Trafik sigortanızın sigorta bedeli olan 100.000 TL, anlaşmalı olduğunuz sigorta şirketi tarafından ödenir. Ancak kalan 200.000 TL'yi sizin ödemeniz gerekir. İşte, İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası böyle bir durumda cebinizden para çıkmamasını sağlar ve kalan bedeli poliçe limitleri kapsamında öder.
Zorunlu trafik sigortasına ek olarak 200-250 liraya sınırsız maddi ve manevi ihtiyari mali mesuliyet poliçesi yaptırılması gerekiyor. Ekstradan olması halinde ise İMM poliçesi 350 lira civarına yapılabiliyor. İhtiyari mali mesuliyet sigortası hem kaskosuz hem de kaskolu araçlarda geçerli oluyor.
İMM limiti, kazada karşı araca verilen hasarın ne kadarının karşılayacağını ifade eder. Eğer İMM teminatının belirli bir limiti varsa, o limitler dahilinde karşı tarafın hasarı karşılanır.
Eğer trafik poliçeniz ve kasko poliçeniz var ise ; kasko poliçenizde yer alan İhtiyari Mali Mesuliyet teminatınız da 250.000 TL ile sınırlı olsun . 120.000 TL'lik kısmı Trafik sigortanız , 250.000 TL'lik kısmı ise kasko sigortanız karşılayacaktır.
Limitsiz İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası, aracın kullanılmasından doğan maddi/hukuki sorumluluğu, Trafik Sigortası limitleri ile varsa Kasko Sigortası kapsamında yer alan, İhtiyari Mali Sorumluluk teminatı limitlerinin üzerinde kalan kısmını sınırsız olarak tazmin eder.
İlgili 41 soru bulundu
İMM Nedir, Ne İşe Yarar? Tam adı “Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Sorumluluk Sigortası'' olan İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası; araç sahibinin üçüncü şahıslara verdiği maddi zararın, trafik sigortası teminatları kapsamında karşılanmasının ardından kalan kısmı (maddi ve manevi) güvence altına alan bir sigortadır.
Yargıtay, kaza yapan aracın değer kaybında ihtiyari mali mesuliyet sigortasının da sorumluluğuna hükmetti.
Öncelikle kusurlu olan tarafın trafik sigortası hasar masrafını karşılamak için devreye girer. 2023 yılı için belirlenen 120.000 TL'lik limit ile karşı tarafın hasarı karşılanır. Geriye 130.000 TL'lik ödenmeyen masraf kalır. Bu aşamada İMM sigortasının önemi ortaya çıkar.
Minibüs Zorunlu Trafik Sigortası 2023 Yılı Asgari Teminatları Maddi olarak; Araç başına: 54.000 Türk lirası Kaza başına: 108.000 Türk lirası
İhtiyarı Mali Mesuliyet, kusurlu olduğunuz bir kazada karşı tarafa vermiş olduğunuz zarar tutarı o yıl aracınızın türü için belirlenen limiti geçmişse bu limitin üstünde kalan hasar tutarını teminat limiti kadar sizin adınıza üstlenen teminattır.
Herhangi bir kaza durumunda karşı tarafa, çevredeki diğer araç ve kişilere verilmesi muhtemel zararları önceden kestirmek mümkün değildir. İhtiyari mali mesuliyet sigortası yani İMM sigortası yaptırmak olası bir kaza halinde kötü sürprizler yaşamamak bakımından hayati öneme sahiptir.
Trafik ve kasko sigortasında ek teminatların en önemlisi İhtiyari Mali Mesuliyet teminatıdır. Özellikle büyük hasarlı kazalarda sigorta sahiplerini kara kara düşündüren sorunların önüne geçen ek teminat, trafik sigortasında belirtilen teminatı aşan durumlarda sizi büyük maddi külfetlerden kurtarır.
Trafikte yaşayabileceğiniz kazaların boyutları tahmin edilemez ve kaza sonrası trafik sigortasının limitleri yetersiz kalabilir. İşte bu durumlarda İMM devreye girerek sizi yüklü tazminatlar ödemekten kurtarır. Karşı tarafın aracında ya da bedeninde meydana gelen hasarların onarım bedeli de İMM sigortası kapsamındadır.
Zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanmayan üçüncü kişilere verilen maddi, manevi veya fiziksel zararlar ihtiyari mali mesuliyet sigortası tarafından karşılanmaktadır. İhtiyari mali mesuliyet sigortası, zorunlu trafik sigortasının kapsamını aşan tutarın karşılanabilmesini sağlamaktadır.
Kasko Sigortası Bütçeni Korur.
Özellikle büyük şehirlerde yaşıyorsan aktif kaza riskini de göz önünde bulundurduğun takdirde kasko sigortasının yaptırmanın önemli bir kez daha karşına çıkar. Kasko, hasarın neden olduğu yüklü masrafların önüne geçerek bütçeni korumana yardımcı olur.
Sigortalanan aracın ehliyetsiz kişiler tarafından kullanılmasının yanı sıra aracın ruhsatta belirtilen taşıma haddini aşması, periyodik bakımının aksatılması, işgal, ayaklanma ve iç savaş gibi durumlarda da kasko sigortası araçlarda oluşabilecek zararı karşılamaz.
Zorunlu trafik sigortası, olası bir ölümlü trafik kazasında vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödeme yapmaktadır. Ölümlü trafik kazası tazminatı 2023 yılı itibariyle kişi başına 540.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Trafik sigortası teminat limitleri her yıl güncellenmiştir. 2023 yılında yapılan son güncellemelere göre trafik sigortası limitleri araç başına 50.000 TL, kaza başına ise 100.000 TL olarak belirlenmiştir.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
YENİ TRAFİK SİGORTA FİYATLARI NE OLACAK? (2023)
İstanbul 2023 1. basamak otomobil sigortası en yüksek 12.288 TL olacak, 4. basamak 5.229 TL, 7. basamak ise 3.033 lira olacak. Ankara 2023 otomobil trafik sigorta fiyatları ise; 1. basamak 11.940 TL, 4. basamak 5.081 TL, 7. basamak ise 2.947 TL olacak.
Trafik Sigortası Karşı Tarafın Hasarının Ne Kadarını Karşılar? Sigorta poliçelerinin kapsamı Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen limitler dahilinde hazırlanır. Limitler araç başına 120 bin TL'ye kadar olan hasarı öder. Kaza başına ödeme miktarı ise 240 bin TL olarak belirlenmiştir.
Trafik kazası sonucunda karşı tarafın aracına, üçüncü kişilerin maddi varlıklarına veya kamu mallarına zarar verilmesi halinde hasar masraflarını karşılayan teminat “kaza başına maddi teminat” olarak adlandırılmaktadır.
Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası Poliçesi (ZMMS) ile sigortacı, kusurlu araç sahibinin sorumluluğuna müteselsilen ortak olmaktadır. Trafik sigortacısı, yalnızca mağdur araçta meydana gelen hasar bedelinden değil, “doğrudan zarar” kabul edilen “araç değer kaybından da” sorumludur.
Hasar miktarı 12.001,00TL – 20.000,00TL arası ise araç değer kaybı 12.825,00TL olacaktır. Hasar miktarı 4.001,00TL – 12.000,00TL arası ise araç değer kaybı 8.550,00TL olacaktır. Hasar miktarı 2.001,00TL – 4.000,00TL arası ise araç değer kaybı 4.275,00 TL olacaktır.
Daha önce değer kaybı ödemelerinde en fazla sigorta teminatının yüzde 15'i ödeniyordu. Bir diğer deyişle 36 bin TL olan sigorta teminatının yüzde 15'i 5 bin 400 TL yapıyor. Yani eski düzenlemeye göre aracınızda 20 bin TL'lik değer kaybı olsa bile en fazla 5 bin 400 TL ödeniyordu. Yeni düzenlemedeyse bu sınır kalktı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri