Teorik olarak, bir IMEI numarası operatör tarafından engelli cihaz listesine eklediğinde, söz konusu akıllı telefon farklı bir SIM kartla bile olsa mobil ağa bağlanamaz.
Cihazın IMEI numarasını değiştirmek birçok bölgede yasa dışıdır. Bir cihazın IMEI numarasını değiştirmek yasadışı olsa da, bu gerçekleşir. Özellikle hırsızlar kara listeye alınmamış numaraları alarak, bunları tekrar kullanılabilir hale getirmek için çalıntı cihazlarına uygulayacaktır.
IMEI sorgulama işlemi sayesinde cep telefonunuzun kim tarafında ve hangi sim kart ile kullanıldığı tespit edilebilmektedir.
IMEI'si klonlanan telefonlarda sakın bunu yapmayın! Teknoloji çağında adeta bir ihtiyaç haline gelen cep telefonlarının kaçak kullanımının engellenmesi için yüklenen ve telefon kimliği olarak da bilinen IMEI bir başka cihaza kopyalandığında her iki telefonu da kullanılamaz hale getirebiliyor.
Türkiye Bilgisayar Mühendisleri ve Programcıları Derneği Başkanı Yılmaz Sönmez, Telekulak Araştırma Komisyonu'na bilgi verirken, cep telefonlarının IMEI kimlik numaralarıyla dinlenebildiğini açıkladı.
İlgili 37 soru bulundu
Telefonunuzu kullanırken, cızırtı ve yankı duyuyorsanız, dinleniyor olabilirsiniz. Konuşmalarınız derinden geliyorsa ve aynı olay gün içinde 2 kez tekrarlanırsa, yine dinlenme ihtimaliniz yüksektir. Uzmanlar, dinlemelere karşı telefonunuzu sürekli olarak format atmanız gerektiğini söylüyor.
IMEI Numarası Başkasının Eline Geçerse Ne Olur? IMEI numarasının ikinci bir kişi tarafından bilinmesi olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir. IMEI numaranızı öğrenen kişi, numarayı klonlayabilir. Aynı IMEI numarasının birden fazla telefonda eş zamanlı kullanılması, BTK'nın sistemi ile tespit edilir.
Bu nedenle, telefonlarımızın güvenliğini ve meşruiyetini sağlamak önemlidir. IMEI (International Mobile Equipment Identity) numarası, her cep telefonunun benzersiz bir kimlik numarasıdır. Bu numara, telefonun kayıt, güvenlik ve onarım işlemleri için kullanılır.
Bir IMEI numarasının iki cihazda kullanıldığı fark edildiği zaman operatör tarafından kapatılma yapılmaktadır. Kapatılma yapılmasının sebebi, IMEI'nin çalındığının anlaşılmasıdır. IMEI'nin çalınması sebebi ile de telefonun operatör firması tarafından telefonun özelliklerinin kısıtlanması da mümkündür.
30 Mayıs 2019 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanan yeni kanundan sonra, yurt dışından alınan telefonların IMEI kayıtları, artık sadece pasaport sahibinin adına yapılabilecek. Dolayısıyla IMEI kaydı yapılan bir telefon, sadece pasaport sahibinin adına kayıtlı olan hatlarla çalışacak.
Öncelikle telefonunuzun IMEI numarasını hiç bir şekilde sosyal platformlarda paylaşmayınız. Cihaz kutusu, fatura ve garanti belgesi gibi üzerinde IMEI numarası yazabilecek belgeleri çöpe atacaksanız mutlaka okunamayacak şekilde imha etmelisiniz.
IMEI numarasının en önemli işlevi telefonunuz çalındığında veya kaybettiğinizde bulunmasına yardımcı olur. Telefonun IMEI numarası, GSM operatörü ve yerel kolluk kuvvetlerinin veritabanlarına kaydedilir. Böylece bu numara kaydı yoluyla çalınan veya kayıp telefonlar izlenir.
Mobil telefonlarda bulunan ve o cihaza özel olan IMEI kodu, cep telefonunu kötü niyetli girişimler ve öngörülmesi zor durumlar karşısında koruyor. IMEI kodu bulunmayan telefonlar; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından belirli bir süre sonunda kapatılıyor.
Aynı yıl içinde birden fazla cihaz için IMEI kayıt işlemi yapabilir miyim? Hayir. 2 yıl içinde sadece 1 kez cihaz kayıt işlemi yapabilirsiniz. Yurt dışından getirdiğim cihazın IMEI kayıt işlemini nasıl yapabilirim?
Genelde kullanılmayan bir telefonuna IMEI numarası kaçak yolla gelen telefona kopyalanıyor. Tabi bu yasal olmayan bir yöntemin olduğunu bizlere gösterir. IMEI Klonlama Nedir? IMEI klonlama işlemi yurt içine kaçak yolla giriş yapmış olan telefonlar için tercih edilir.
Yurt dışından alınmış mobil cihazların Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI numaralarının BTK tarafından kayıt altına alınması işlemine IMEI kaydı denilmektedir. Yurt dışından aldığınız ve yanınızda getirdiğiniz cihazınızın IMEI kaydını nasıl yapacağınızı buradan öğrenebilirsiniz.
Cihazı sattığınız ya da başkasına verdiğiniz zaman aynı e-posta gönderilerek kayıtlı cep telefonu numarasının yenilenmesi gerekiyor. Yani IMEI numaranız kopyalandıktan sonra üretici firma ile iletişime geçerek IMEI numaranız cep telefonu numaranız ile eşleştirildiği zaman ortada hiçbir sorun kalmıyor.
Kanunda yer alan bu düzenleme uyarınca IMEI numarası klonlanmış cihazlar kullanıma kapanmaktadır. Ancak gerçek cihaz sahibinin ithalatçı firmaya başvurmasının akabinde firma tarafından Mobil Cihaz Kayıt Sistemi üzerinden cihaz sadece tek hatla eşleştirilmek sureti ile kullanıma açılmaktadır.
İstanbul Barosu Bilişim Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Avukat Oğuz Aksoy, şunları söyledi: “IMEI kopyalanması suçtur.
IMEI 1 ve IMEI 2 hakkında bilgi edinin
Hem eSIM hem de SIM kartları kullanabilen Pixel telefonlarda her SIM türü için bir adet olmak üzere 2 IMEI numarası bulunur.
IMEI numaranızın GSM hattı ile eşleşip eşleşmediği bağlantı üzerinden sorgulayabilirsiniz. Imei Klon Numara Eşleştirme talebinizi 444 77 11 numaralı Çağrı Merkezimiz aracılığıyla iletebilirsiniz.
normal şartlarda veri silinmez imei atarken programlar sadece root istiyor bu kadar sistem dosyasında yazılı imeiyi değiştiriyorsun yani verin silinmiyor.
IMEI kaydı yaptırılmadığı için Türkiye'de kullanıma kapanan cihaz tekrar yurt dışına çıkıldığında o ülkede kullanılmaktadır. Ancak kapanan telefon Türkiye'de ne zaman IME kaydı yapılırsa o zamandan itibaren kullanılabilir. Dolayısıyla kaydı olmadığı için kapanan telefon sadece IMEİ kaydı yapıldıktan sonra açılmaktadır.
Ayarlar ekranını açın. Google > Hesap Hizmetleri > Arama, Asistan & Ses > Ses bağlantılarını takip edin. Ses Eşleştirme özelliğini seçin ve “Hey Google” komutunu iptal edin.
Telefonunuzdan **21* tuşladıktan sonra hattınızı yönlendirmek istediğiniz numarayı 11 haneli olarak yazıp ardından # tuşuna basarak arama yaptığınızda, hattınızı o numaraya yönlendirmiş olursunuz. Numara yönlendirmeyi iptal etmek için ise #21# tuşlayıp aramaya basmanız yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri