Anahtar kullanmadığımızda anahtar yuvası oksitleniyor ve zarar görebiliyor. Kilidin bozulmasına kadar giden oksitlenmenin düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Kumandamızın pili bittiğinde manuel kilit sisteminde çalışmıyorsa araç sahibi büyük mağduriyetler yaşayabilir.
İmmobilizer Arızası Durumunda Ne Yapılmalı? İmmobilizer arızası durumunda yapılması gereken ilk eylem, aracı yedek anahtarla çalıştırmayı denemektir. Yedek anahtarla aracın sorunsuz çalışması, problemin anahtar içerisindeki çipte olduğunu gösterir. Bu durumda asıl anahtarın tamir edilmesi yeterlidir.
Aracınızda immobilizer arızası varsa bunu hemen anlarsınız. Öncelikle pek çok araçta bu arızayı işaret eden bir ekran ışığı vardır. Bu ışık sürekli yanıp söner. Diğer yandan araçta immobilizer arızası varsa kontağı çevirmenize rağmen ateşleme olmaz.
İmmobilizer iptali için profesyonel kişilerden yardım alınmalıdır. İptal etmek için önce anahtar açılır ve çip oradan çıkarılır. Ardından anahtar takıldığında çipe karşılık gelen immobilizer parçası da dışarı alınır. Bu şekilde immobilizer iptali sağlanır.
İlgili 17 soru bulundu
Bu tür bir arıza durumunda öncelikle yedek anahtarınız ile otomobilinizi çalıştırmayı denemelisiniz. Eğer çalışıyorsa en yakın oto anahtarcıya giderek immobilizer anahtarın tamirini yaptırmalısınız. Dilerseniz hatanın düzeltilmesi için servisleri de tercih edebilirsiniz.
Düz kontak yapıldığı takdirde araç marş basacaktır. Ancak ateşleme yapmayacak ve bu sayede motorunuz çalışmayacaktır. Ancak zaman zaman Immobilizer arızası ile de karşılaşabilmeniz mümkün. Bu durumda aracınız kendi anahtarıyla dahi çalışmaz.
İmmobilizer sistemi, 5 temel ünitenin birbiriyle iletişim kurması sayesinde çalışır. Anahtarın kontağa takılmasıyla birlikte bu 5 ünite devreye girer ve şifre doğrulama işlemi başlar. Aracın çalışması, ancak üniteler arasındaki sorunsuz bir iletişimle mümkündür.
Akıllı anahtarın içinde verici çip bulunur. Bu çip aracın güvenlik kodunu yani daha bilindik şekliyle aracın şifresini içerir. Anahtardaki kod ile immobilizer kodunun eşleşmediği durumlarda motor kontrol ünitesi yakıt sisteminin ya da ateşleme devresinin çalışmasını engeller.
Paneldeki immobilizer ışığı yanıp sönüyorsa bu sistemde arıza olduğu anlamına geliyor. Immobilizer arızası nasıl giderilir diye merak ediyorsanız bunun birkaç yolu var: Arızalar otomobil üzerindeki elektronik sistemde veya immobilizer anahtarda olabilir. Kapılar açılmıyorsa anahtarın pili bitmiş olabilir.
Immobilizer sistemi aracın kontak anahtarının sıvıyla teması, yere sert düşürme yada kullanım ömrünü tamamlaması sebepleriyle sistem arızası çıkarabilir.
İmmobilizer otomobillerin araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik bir devredir. Bu elektronik devrenin bir parçası arabayı çalıştıran kontak anahtarı içindedir ve bu parça tamamlanmadan motor çalışmaz. Bu nedenle İmmobilizer olan otomobiller, “düz kontak” yapılamaz ve çalınmaları çok daha güçtür.
Kontak Termiği Arızası Nasıl Anlaşılır? Aracınızın anahtarının stabil bir şekilde çalışmadığını farkedersiniz. Anahtara bastırınca veya sağa sola çekince çalışır. İlerleyen zamanda ise hiç çalışmaz değişimi veya bakımı gerekir.
Otomobillerin anahtarları için gerekli olan piller otomobil kumanda pili olarak bilinir. Kepenk ya da garaj kumanda pili olarak adlandırılan piller ise garajlarınızı kolaylıkla kontrol edebileceğiniz kumandalar için uygundur.
Kumanda Pili Modelleri ve Özellikleri
AA piller ve AAA piller ve kalem tipi piller genellikle uzaktan şarjlı kumanda pili için kullanılır, ancak farklı model numaralarına sahip 9V boyutunda ve 12V boyutunda piller de vardır.
Sürücü cebinde veya çantasında bulunan kart ile birlikte araca yaklaştığında sensörler devreye girer. Kapı üzerinde bulunan buton ile birlikte araç kapıları açılır. Aynı şekilde anahtarı cebinizden çıkartmadan start tuşuna bastığınızda araç çalışır.
İmmobilizer anahtar, bir çeşit şifre içeren çipe sahiptir. Kontak bileziğinde ise şifre okuyucu vardır. Anahtardaki şifre ile kontaktaki okuyucu eşleştiği takdirde yakıt pompası ve ateşleme sistemi aktifleşir, böylece araba çalışır.
Immobilizer, modern araçların hemen hepsinde bulunan, araçların Elektronik Kontrol Ünitesine (ECU) yerleştirilen elektronik çip sayesinde çalınmaların ve düz kontak yapılmanın önüne geçen sistemdir.
Anahtar yanlış ise veya anahtarda çip yok ise kontak dönse dahi araç çalışmayacaktır. Bu güvenlik kodu, araç her çalıştığında rastgele üretilir, Kodu çözebilecek tek kaynak araca ait kodlanmış immobilizerli anahtardır.
Akıllı giriş ve çalıştırma sistemi, sürücünün yanında bulunan elektronik vericili anahtar ile devreye girer. Anahtar araca yaklaştığında kapı kollarındaki yakınlık sensörleri devreye girer. Elektronik vericili anahtar ile kapı sensörleri arasında radyo dalgaları aracılığıyla iletişim gerçekleşir.
Türkçe karşılığı “hareketsiz hale getirmek” olan immobilizer, çoğunlukla "çipli araç anahtar sistemi" olarak bilinir. Günümüzde hemen hemen bütün araçlarda kullanılan bu sistem, hırsızların başvurduğu düz kontak yapmayı devre dışı hale getirir ve bu sayede araba hırsızlıklarına engel olmayı hedefler.
Aracın Teyp Kodu araç içerisinde güneşliklerde yada torpido gözünün iç kısmanda yapışık 4 haneli cey kod olarak belirtilen bir etikettir. Belirtilen yerlerde bulunmaması halinde müşteriler en yakın yetkili servisten yeni bir kod tanımlatmak durumundadır.
İmmobilizer, yetkisiz kişilerin aracı çalıştırmasını engelleyen ve hırsızlığı önlemek amacıyla tasarlanan bir elektronik güvenlik mekanizmasıdır. Lexus tarafından tasarlanan immobilizatörler, doğru anahtar ya da transponder mevcut olmadığı takdirde otomobilin motorunun çalışmasını engeller.
İlk önce A ile K ya aynı anda basıp bekliyoruz ve kumandanın ışığı 3 kez yanıp sönüyor. Daha sonra A' dan hiç elimizi kaldırmadan K' ya 3-5 kez basıp bırakıyoruz ve sönmüş olan lamba sürekli yanmaya başlıyor. Artık kumandanın her üç tuşu da bomboş durumda oluyor.
Bu nedenle, anahtarınızı yaptırabilmeniz için fazladan arama yapmanız gerekebilir. Oto Anahtarcıların fiyatı: 700₺- 2000₺ arasında iken. Yetkili servis fiyatları: 1500₺- 4000₺ arasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri