tarafından mutlaka sorgulanması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri