İmge aynı zamanda “tekrarlanan imge” diye tanımlanan sembol (simge) kavramıyla, “ana”, “temel” veya “asli” imge olarak değerlendirilen arketip ve mit kavramlarıyla da yakından ilişkilidir. İmgenin sadece bir tasarım, izlenim değil; aynı zamanda öznenin özel bir kavrayışı, özgün bir yorumu olduğu da belirtilmektedir.
Bir güvercinimiz olsun. Bu güvercinin bir ressam tarafından, kendi bakış açısıyla resmedilmesi sonucu ortaya çıkan görüntü, artık bir imgedir. Bu imgenin bizim tarafımızdan nasıl göründüğü ise, bizim görme biçimimize, algılamamıza bağlıdır. Eğer resme baktığımızda, "barış" algılıyorsak, o güvercin artık bir semboldür.
Türkçede sembolün karşılığı olarak simge kelimesinin önerildiğini görürüz. Türk Dil Kurumuna göre simgenin anlamı: Duyularla ifade edilemeyen bir şeyi belirten somut nesne veya işaret. Zaman zaman sembol ile simge kelimeleri karıştırılır ya da yanlış kullanımla birbiri yerine kullanılır.
İmge, zihin içerisinde tasarlanmış olan ve gerçekleşmesi hayal olan şeylere verilen addır. İmge gerçekliğin dışındadır ve dış dünya ile gözlenen şeylerin kişinin kendi zihninde yeni bir şekle döndürmesi ile alakalı bir durumdur. Bu sebepten dolayı imge, dış dünyada herhangi bir karşılığı bulunan bir kavram değildir.
Örneğin sözlük anlamı karabiber olan ve sevgilinin yüzündeki ben anlamında kullanılan fülfül kelimesi bir imgedir. İmge Nedir? Metinlerde kullanılan kelime ve kavramların zihinde oluşturduğu tasvirlere imge denir. İmgeler, hayale ve çağrışıma bağlı olarak ortaya çıktığı için kişiden kişiye değişir.
İlgili 15 soru bulundu
İmge, zihinlerde kurulan resimler ve görüntüler olup şiirin anlamını, yapısını etkileyen, şiire farklı bakış açıları kazandıran bir kavramdır. İmgenin oluşumunda şairin dış dünyaya ait gözlemleri, sanatçı duyarlılığı, hayal gücü, nesneler arasında kurduğu bağıntılar ön plandadır.
Bir sinema filminde ya da roman ve öykü gibi edebi eserlerde anlatılan şeylerin zihinde yeniden canlandırılmasına imgelem denir. İmgesel anlatımda çağrışımlar ve hayal gücü ön plandadır. Bu nedenle imgelerin uyandırdığı izlenim ve içerdiği anlam kişiden kişiye değişir.
Özet – İmge; “gölge”, “hayal” ve “görüntü” terimleri ile eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Buradaki görüntü ile anlatılmak istenen, hayali olarak zihnimizde canlandırılan bir iç gerçekliğin görüntüsüdür. İmge ile yaratma kavramları arasında yer alan ve açıklanması gereken önemli bir kavram da “imgelem”dir.
Duyu yoluyla elde edilmiş varlık hakkındaki bu ilk resim, kopya ya da tasarım maddenin büyülü bir türevi olan ve gizli labirentlere sahip olan bilinçte belirginleşir. Kısaca dış dünyanın, varlığın, gerçek ya da gerçekdışı bir şeyin ya da olgunun zihindeki tasarımına imge denir.
Divan şiirinde "mazmun" kelimesi ile karşılanan imgeler; şizofrenik, sanatsal, yayılgan, batık, radikal, şiddetli, yoğun ve süsleyici olmak üzere farklı türlerde yaratılabilir.
1- SEMBOL:
Yunanca kökenli bir sözcü olan sembol, orijinal dilinde ''symbole'' şeklinde yazılır.
Sembol teriminin Temel Psikanaliz Sözlüğü'ndeki tanımı şöyle: Kendisinden başka bir şeyin yerine veya onu temsil etmek için kullanılan bir şey. Bilinçdışı, bilinçdışı düşünceleri aynı anda dışa vurmanın ve gizlemenin bir yolu olarak sembolleri kullanır.
Çünkü çoğunlukla metinde anlatılmak istenenler bazı sembollerle ortaya konur. Genellikle öykünün temelinde sembol, kavram ve imgeler kahramanlar vasıtasıyla okura aktarılır.
Semboller, genellikle anlatıların içine “gizlenir” ve bu anlatı içinde bir anlam kazanırlar. Belli boyutlarıyla bu anlatı içindeki başka öğelerle bağlantısı kurulabilecek şeyler, yazarlar tarafından sembol olarak kullanılabilir.
Simge / Sembol: Kavramların uzlaşmaya bağlı olarak yerine geçen, diğer bir dil dışı göstergedir. Mesela: Kalp, aşkın; güvercin, barışın simgesidir (Kavramların uzmanlaşmaya, öğrenmeye ve uzlaşıya bağlı ilişkisi).
İmge insanlığın başından beri varolagelen bir olgudur. İnsanın ilk kez gördüğü bir şeyi ikinci deneyimlemesinde hatırlaması, imgesel çağrışımlar sonucu oluşan bir durumdur.
İmge şiirde ve resimde kullanılan bir sanat terimidir. İmgesel anlatımda şair, dış dünyadan edindiği uyarımı benzetme olarak ifade eder. İmge, bir kelimeyi veya kelime grubunu ifade edebilir. İmgesel anlatım, ifade edilen duygu ve düşünceyi açıkça dile getirmek yerine ipuçlarıyla ifade eder.
İmgeler, metinlerde veya sanat eserlerinde okuyucuların veya izleyicilerin zihinlerinde canlandırdıkları görsel veya duyusal izlenimlerdir. Hem şiirde hem de resimde imge oluştururken yaratıcı ifade ve anlamın derinleştirilmesi hedeflenir.
En genel anlamda imge; "Gerçekliğin zihindeki yansıması" (Keser, 2009; 168) olarak tanımlanabilir. Çok katmanlı bir yapıya sahip olan imge hem görsel hem de düşünsel alanda var olabilir ve sanatçı da bu imgeleri dönüştürmede bir aracı rolünü üstlenmek- tedir.
İmgebilim, insan zihnini bilgileri sınıflandırma dizgesi olarak inceler. İmgebilimin temel konusu “imge”dır. Kavram insanın bilinçaltına aittir ve düşünsel eylemin evrensel birimi sayılır.
İmgelem, insanın istediği şeyleri gözünde canlandırabilme yetisinin ürünlerini kapsayan evren. Paylaşılan dünyanın duyu idraklarından elde edilen ögelerin içinden kısmen bulmak veya tamamen kişisel alanlar için doğuştan yetenek ve işlem olarak kabul edilir.
Sözlükteki ilk anlamıyla imge, “zihinde tasarlanan ve gerçekleşmesi özlenen şey, düş, hayal, hülya” olarak tanımlanır. İkinci olarak, “duyu organlarının dıştan algıladığı bir nesnenin bilince yansıyan benzeri, hayal, imaj” şeklinde açıklanır.
Resim çocuklar için kendilerini ifade etme biçimidir. Resim yapmak çocuk üzerinde sağ ve sol beynin birlikte çalışması, konsantrasyon gücü ve öz güveninin artması gibi birçok olumlu etki sağlar.
Mazmun ya da imge, adları ne olursa olsun içerikleri itibariyle şair/sanatçı muhayyilesinin yaratıcı yönünün en somut göstergeleridir ve aynı zamanda şaire/sanatçıya özgün/orijinal olma niteliğini kazandıran faktörlerin başında gelirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri