Kışlık patates ve soğan nasıl saklanır? Patates ve soğan, uzun aylar boyunca bozulmadan saklanabilecek, dayanıklı sebzelerdir. Patates ve soğanın bozulmadan uzun süre saklanabilmesi için uygun koşulların sağlanması gerekir. Saklama koşullarına uymayan ortamlarda patates, soğan çok çabuk bozulabilir.
Patateslerinizin daha uzun süre sağlıklı kalmasını istiyorsanız onları soğan ya da sarımsaklarla aynı kutunun içinde ya da yan yana kutularda saklamamalısınız. Çünkü bu, onların olgunlaşma süresinin hızlanmasına sebep olacaktır.
En çok yapılan hata soğanların patateslerle birlikte saklanmasıdır. Bu etkileşim soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir. Soğanları evinizin serin ve güneş görmeyen bir yerinde, çok nem olmayan bir ortamda saklamalısınız.
Patates ve soğan uzun süre bozulmadan durabiliyor. Genelde patates soğan için özel satılan saklama kutularında muhafaza ediyor olsak da uygun ortam koşullarında saklamak patates ve soğanın taze kalmasını ve uzun süre dayanmasını sağlamak mümkün. Patates ve soğanları kullanacağınız zaman yıkamak hemen bozulmasını önler.
Mutfakta, balkonda patates saklama: Patates ve soğanı aman yan yana koymayın! İkisi de çöp oluyor. Soğan ve patates hemen hemen her yemekte kullanılan besinlerdir. Uzun süre bozulmaması ve yemeklere lezzet katması açısından her evde bulunuyor.
İlgili 25 soru bulundu
Patates ve soğan, uzun aylar boyunca bozulmadan saklanabilecek, dayanıklı sebzelerdir.
Soğanı saklamak için en uygun ortam, serin ve karanlık yerlerdir. Soğanları çuvala koyarak serin, kuru ve güneş görmeyen bir alanda aylarca muhafaza edebilirsiniz. Ancak çuvalın içinde saklarken, betonla temas etmemesine özen gösterin. Serin bir yerde hafif kokulu soğanı, 1-2 aya kadar saklayabilirsiniz.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
1- Patatesin raf ömrü
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Patatesleri, plastik torba içinde saklamayın. Bunun yerine hava geçiren çuval, sepet veya kutuların içerisine koyun. Eğer karton kutunun içinde saklayacaksanız, hava alması için kutunun birkaç yerinde delik açmayı unutmayın. Patatesleri saklama süresini uzatmak için, tabanına kese kağıdı yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.
Buzdolabında saklanan patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Patates pişirildiğinde veya kızartıldığında ise şeker, aminoasit asparajin ile birleşiyor ve zararlı olduğu düşünülen 'akrilamid' kimyasalı üretmeye başlıyor.
Bu hastalığa sebep olan bir bakteridir. Patates bitkisine bakteri yaralardan girer. Bakterinin hücreleri parçalamasıyla patates yumrusunda sulu ve yumuĢak bir çürüklük oluĢur. Bakteriler kıĢı toprakta, toprağa karıĢmıĢ yumru ve bitki parçaları üzerinde geçirir.
Bu da renginin ve lezzetinin bozulmasıyla sonuçlanır. Soğan: Soğanların da patates gibi kuru, serin ve karanlık bir yerde tutulması gerekir. Ama bu patateslerin yanı olamaz.
Patatesleri bahar ayına kadar toprak altında sakladıklarını belirten Salih Çapa, “Patatesleri bahara bırakmak için toprağa koyuyoruz. Toprağın altında patates hem tatlanır, hem de iyi şekilde saklanmış olur. Asla dondan da etkilenmez. Bu yöntemi de atalarımızdan, dedelerimizden öğrendik.
Tencereye önce sıvı yağ, kızdıktan sonra da tereyağı eklenir. Ardından; soğan rengi pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından patates ve havuç eklenir ve birkaç kez karıştıracak kadar kavrulur.
Patatesin güneşin altında uzun süre beklemesiyle birlikte renginin sarıdan yeşile dönmeye başladığını fark etmişsinizdir. Bu yeşillenme, patatesteki klorofil maddesinin arttığını ve solanin üretilmeye başlandığının göstergesidir. Solanin, patates çiçeğinde çok yoğun bir şekilde bulunan kimyasaldır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Patates kaç derecede üşür? Soğuk depolarda tohumluk patates 2-4 derece arasında saklanırken, diğer patates türleri 4-10c arasında korunmaktadır. Ancak soğuk depolamada sıcaklık ve rutubet kontrollü kadar karbondioksit kontrolü de önemlidir.
Patates ne zaman ekilir? Tohum patatesi kış aylarında (ya da ilkbaharda şubat-nisan aylarında) veya yazın (çoğu bölgelerde temmuz-ağustos aylarında) tepe veya eğimli tarların güneşli bir bölümünü seçerek ekeriz. Ekimden 3-4 ay sonra yer altında oluşan yumruların hasadını yapabiliriz.
Beşinci ve altıncı ayda çıkan patates en fazla 1 lira fark edebilir. Şu anda soğan verimi net, fiyatı fazla yüksek olmaz. Ama patatesin daha belli değil. Onuncu ayın sonuna kadar söküm var kışlık için.
Soğan soğuk hava ile depolanması
Depolanan soğanların çürümesinin önlenmesi için, ya tarlada güneş altında veya yapay yolla iyice kurutulması gerekir. Yapay kurutucularda kurutma sıcaklığı +45 / +47 °C'yi aşmamalıdır. Tam olarak kurumuş soğanlar, 0 °C sıcaklık ve %70-75 bağıl nemde 8 ay kadar depolanabilmektedir.
FİLİZLENMİŞ SOĞAN YENİR Mİ? Soğanın filizlenmesindeki asıl neden çürümesidir. Çürüme durumu başlayan filizlenmiş soğanda, sağlık açısından kök kısmının yenilmemesi tavsiye edilir.
İlk yöntem doğradığınız soğanları buzlu soğuk suyun içerisine almak. Bu suyun içerisine 1 tatlı kaşığı sirke ve 1 çay kaşığı da tuz atarsanız tüm acılığını alacaktır. Bu suyun içerisinde 10 dakika kadar bekletip süzdürdükten sonra kullanabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise tuzla ovmak.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri