Taklit Ürün Satmanın Cezası 2023 Bu maddeye göre, başkasına ait bir markayı kullanarak mal veya hizmet sunan, satan veya piyasaya sürmek suretiyle marka hakkını ihlal eden kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle tecavüz ederek mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi bir yıldan üç yıla kadar hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
Çakma ürün satmak, hukuki anlamda bir suç olarak kabul edildiği işlemler arasındadır. Geçmişte Yargıtay'ın marka taklidi konusunda cezai işleme yer olmadığı görüşüyle bozduğu kararların aksine getirilen yeni düzenlemeler çerçevesinde artık tescilli markaların kopyasını satmak ciddi anlamda yaptırımlara tabi.
Yargıtay cezayı bozdu: 'Çakma' ürün satmak 'suç' değil.
30.12.2011). kabaca tarif etmek gerekirse ikiye ayrılmıştır: a) Üreticiler bakımından 2-4 yıl hapis ve yirmi bin güne kadar adli para cezası, b) Satıcılar için ise 1-3 yıl hapis veya beş bin güne kadar adli para cezası öngörülmüştür.
İlgili 19 soru bulundu
Taklit ürün satmak, marka hakkının ihlali olarak kabul edilir ve yasalar tarafından suç sayılır. Türkiye'de, taklit ürün satmanın cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 61. maddesinde düzenlenmektedir. Ceza kanunda, “marka hakkı ihlali” başlığı altında yer almaktadır ve “marka hakkının çiğnenmesi” suçunu tanımlamaktadır.
Türk Ceza Kanunu'nda belirlenmiş bir ceza ise, 2023 yılında günlük adli para cezasının alt limiti 20 TL, üst limiti ise 100 TL'dir.
Türkiye'de ise, replika telefonların ithalatı ve satışı yasal değildir. Bu cihazların ithalatı, gümrüklerde engellenmektedir ve piyasada da bulunmamaktadır.
Bir ürünü imal eden ya damgasını basar veya basmaz, bunda sakınca yoktur. Ama izin almadan başka bir üreticinin damgasını basarsa, hem onun hakkını yemiş, hem de alanları aldatmış olur. Bunu yapmanın caiz olmadığı açıktır. Bunu yapanın malını satmak da caiz olmaz.
İmitasyon kullanmanın bir suç olduğuna dair alınan bir karar olmamakla beraber; taklit mal üretmek, satmak, ithal ve ihraç etmenin cezası vardır. Bu suçları yapmanın 3 yıla kadar hapis cezası vardır. Kanunda tüketiciler için ise herhangi bir yaptırım öngörülmüyor.
Faturasız ürün satmak bir suç teşkil etmektedir. Vergi Usul Kanunu'na göre düzenlenmemiş faturalara usulsüzlük cezası kesilir. 240 TL olan ceza, yazımızın başında da belirttiğimiz üzere 2022 yılı için 500 TL'dir.
Evet, faturasız ürün satmak kadar faturasız ürün almak da suçtur. Satıcıya olduğu kadar tüketici için de cezai yaptırımlar söz konusudur.
“Tüketiciler de faturasız bir ürün aldığında suç işlemiş sayılıyor mu?” diye merak ediyorsanız cevabımız, evet. Faturasız ürün almak da suç teşkil eder. Faturasız satın alınan ürünün çalıntı ya da kaçak olma ihtimali de göz önünde bulundurulması gerekenler arasındaıdr.
Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).
Faturasız ürün satmanın cezası, faturada yazılması gereken tutarın %10'u kadardır. Fatura kesildiyse fakat tutar eksik şekilde girildiyse bu durumda tutar farkı üzerinden yeni bir hesaplama yapılır.
Mesela Nitelikli dolandırıcılık suçunun cezası 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ve 5000 güne kadar adli para cezasıdır.Hakim bu durumda 730 günden üst bir adli para cezasına hükmedecektir.
Replika, kelime anlamı olarak kopya demektir. Replika ürünler ise orijinaline benzetilmeye çalışılan, orijinal olmayan ürünlerdir.
Hocam Nike veya Adidas giymek caiz midir? Giyilmesi yasak olan bir marka yoktur.
Ayrıca bu yolla haksız kazanç sağlamak da dinen caiz değildir. Müşteri gerçek marka olmadığını bilerek malı alması halinde ise alıcı açısından günah olmasa da satanlar mesul olur. Markanın her yönüyle taklidinin yapılması modern hukuk açısından da suç unsurudur.
uygulamamızda replika ürün satışına izin verilmemektedir. Uygulama içinde yer alan kuralların ihlal edilmesi durumunda üyelik kapatılır. Kontrol edebilmemiz için kullanıcı adınızı, DM üzerinden iletmenizi rica ederiz.
Standart dışı radyasyon yayan replika telefonlar, kullanıcılarda kısa ve uzun vadede pek çok tehlikeli sağlık sorununa neden olabiliyor. Replika telefonların yaydığı yüksek radyasyon kanser, kısırlık, görme bozukluğu, işitme bozukluğu gibi pek çok hastalık ve sağlık sorununun nedeni olabiliyor.
Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında, markayı ya da ayırt edilemeyecek kadar benzerini kullanmanın, bu ürünleri satmanın, dağıtmanın, ihraç etmenin, ticari amaçla elde bulundurmanın karşılığının hapis ve para cezası olduğunu vurgulayan Palandöken, şunları kaydetti: "Marka üzerindeki haklar hukuken açıkça belirtilmiş.
Kararın sonucuna göre verilen ceza 3 yıl ya da daha az süreli olduğu için 5275 sayılı Kanunu'nun 105/A maddesi gereğince sanık denetimli serbestlikten yararlanmaktadır.
TCK 86 Kasten Yaralama
Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur. Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri