Kahvenin ne kadar sürede bayatladığı hangi yapıda bulunduğu ve şartlarda saklandığı ile ilgili durumdur. Hava almayacak şekilde kuru ve serin yerde saklanan kahvelerin ortalama ömrü 3 aya kadar çıkabilir. Çekirdek kahveler ise 12 aya kadar, granül yapıda olanlar ise 20 yıl kadar dayanabilir.
10) Kahve. Son kullanma tarihi geçmiş kahve, eğer serin ve kuru bir yerde saklanıyorsa, 2-20 yıl kadar dayanabilir. Derin dondurucuda saklanan kahveler ise neredeyse sonsuza kadar bozulmadan kalabilir.
Piyasadan aldığımız Türk kahvesinin ömrü en fazla 15 gündür. Bayatlayan Türk kahvesi içene de içirene de eziyet verir. Uzun süre rafta bekleyen kahveniz varsa aşağıdaki yöntemleri kullanarak ömrünü biraz daha uzatabilirsiniz.
Genel olarak kahvelerin son kullanma tarihi kavrulma tarihinden itibaren 1 yıldır. 1 yıla ne kadar yaklaşırsanız kahvenizin tadı o kadar bozulmaya ve boş gelmeye başlar.
Filtre kahve nasıl saklanır: Açılmış pakette saklanan çekilmiş kahve oda sıcaklığında yaklaşık yedi gün kadar tazeliğini korur. Buzdolabında saklandığında bu süre iki katına kadar uzar. Derin dondurucuda ise üç ila dört haftaya kadar aromasının tazeliğini koruyabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Çekilmiş kahve, çekirdek kahveye göre daha az tazelik oranına sahiptir. Yaklaşık olarak açılmış bir paket içerisinde tutulan çekilmiş kahve 7 gün civarında tazeliğini muhafaza etmektedir. Buzdolabında ise daha uzun süre tazeliğini korumakta, dondurucu da ise bu süre çok daha uzun sürelere çıkmaktadır.
Kahve de diğer tüm gıdalar gibi kuru yerlerde saklanmalıdır. Yüksek veya düşük sıcaklık, kahvenin aromasını yitirmesine ve hatta bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle oda sıcaklığından biraz yüksek bir sıcaklıkta, serin bir yerde saklanmalıdır.
Bir gün paketi/kavanozu açtığınızda kahve telveleri ya da granüllerini birbirlerine yapışmış halde bulabilirsiniz. Kokusu ve tadı her zamankinden daha ekşi olabilir veya üzerinde beyaz lekeler görebilirsiniz. Eğer bunlar gibi bir veya birden fazla belirti varsa üzgünüz; kahveniz bozulmuş demektir.
Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.
Kahvenin tazeliğini koruması için sakın buzdolabında saklamayın. Kahve buzdolabında nemlenir. Taze kahveyi cam bir kavanozda içerisine kesme şeker ya da kahve çekirdeği atarak saklayın. Kahve kavanozun kapağının sıkı kapalı olmasına ,hava almamasına önem gösterin.
Termosta bulunan kahve genelde çekilmiş kahve olarak öne çıkar. Bu sebepten dolayı belirli bir zaman içerisinde bozulabilir. Ortalama 1 gün boyunca kapalı bir ortamda çekilmiş kahve saklanmaktadır. Bunun dışında termosta da olsa kahve bir günden sonra bozulma durumu gösterecektir.
Yani kahveyi tek başına içtiğinizde yoğun tadı alabiliyorsanız, kaliteli bir kahve içiyorsunuz demektir. Türk kahvesinin tazeliği, kokusundan anlaşılır. Kahve kokusunu metrelerce uzaktan bile alıyorsanız, kahveniz taptazedir. Eğer kahveyi içtiğinizde aromadan ziyade su tadı alıyorsanız, kahveniz bayatlamış olabilir.
Türk kahvesinin ilk icadı 3. Yüzyıldır. 3. Yüzyılda Etiyopya'lı Khaldi adındaki bir keçi çobanı tarafından keşfedilmiştir. Çoban, keçilerinin uyarıcı kırmızı çekirdeklerini yedikten sonraki çocuk gibi enerjik hareketlerini fark etmiş ve kahveyi keşfetmiştir.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Kahve meyvesi kurdu kahve çekirdeklerine giren bir haşeredir, ve bir çok kahve türünün ana problemlerindendir. Latin Amerika'da Broca olarak bilinir.
Türkiye'nin en lezzetli ve en kaliteli Harput Dibek kahvesi yumuşak bir içime sahiptir. Kahvenin içeriğinde bulunması zor ve dünyada çok pahalı olan kakule tohumu bulunmaktadır. Bu sebeplerden en iyi Türk kahvesi markaları arasında yer alıyor.
Az kavrulmuş kahveler biraz daha ekşimsi tada sahiptir. Orta kavrulmuş kahveler ise biraz daha yumuşak içime sahiptir. Lezzeti hangi kahve türünün tüketildiğine göre de değişmektedir.
- Kahve yaparken suyunuzun sıcaklığı da önemli makineniz doğru sıcaklığı vermıyorsa, eğer suyunuz olması gerekenden soğuk ise ekşi, olması gerekende sıcak ise acı olacaktır.
kavrulma tarihinin üzerinden 15 ila 21 günden fazla zaman geçmiş çekirdek kahvedir. kahve öğütülmüş ama anında kullanılmamış ise zaten bayattır. 15 ila 21 günlük süre, ısı, ışık, nem ve havadan korunmadan açıkta bırakılmış kahveler için geçerli değildir.
Türk kahvesi ya da filtre kahve yaptıktan sonra ortaya çıkan telveyi çöpe atmak yerine çeşitli alanlarda yeniden kullanabilirsiniz. Öğütülmüş kahve çekirdekleri, demlendikten sonra içerisindeki yağ ve aroma büyük ölçüde suya geçse de, telvede yeterli miktarda yağ ve koku kalır.
kahvesevdalisi' Alıntı: Bildiğimiz okuduğumuz üzere kahve çekirdekleri kavrulur 2-3 gün dinlendirilir, 2-3 haftadan sonra krema miktarı düşer bayatlama başlar.
Kahvenin uzun süre taze kalması için buzdolabında saklamayın. Satın aldığınız taze kahveyi cam bir kavanoza dökerek içerisinde kesme şeker ya da kahve çekirdeği atın. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın ve bu şekilde muhafaza edin.
Hava geçirmez bir kapta ve serin bir ortamda tutun.
Kahve çekirdeklerinin kavrulduktan sonraki tazeliğini olabildiğince uzun bir süre muhafaza edebilmek için, hava geçirmez opak bir kapta saklayın. Çekirdeklerin hava ve neme maruz kalması, ömürlerini kısaltır ve tatlarının değişmesine neden olur.
Granül, zerrecik anlamına gelir. Granül kahve yapımı, kahve aromasının ve tadının suya aktarıldıktan sonra kristal zerreciklerle dönüştürülmesi işlemidir. Öncelikle taze kahve çekirdekleri kavrularak aroması ve tadı canlandırılır. Çekirdekler su ile demlenerek konsantre kahve elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri