Buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen, bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bulgur türüdür.
Kitel buğdayı, buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bir üründür. Kitel, bu bulgurla yapıldığında yöreselliğini korur ve kıvamı daha iyi olur.
Kitel, kitellik bulgur olan seferkitel bulguru ile yapılır. Buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi ile imal edilen, bir bulgur çeşididir. Diğer bulgurlara kıyasla daha ince tanelere sahiptir ve bu vasfı sayesinde tariflerin tam kıvamında olmasını sağlar.
İçli Köfte (Püf Noktalarıyla) Tarifi İçin Malzemeler
500 gr köftelik bulgur.
Kitel buğdayı, buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen bir bulgurdur. Özellikle Anadolu'da bolca kullanılan bu bulgurun şekil vermeyi kolaylaştıran bir yapısı vardır.
İlgili 45 soru bulundu
Buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen, bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bulgur türüdür. Duru Bulgur, taş değirmenden gelen doğal lezzeti korumaktadır.
Mardin ve Siirt mutfağına ait bir yemek olan süryani içli köftesi, bazı yörelerde 'kitel raha' ismiyle de bilinir. Haşlanmış içli köfte ile benzerlik gösterse de, iç harcında farklı malzemeler kullanılır.
Bulgur, su ve tuzu derin bir kaba alın. Bulgur tüm sertliğini kaybedip, yumuşayana kadar, irmik ile elimizle su ekleyerek iyice yoğurun(yaklaşık 15-20 dk.) İç malzeme için ince kıyılmış soğanı yağ ile kavurun. Kıymayı ekleyip suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirin.
Kitel, buğdayın kaynatılmadan kabuğunun soyulması ve öğütülmesi elde edilen, bir bulgur çeşididir. Özellikle Doğu, Güneydoğu ve İç Anadolu bölgelerinde ağırlıklı olarak tüketilen bir tür bulgur çeşididir.
Kitel Fum (Siirt Yöresine Ait)
Bu doğrultuda, Kitel (İçli Köfte) kalori değeri de oldukça merak edilmektedir. 100 gram Kitel (İçli Köfte), ortalama 459,32 kaloriye, 55,44 karbonhidrata, 17,15 proteine ve 18,36 yağ değerine sahiptir.
Köftelik bulgur; bulgurun taş değirmende kırılmasının sonucu olarak ortaya çıkar. Taş değirmende kırılan bulgur, diskli ve çekiçli değirmenlerde kırılan bulgurdan farklı olarak, bulgurun doğasına uygun olarak üretilmekte, böylece asıl lezzetini ve kokusunu koruyabilmektedir.
Doğu ve İç Anadolu bölgelerimizde sıklıkla kullanılan ince öğütülmüş bir bulgur türünün adına sahip bir tür içli köfte olan kitel tarifi Mardin ve Siirt yöresinde yapılan klasik bir lezzettir. Babamın Siirt'te yapıldığı şekliyle tarif ettiği bu kitel köftesi kızartılarak değil haşlanarak yapılıyor.
2. İri Pilavlık Bulgur: Genellikle pilavlarda veya dolmalarda kullanılan ve başbaşı bulgura göre ince, pilavlık bulgura göre ise bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. 3. Pilavlık Bulgur: Dünyada ve Türkiye'de en fazla bilinen bulgur çeşididir. Pilavlarda ve salatalarda kullanılabilir.
Haşlama İçli Köfte Tarifinin Püf Noktası
Kaynayan suya köftelerin dağılmaması için limon suyu eklemeyi ihmal etmeyin.
(NOT: İçli köfte yapmayı bilmeyen biri olarak önce hamuru düz bir zeminde açıp, çaydanlık kapağı ile kesip; harcı koyarak şekillendirdim. Sonuç çok lezzetli oldu; görünüm de fena sayılmaz :) ) Bir tencere kaynar suya 1 çay kaşığı limon tuzu (dağılmasına engel olacaktır) ve 1 çay kaşığı tuz konur.
Pişirme aşamasında da çok sıcak suyu ya da çok kızgın yağa atmamaya ve pişirirken çok karıştırmamaya özen gösterin. Pişirme aşamasında çok fazla karıştırırsanız ya da müdahale ederseniz dağılma ihtimalleri de o kadar yüksek olur.
İpek Sefer Kitel Bulgur 1 Kg - Migros.
Arap mutfağından Türk mutfağına giren içli köfte, Arapça'da yuvarlak anlamına geldiği için “Kibbe” veya “Kubbeh” olarak biliniyor.
Urfa içli köftesi / Şanlıurfa içli köftesi; bulgurlu dış harcın içine önceden hazırlanan kıyma etli iç harç doldurulduktan sonra kızartılması suretiyle üretilen yöresel bir lezzettir. Yapımı el becerisi ve ustalık gerektirmektedir. Şanlıurfa'da içli köftenin çiğ köfteden türediği rivayet edilir.
Biz içli köfte yapımında ve pek çok bulgurlu köftede yarma dediğimiz, Malatya'ya özgü, hafif unlu ve çok ince çekilmiş bir bulgur türünü kullanırız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri