Eğer anahtarınızı yani immobilizeri okumazsa araç beyni aracınız çalışmaz...
Çip içerisinde bulunan kod yalnızca o arabayı çalıştırabilir. Bu sebeple Immobilizer bulunan araçlar düz kontak ile çalıştırılamamaktadır. Düz kontak yapıldığı takdirde araç marş basacaktır. Ancak ateşleme yapmayacak ve bu sayede motorunuz çalışmayacaktır.
İmmobilizer iptali için profesyonel kişilerden yardım alınmalıdır. İptal etmek için önce anahtar açılır ve çip oradan çıkarılır. Ardından anahtar takıldığında çipe karşılık gelen immobilizer parçası da dışarı alınır. Bu şekilde immobilizer iptali sağlanır.
Aracınızda immobilizer arızası varsa bunu hemen anlarsınız. Öncelikle pek çok araçta bu arızayı işaret eden bir ekran ışığı vardır. Bu ışık sürekli yanıp söner. Diğer yandan araçta immobilizer arızası varsa kontağı çevirmenize rağmen ateşleme olmaz.
İmmobilizer pille çalışan bir yazılım değildir arabanın üzerinde elektronik manyetik olarak çalışır biterse immobilizer anahtar pili biter onunda arabayı çalıştırmasında bir etkesi yoktur sadece arabayı açmaya kapatmaya yarar yani arabanızda bir arızasa meydana geldiyse bunu uzaktan kumandanın piline bağlamayın.
İlgili 19 soru bulundu
İmmobilizer Arızası Durumunda Ne Yapılmalı? İmmobilizer arızası durumunda yapılması gereken ilk eylem, aracı yedek anahtarla çalıştırmayı denemektir. Yedek anahtarla aracın sorunsuz çalışması, problemin anahtar içerisindeki çipte olduğunu gösterir. Bu durumda asıl anahtarın tamir edilmesi yeterlidir.
Bu tür bir arıza durumunda öncelikle yedek anahtarınız ile otomobilinizi çalıştırmayı denemelisiniz. Eğer çalışıyorsa en yakın oto anahtarcıya giderek immobilizer anahtarın tamirini yaptırmalısınız. Dilerseniz hatanın düzeltilmesi için servisleri de tercih edebilirsiniz.
İmmobilizer sistemi, 5 temel ünitenin birbiriyle iletişim kurması sayesinde çalışır. Anahtarın kontağa takılmasıyla birlikte bu 5 ünite devreye girer ve şifre doğrulama işlemi başlar. Aracın çalışması, ancak üniteler arasındaki sorunsuz bir iletişimle mümkündür.
Akıllı anahtarın içinde verici çip bulunur. Bu çip aracın güvenlik kodunu yani daha bilindik şekliyle aracın şifresini içerir. Anahtardaki kod ile immobilizer kodunun eşleşmediği durumlarda motor kontrol ünitesi yakıt sisteminin ya da ateşleme devresinin çalışmasını engeller.
Hırsızlık olaylarına karşı oldukça etkili olan immobilizerler çoğu yeni model otomobilde standart özellik olarak geliyor. Sistem eski model araçlara da sonradan eklenebiliyor.
İmmobilizer anahtara sahip olan araçlarda "düz kontak" yapılamaz. İmmobilizer anahtara sahip olunan araçlarda çalınma riski azdır.
Anahtar yanlış ise veya anahtarda çip yok ise kontak dönse dahi araç çalışmayacaktır. Bu güvenlik kodu, araç her çalıştığında rastgele üretilir, Kodu çözebilecek tek kaynak araca ait kodlanmış immobilizerli anahtardır.
Türkçe karşılığı “hareketsiz hale getirmek” olan immobilizer, çoğunlukla "çipli araç anahtar sistemi" olarak bilinir. Günümüzde hemen hemen bütün araçlarda kullanılan bu sistem, hırsızların başvurduğu düz kontak yapmayı devre dışı hale getirir ve bu sayede araba hırsızlıklarına engel olmayı hedefler.
Immobilizer sistemi aracın kontak anahtarının sıvıyla teması, yere sert düşürme yada kullanım ömrünü tamamlaması sebepleriyle sistem arızası çıkarabilir.
İmmobilizer teknolojisi, aracın çalışmasını sağlayan yakıt pompasına ve ateşleme sistemine müdahale ederek çalışır. Düzenek, yakıt pompasına ve ateşleme sistemine bağlıdır. Anahtar takılı değilken bu sistemler devre dışı kalır ve aracın çalışması imkânsız hâle gelir.
Oluşan bu sorun kontak anahtarını işlevsiz kılarak; aracınızı kullanmaya engel olabilmektedir. Anahtar döner ancak araç çalışmaz. Bu durumda sorunlu olan parçanın kontak termiği olma ihtimali bir hayli fazladır. Kontak termiği, kontağın en arka bölümünde bulunan ve kontaktaki elektrik işlerini yapan parçadır.
Immobilizer, modern araçların hemen hepsinde bulunan, araçların Elektronik Kontrol Ünitesine (ECU) yerleştirilen elektronik çip sayesinde çalınmaların ve düz kontak yapılmanın önüne geçen sistemdir.
Günümüzde artık marka ve modeli ne olursa olsun immobilizer anahtar kopyalama işlemi yapılır oldu gerek lisanslı cihazlar gerekse Cin`den getirilen bi Diagnostic bilgisayar programları gayet başarılı sonuçlar alabiliyor.
Bu nedenle, anahtarınızı yaptırabilmeniz için fazladan arama yapmanız gerekebilir. Oto Anahtarcıların fiyatı: 700₺- 2000₺ arasında iken. Yetkili servis fiyatları: 1500₺- 4000₺ arasıdır.
Akıllı giriş ve çalıştırma sistemi, sürücünün yanında bulunan elektronik vericili anahtar ile devreye girer. Anahtar araca yaklaştığında kapı kollarındaki yakınlık sensörleri devreye girer. Elektronik vericili anahtar ile kapı sensörleri arasında radyo dalgaları aracılığıyla iletişim gerçekleşir.
Anahtar kullanmadığımızda anahtar yuvası oksitleniyor ve zarar görebiliyor. Kilidin bozulmasına kadar giden oksitlenmenin düzenli olarak temizlenmesi gerekiyor. Kumandamızın pili bittiğinde manuel kilit sisteminde çalışmıyorsa araç sahibi büyük mağduriyetler yaşayabilir.
Yedek Anahtar Nedir? Yedek anahtar, adı üstünde otomobil anahtarının bir kopyasıdır. Otomobili kilitleyip açabilir. Aynı zamanda çalıştırabilir.
Arabanın aküsü bitmişse , genellikle anahtarın dönmediğini fark edeceksiniz. Bu, sıklıkla daha karmaşık elektronik ateşleme sistemleri kullanan üst düzey araçlarda karşımıza çıkar buda kontak anahtarı dönmüyor sonucunu doğurabilir. Bunu doğrulamak için akü takviyesi yaparak denemenizde fayda var.
IMMOBILIZER Nedir? Immobilizer, otomobillerin araç çalıştırma (kontak) sistemine takılan elektronik bir devredir. Bu elektronik devrenin bir parçası arabayı çalıştıran kontak anahtarı içindedir ve bu parça tamamlanmadan motor çalışmaz.
Böyle durumlarda eğer bir yedek anahtarınız yoksa; yetkili servis veya sanayilerdeki bu işi yapan anahtarcılardan yardım alabilirsiniz. Bu şekilde hem kapınız açılacak hem de aracınızın anahtarı yeniden yapılıp, size teslim edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri