Dua çiçeği, Marantaceae familyasının Maranta cinsinden bir türüdür. Çoğunlukla Calathea (Kaladya) olarakta bilinir. Ancak Bilimsel açıdan Maranta olarak ifade edilen bu bitki ismini İtalyan botanikçi Bartolomeo Maranta'dan almaktadır. Dua çiçeği ismini ise yaşadığı fiziksel değişimden alır.
Doğada 300'den fazla çeşide sahip olan dua çiçekleri gece gündüz geçişlerindeki yaprak hareketleri, farklı desenleri ve uzun ömürlü olmaları nedeniyle son dönemlerin popüler saksı çiçekleri arasında yer alıyor. 5 farklı çömlek saksı seçeneği ile özel günlerin sıklıkla tercih edilen çiçeği olan dua çiçeklerinin bakımına ...
Adının dua çiçeği olarak bilinmesinin sebebi bitkinin davranışlarından ve gösterdiği hareketlerden kaynaklanmaktadır. Dua çiçeği, gecenin gelmesiyle beraber çiçek şeklini fiziksel olarak değiştirir. Bu değişiklik dua eden bir kişinin ellerini andıran bir görünüme bürünür.
Dua Çiçeği Ek Bakım Bilgileri:
Tropikal yapısı gereği hava akımın olduğu kapı, pencere ve klima önü gibi alanlarda bulunmaktan hoşlanmayan calathea türleri nemli, sıcak ortamları sevmektedir. Nemli bir bez yardımı ile düzenli aralıklarla yapraklarını silmeniz bitkinizin sağlığını olumlu yönde etkileyecektir.
Akşam vakitlerinde dua çiçeğinin yaprakları havaya doğru kalkar ve dua etme eylemine benzetildiği için bu isimle anılır. Koyu renkli geçişli yaprakları olan dua çiçeği, kolay bakılması yönüyle bitki sevenlerin evinde yer almaktadır. Gün ışığından dolayı yapraklarını salan ve gerdiren bir yapıya sahiptir.
İlgili 17 soru bulundu
Dua çiçeği olarak bilinen bu yemyeşil bitkinin botanik bilimindeki adı “maranta”dır. 16. Yüzyıl'da keşfedildiği düşünülen bu bitki, süs bitkisi olarak karşımıza çıkar. İsmi, İtalyan botanik bilimcileri tarafından konulan bitkinin hareketleri insanlara “dua eden kişi” görüntüsünü vermektedir.
Su isteği. Dua çiçeğini sulama zamanınız geldiğini toprağın üst kısmının kurumasından anlayabilirsiniz. Ancak bitkinin büyüdüğü ilkbahar ve yaz aylarında sulamayı daha sık tutarak toprağın çok fazla kurumasına izin vermemelisiniz. Uzun süre sulanmayan ve kuru toprakta oturan dua çiçeği uzun süre hayatta kalamayacaktır.
Dua çiçeğinin haftada bir defa sulanması idealdir. Dua çiçeğinin toprağı kuru olmamalıdır. Dua çiçeğinin sulaması yapılırken dinlendirilmiş su tercih edilmelidir. Çiçeği ılık su ile sulamak sağlığı açısından daha yararlıdır.
Yağmur ormanı bitkisi olan dua çiçeği nemli ortamları sever. Renkleri ve desenlerini koruması için uygun sıcaklığa ve neme gereksinim duyar. İlkbahar ve yaz aylarında dua çiçeği hızlı gelişim gösterir.
Adının dua çiçeği olarak bilinmesinin sebebi bitkinin davranışlarından ve gösterdiği hareketlerden kaynaklanmaktadır. Dua çiçeği, gecenin gelmesiyle beraber çiçek şeklini fiziksel olarak değiştirir. Bu değişiklik dua eden bir kişinin ellerini andıran bir görünüme bürünür.
Bu bitkinin adının dua çiçeği olarak bilinmesinin nedeni, bitkinin davranışlarından ve gösterdiği hareket metodundan kaynaklı olmaktadır. Çiçeğim bu hareketi ise: güneşin batıp gece karanlığının çökmesiyle birlikte, çiçek şeklini fiziksel olarak bir değişikliğe sokmaktadır.
Centaurea cyanus, papatyagiller (Asteraceae) familyasından özellikle Orta Avrupa'da bulunan mavi mor yapraklı çiçekleri olan bir bitki türü. Bitki 40–90 cm uzunluğundadır. Mavi renkler protosiyanin pigmentinden kaynaklanır. Estonya'nın ulusal çiçeği olan peygamber çiçeği, Avrupa kültürü ve folklorunda önemli yer tutar.
Dekoratif yaprakları, bazı türlerde renkli çiçek salkımları ile saksı bitkileri arasında oldukça popülerdir. Gece ve gündüz yapraklarını açıp kapamasıyla oldukça dikkat çekici olan dua çiçekleri hayvanlarınız için de oldukça zararsızdır.
Direk güneş ışığına ihtiyaç duymayan dua çiçeği için en ideal ortam yarı güneş yarı gölge alanlardır. Eğer tek bir taraftan ışık alıyorsa, bir kaç haftada bir yönünü değiştirmeniz yapraklarının eşit miktarda güneş ışığından faydalanması sağlayacaktır.
Kilyos peygamber çiçeği (Centaurea kilaea), papatyagiller (Asteraceae) familyasından Türkiye'de endemik olan çok yıllık bir peygamber çiçeği türü. Boiss., Fl. Orient. 3: 643 (1875). Türkiye'de Düzce, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya illerinin sahil kısmındaki kumul sahalarda yetişir.
Genellikle yeşim bitkisi, şanslı bitki, para bitkisi veya para ağacı olarak bilinen Crassula ovata, Güney Afrika'nın KwaZulu-Natal ve Doğu Cape eyaletlerine ve Mozambik'e özgü küçük pembe veya beyaz çiçekleri olan etli bir bitkidir; dünya çapında bir ev bitkisi olarak yaygındır.
Yılbaşı Çiçeği Neden Büyümüyor? Bakımı nispeten kolay bir bitki olan yılbaşı çiçeği serin ortamda olduğu ve gerektiği şekilde sulandığı sürece her sene çiçek açacak ve büyümeye devam edecektir. Çiçek açtığı dönemde ve sıcak yaz aylarında düzenli sulamalısnız.
Kış aylarında 15 günde bir, yaz aylarında ise haftada 1 veya 2 defa olacak şekilde sulanmalıdır. Altında biriken su miktarı köklerin zarar görmesine neden olabilmektedir.
Direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayı sevmeyen çiçek, aydınlık odaları sevmektedir. Güneşi direkt olarak almayan, ancak sürekli olarak aydınlık kalan bir odada çiçek, hızlı bir şekilde büyür. Çiçek, gün ışı aldığı yöne eğilim gösterebilir. Gün ışığını yeterince almayan kısmı düzenli olarak güneşe çevrilmelidir.
Barış çiçeğine uzun zaman su vermediğinizde yapraklarının boynu bükülmüş olarak bulabilirsiniz. Ancak bu şekilde bulduğunuz barış çiçeğiniz öldü diye düşünmeyin. Yapraklarını bir araya toplayarak bir ip yardımıyla bağlayın ve yarım saat süreyle suyun içerisinde bekletin.
Bahçe sulamasının yapılması için en ideal zaman, genel olarak günün erken vakitleridir. Sabah erken vakitler bitkilerinizin suyu düzgün bir biçimde emmesine yardımcı olur. Güneş ışığı yüzünden bitkileriniz kurumadan önce sulama yapabilirsiniz.
Ezan çiçekleri, güneş battığı anda aniden açmaya başlayarak izleyenlere etkileyici bir gösteri sunar. Ertesi gün, bir önceki gün açmış olan çiçekler kapanır ve aynı çiçek bir daha açmaz. Yani bu çiçeklerin ömrü bir gündür. Çiçek aslında güneşin batışı ve doğuşunu takip eder.
Lavinia çiçeği, dünya üzerindeki pek çok ülkede ölüm çiçeği olarak bilinmektedir. Bu sebeple lavinia çiçeği ölümü çağrıştıran bir çiçek olarak nitelendirilmektedir. Lavinia çiçeğinin bir hayli merak uyandıran Latince adı "Knautia arvensis" olup uyuz çiçeği yahut misk çiçeği olarak da bilinen bir çiçek türüdür.
Bitkinin dal ve yapraklarını temizleyerek, bitkinin daha iyi bir şekilde havalandırılmasını ve güneş ışığının daha iyi emilmesini sağlayabilirsiniz. Nem: Uyku çiçeği, nemli bir ortamı tercih eder. Bitkinin yapraklarını düzenli olarak nemlendirerek, bitkinin nem ihtiyacını karşılayabilirsiniz.
Solmuş çiçeklerinizi aslında canlandırmanız mümkün. Solmuş çiçeğin dibine organik maddeler karıştırarak çiçeği canlandırabilirsiniz. Kompost, yaprak, çiftlik gübresi, gübre yaprakları gibi organik maddeler karıştırılmalı ve toprağa eklenmelidir. Toprağın düzenli olarak havalandırılması da çiçeği sevindirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri