Her iki durumda da operasyon sonrasındaki ilk iki hafta dikiş olan bölgeyi fırçalamayınız. Herhangi bir problem meydana gelirse ya da herhangi bir sorunuz olursa diş hekiminize sormaktan çekinmeyiniz. İlk 24 saat için soğuk uygulaması tavsiye edilmektedir.
İmplant sonrasında dişlerde oluşan hassasiyet genellikle 48 saat sonra son bulur ve bu sürecin devamında sert hareketler yapmamaya özen göstererek dişler fırçalanabilir. Burada önemli nokta; dişlerin fırçalanması esnasında dişte bir baskının olmamasıdır.
Operasyonun uygulandığı gün ve akşamında diş fırçalaması ve gargara yapmayın. İşlemden yaklaşık 36 sonrasında, 2 hafta boyunca, genel olarak günde 2 kez ağız gargarası kullanın.
Dikişler: Ameliyatınız sırasında dikişler yerleştirilmiş olabilir. Dikişleriniz 1 hafta sonra alınacaktır. Bu yüzeylerde bakteri birikmemesi için söz konusu bölgeleri dilinizle yumuşak bir şekilde temizlemeniz ve gargaranızı kullanmanız iyileşme sürecini olumlu etkileyecek ve enfeksiyon riskini azaltacaktır.
İmplant yapılan bölgede arayüz fırçası kullanımı önem arz eder ve tavsiye edilmektedir. Özellikle düzenli diş ipi kullanımı oldukça faydalı olmaktadır. Mekanik diş temizleme olarak değerlendirebileceğimiz diş ipi kullanımı diş hekimleri tarafından önerilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Tüm protezlerde olduğundan çok daha zor olsa da eğer iyi fırçalanmazsa implantların etrafındaki dişeti daha sonra kemik iltihaplanabilir. Bu nedenle ağız hijyeninin en üst seviyede olması gerekmektedir. En az 2 dakika boyunca dişlerin her yüzeyi fırçalanmalıdır.
Yara Bakımı
Ancak diş eti seviyelerindeki cerrahi yaraların fırça ile travmatize edilmemesine özen göstermek gereklidir. Bu sağlamak için yara bölgesindeki dişlerin gövdelerinin fırçalanması uygundur. Ağzı içinde bulunan yara bölgesi ulaşılabilir konumda ise dikişlerin üzeri yumuşak temiz bir pamuk ile silinebilir.
Operasyon bölgesinde diş fırçası kullanmamalısınız. Kanama durduktan sonra ağzın geri kalan bölgelerini yumuşak bir şekilde fırçalayabilirsiniz. Yara yerini fırçalamanız tekrar kanamaya veya vücudun oluşturduğu savunma şeklinin bozulmasına yol açacağı için dikişler alınana kadar yara bölgesine dikkat edilmelidir.
Bütün protez ameliyatlarında cerrahi öncesi başlayan ve 24 saat devam eden damardan antibiyotik koruması uyguluyoruz. Ayrıca kullandığımız kemik çimentosuna antibiyotik ekleyerek erken cerrahi sonrası dönemde bölgesel antibiyotik salınımı ile enfeksiyon oranını azaltıyoruz.
Sizin fark edebileceğiniz yumuşak doku iyileşmesi yaklaşık 4-7 gün arasında tamamlanır. Bu süreden sonra ağız içerisinde hareket eden iplikler hariç sizi rahatsız edici bir etken kalmaz. İmplant dikişleri ise yaklaşık 7-10 gün içerisinde Ancak implantın kemik ile kaynaşması ise 2-4 ay arasında sürebilir.
Osseointegrasyon, dental implantın kemiğe kaynaşması işlemine verilen addır. Bu işlem başarılı olduğu taktirde yemek yemek, sakız çiğneme ve konuşmak gibi aktivitelerden korkmanıza ya da çekinmenize gerek kalmaz.
İmplant tedavisinde geçici dişler, implantın yerleştirildiği günden 1 gün sonra uygulanır. Geçici diş adı verilen bu yöntem, implantın üzerine özel parçaların yerleştirilmesi ile uygulanır. İmplant üzerine yapıştırılan ve geçici diş görevi görmesi planlanan bu parça ancak hekimler tarafından takılıp çıkartılabilir.
Diş implantı ameliyatından hemen sonra smoothie, yoğurt, dondurma, puding, elma püresi, patates püresi, çorba ve et suyu gibi fazla çiğneme gerektirmeyen gıdalar tüketmeye özen göstermelisiniz.
Başarısız implant, vücut tarafından reddedilen veya yerleştirildiği bölgede tutunamayan dental implantdır. Bu durum implantın yerleştiği bölgede ağrı, şişme, kızarıklık, çürüklük veya implantın yerinden oynaması gibi belirtilere yol açabilir. Başarısız implant durumları diş hekiminize danışmanız gerekir.
İmplant uygulanan hafta boyunca kesinlikle sigara içmemeli, sıcak gıdalar tüketmemelisiniz. Soğuk gıdalar tüketebilirsiniz. Operasyon sonrasında en az 2 saat bir şeyler yiyip içmeyin. 2 saat sonunda uyuşukluğun geçip geçmeme durumuna göre bu süre uzayabilir. Yiyecekleri çiğnerken implant uygulanan tarafı kullanmayın.
Yani, bir implantın başarısı üzerine protez yapılıp hasta çiğnemeye başladıktan sonra belli olur. Genelde implantın başarılı sayılması için beklenmesi gereken süre protez yapıldıktan sonraki ilk bir yıldır. Bu da implant üzeri protez yapımının önemini ortaya koymaktadır.
Binlerce seçenek arasından sağlıklı olan implantın ayırt edilebilmesi için belli standartlar bulunmaktadır. Tercih edilmesi doğru olan implant markalarının FDA ve Ce belgelerine sahip olması bununla birlikte Sağlık Bakanlığı tarafından onay almış olması gerekmektedir.
Yani sağlikli insanlarda komplike olmayan basit implant uygulamalarında antibiyotik kullaniminin bir yarari yoktur ve gereksizdir diyebiliriz.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
9. Ameliyat edilmeyen bölgelere normal fırçalama işlemlerini uygulayabilirsiniz. Ameliyat bölgesindeki dişleri ise dikişlere ve dişetine dokunmadan fırçalayınız.
Bunun olmaması için ilk 24 saat boyunca mümkünse hiç tükürülmemelidir, ve hiçbir şekilde ağızda suyla ya da herhangi bir sıvıyla gargara ve çalkalama yapılmamalıdır, onun yerine gün boyunca sık sık yutkunmak gereklidir.
6-)Dikişler alınıncaya ve iyileşme sağlanıncaya kadar aşırı sıcak, baharatlı, asitli ve sert yiyecek ve içeceklerden uzak durunuz. 7-)Ameliyattan hemen sonra ilk beş gün ağrı,şişlik,hassasiyet,sızıntı şeklinde kanama ve morluk görülmesi normaldir.
Sert gıdalardan uzak durulmalıdır. Bir süre sıvı ve yumuşak gıdaları tercih etmelisiniz. Meyve püreleri veya yoğurt ilk 24 saatte tüketilmesi için en iyi yiyecek önerileridir. Bu yiyecekler hem operasyon bölgesinde hasar oluşturamayacağı gibi hem de soğuk olmaları nedeniyle diş etlerini rahatlatıyor.
Diş etinin tamamen iyileşme süreci, dikişler alındıktan sonraki 9-10 günü kapsamaktadır. Diş çekildikten 1 hafta sonra dikişlerinizin alınması gereklidir. Özel durumlarda kendiliğinden eriyen dikişler de tercih edilmektedir, doktorunuz sizi bu konuda da bilgilendirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri