Çalınma yaşandığında telefonunuzun IMEI numarası ile hukuki makamlara yaptığınız başvuru sayesinde IMEI numaranız tüm GSM işletmecilerine gönderilecek ve bu numara sayesinde takip edilebilecektir.
Telefonunuzun IMEI numarası (Uluslararası Mobil Cihaz kimlik numarası) kendine özgü seri numarasıdır. Tüm mobil cihazların arkasına basılmıştır ve telefonun sahipliğini izlemenize yardımcı olabilir. IMEI'nin kopyasını güvenli bir yerde tutmak iyi bir fikirdir.
IMEI numaranızı, cihazınızın numara çevirme ekranına *#06# yazarak öğrenebilirsiniz. Lütfen 15 haneli IMEI Numarasını giriniz!
IMEI numarası, telefonun *#06# tuşları kodlanınca ekrana geliyor. Bu numara, telefonun bulunduğu yeri belirlemek için kullanılıyor. İstihbarat servisleri ve GSM firmaları, bu numara üzerinden aboneyi takip ediyor.
IMEI numarasının başka birinin eline geçmesi riskli ve tehlikeli bir durumdur. Bu nedenle IMEI numarasının önceden öğrenilmesi ve sorgulanması önemlidir. Aynı IMEI numarasına ait birden fazla cep telefonu tespit edilirse sistemsel olarak tüm cep telefonları kullanılamaz hale gelir.
İlgili 30 soru bulundu
Bu nedenle, telefonlarımızın güvenliğini ve meşruiyetini sağlamak önemlidir. IMEI (International Mobile Equipment Identity) numarası, her cep telefonunun benzersiz bir kimlik numarasıdır. Bu numara, telefonun kayıt, güvenlik ve onarım işlemleri için kullanılır.
Öncelikle telefonunuzun IMEI numarasını hiç bir şekilde sosyal platformlarda paylaşmayınız. Cihaz kutusu, fatura ve garanti belgesi gibi üzerinde IMEI numarası yazabilecek belgeleri çöpe atacaksanız mutlaka okunamayacak şekilde imha etmelisiniz.
Bunun için cihazın IMEI numarasını operatörüne iletmen gerekir. (IMEI numarasını telefonun kutusunun üzerinde bulabilirsin. Teorik olarak IMEI numarası operatör tarafından engelli cihaz listesine eklendiğinde farklı bir SIM kart ile bile mobil ağa bağlanması mümkün değildir.
normal şartlarda veri silinmez imei atarken programlar sadece root istiyor bu kadar sistem dosyasında yazılı imeiyi değiştiriyorsun yani verin silinmiyor.
IMEI numarasının en önemli işlevi telefonunuz çalındığında veya kaybettiğinizde bulunmasına yardımcı olur. Telefonun IMEI numarası, GSM operatörü ve yerel kolluk kuvvetlerinin veritabanlarına kaydedilir. Böylece bu numara kaydı yoluyla çalınan veya kayıp telefonlar izlenir.
Pasaportunuzda kayıtlı görünen cihaz veya cihazların kayıt işlemlerinin iptal edilmesi halinde geri alınması mümkün değildir. Pasaportunuza kayıtlı cihaza ait seçtiğiniz IMEI numarası veya numaraları beyaz listeden çıkartılacaktır.
Cihazın kayıtlı olup olmadığı; e-Devlet kapısı üzerinden ( https://www.turkiye.gov.tr/imei-sorgulama) veya BTK Bilgi ve İhbar Merkezi (Tüketici İletişim Merkezi-120) aranarak öğrenilebilmektedir.
Yurt dışından alınmış mobil cihazların Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI numaralarının BTK tarafından kayıt altına alınması işlemine IMEI kaydı denilmektedir. Yurt dışından aldığınız ve yanınızda getirdiğiniz cihazınızın IMEI kaydını nasıl yapacağınızı buradan öğrenebilirsiniz.
Telefonunuzun kaybolmasını düşünerek önlemler almak telefonunuzu bulmayı daha da kolaylaştırıyor. İlk olarak cep telefonunuzun daima açık bir şekilde kalması gerekmektedir. Eğer Android telefon kapalı ise telefonunuzu bulmanız daha da zorlaşır.
5809 sayılı Kanunun 57 nci maddesi uyarınca, IMEI bilgisinin değiştirildiği tespit edilen cihazlar haberleşmeye kapatılmakta ve IMEI bilgisi başka cihazlara kopyalanmış olan cihazlar gerçek cihaz sahibi olduğunu belgeleyen kişi tarafından sadece tek hatla eşleştirilmek suretiyle kullanıma açılmaktadır.
IMEI Numarası Başkasının Eline Geçerse Ne Olur? IMEI numarasının ikinci bir kişi tarafından bilinmesi olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir. IMEI numaranızı öğrenen kişi, numarayı klonlayabilir. Aynı IMEI numarasının birden fazla telefonda eş zamanlı kullanılması, BTK'nın sistemi ile tespit edilir.
Yurt dışından getirilen cep telefonlarının IMEI numaralarının kayıt işlemleri, ithalatçı veya imalatçı için tahsis edilen kullanıcı hesabıyla yapılacak. 1 Ocak 2024'ten itibaren 1 yıl kesintisiz sinyal alınamayan telefonların IMEI kaydı silinecek.
IMEI ATMA ÜCRETİ 20-100 LİRA ARASINDA
Bu işlemin ücreti ise 20 ile 100 lira arasında değişiyor. IOS tabanlı cihazlara ise IMEI atma işlemi gerçekleştirilemiyor. Android tabanlı olan cihazların IMEI kodlarının değiştirilmesi ise box setler ya da manuel kod girilerek gerçekleştiriliyor.
IMEI İşlemleri
Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz.
Türkiyede bildiğim kadarıyla sadece sinyalle takip yapılabiliyor. Eğer telefonunun hücresel verisi kapalıysa takip edilemiyor. Ancak telefonun kapalı konumdayken dahi eğer hat takılıysa takip edilebildiği imkanlar yurt dışındaki çoğu ülkede var.
Önce IMEI numarası
Aslında, telefonunuzu çalan, ya da bulan kişinin niyetine ve hırsızlık becerisine bağlı olarak, telefonunuzu bulabilir, ya da kolaylıkla kullanmasına, satmasına engel olarak hayatını zorlaştırabilirsiniz.
IMEI'si klonlanan telefonlarda sakın bunu yapmayın! Teknoloji çağında adeta bir ihtiyaç haline gelen cep telefonlarının kaçak kullanımının engellenmesi için yüklenen ve telefon kimliği olarak da bilinen IMEI bir başka cihaza kopyalandığında her iki telefonu da kullanılamaz hale getirebiliyor.
Android telefonlar için değişiklik gösterebilir, ancak genellikle “Ayarlar”, “Telefon Hakkında”, “Durum” bölümüne gidip IMEI numarası görüntülenir. IMEI numarasının temel amacı, her bir cihaza benzersiz bir tanımlama sunmaktır.
Cevap: Bir başkası sizin için telefon getiremez. Herkes kendi kimlik numarası ve cep telefonu numarasına kayıtlı olan telefonu kullanabilir. Eğer bir başkası üzerine alınan telefon kayıt edilirse ancak size ait olan hattın o kişi üzerine devir edilmesi ve telefonun yine o kişi üzerinden kayıt olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri