Bu şekildeki bir imtihan hiçbir amaca hizmet etmez. Buna imtihan da denmez. Bütün bu sayılan sebepler içindir ki dünya imtihanında doğru şık, yanlış şıkkın içerisine gizlenmiş, akla kapı açılıp irade elden alınmamıştır. İşte buna imtihan sırrı denmektedir.
Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilan edilecektir. Allah-u Teâlâ insanları bir damla kerih sudan yarattı, imtihan için sahneye koydu.
Allah'ın insanları denemek için verdiği maddî ve mânevî sıkıntı, dert, külfet.
b) İmtihanın en önemli boyutu, imtihanın neticesidir.
Kazananlarla kazanmayanların durumunu değerlendirmektir. Bu değerlendirmenin yapıldığı ahiret âlemi, Allah'ın sonsuz adaletinin yansıma alanı bulduğu bir yer olacaktır.
İmtihan, insanın bireyselleşme sürecinde yaşadığı olgu ve olaylara karşı bakış açısını, tutumunu ve sorumluluğunu ifade eden bir kavramdır. Bu yönüyle insan hayatının tümü, Kur'an-ı Kerim'de bir denenme alanı olarak belirlenmiştir.
İlgili 23 soru bulundu
Buna göre, peygamberlerin ve evliyaların gördükleri musibetler, belalar, onların iç dünyalarını şiddetli bir imtihan alanına çeviriyor. Başkasının aynı konuda çektiği yüz gramlık sıkıntıya mukabil onlar bin gram sıkıntı çekerler.
Efendimiz'in (sas) de en büyük imtihanı çocuktu.
Allah'ın dünya hayâtında insanoğlunu imtihan ettiği diğer hususlardan bazıları da can, mal ve evlâttır. Bunlar hayra kullanıldığında nîmet iken, şerre kullanıldığında sıkıntı sebebidir. Bizlere neyin hayır, neyin şer; neyin nîmet, neyin zillet olduğunu bildirecek olan ancak dînimiz İslâm'dır.
"Kişi daima en sevdiği ile imtihan edilir." şekliyle bir hadis rivayeti bulamadık. Bu ayetlerde insanın en çok sevdiği şeylerden imtihan edileceği anlaşılmaktadır. Şu halde sevdiklerimizle imtihan oluyoruz ve vefat edinceye kadar da imtihan olacağız; unutmamak gerekir ki, imtihan oluyorsak Allah bizi seviyor demektir.
- Allah sevdiği kullarına verdiği sıkıntının amacı, onları saptıracak olan nefsani arzu ve isteklerden uzak tutmaktır. Allah hiç bir zaman kulunun kaldıramayacağı bir yükü yüklemez.
Hz Ali'ye sorarlar: “Başımıza gelen sıkıntılar imtihan mıdır yoksa ceza mı?” İlmin kapısı cevap verdi: “Allah'a yaklaştırıyorsa imtihandır, uzaklaştırıyorsa cezadır.”
Yaygın anlamıyla imtihan , kabiliyeti ölçmek için yapılan yoklama ve kişinin manevi direnme gücünü ortaya koyan zor durumu ifade etmek için kullanılır. Kur'an-ı Kerim'de bu fiil ( ا ) şeklinde iki yerde geçmektedir.
Çünkü kendi yanından o kişiye âşık olmamıştır. Allah'ın verdiği duygulardan yani ona yüklenen programdan dolayı o şahsa âşık olmuştur. Allah bununla onu imtihan etmektedir. Yani o aşkla imtihan olan o insanın; aşkını gizleyip, sabredip, iffetini muhafaza edip, nefis ve şeytanı ile mücadele etmesi büyük cihadıdır.
Dünya insan için bir imtihan sahnesidir, ömür denilen şey de bu imtihan süresidir. Bu imtihan ömrün sonuna kadar, son nefes çıkıncaya kadar sürer. Neticesi ise burada değil ahirettedir. Bütün imtihanlardan aldığı neticeler değerlendirilecek, başarılı veya başarısız olduğu ilân edilecektir.
Yapılan hata ve günahlar bu imtihanın bir parçasıdır. Önemli olan bu hata ve günahlarda daim olmayıp hatadan ve günahtan dönmektir. Eğer hiç hata yapmazsak veya günah işlemezsek bu hayat imtihan olmaktan çıkar ve olağan hale dönüşür. Kişinin yaptığı hata kişiyi bağlar İslam'ı değil.
Erkek kadınla, kadın da erkek ile imtihan edilir. Teğabun Suresinin 15. ayeti bize “eşlerin birer imtihan vesilesi olduğunu”, Lut Peygamberin (as) eşiyle veya Mucadile Suresinde zikredilen kadın sahabinin kocasıyla olan imtihanları da bize aynı hakikati ders vermektedir.
Hayat ve sınanma
Bu iki kelime üzerinden sınanma, “sarsılmayı, yorulmayı, ezilmeyi, yıpranmayı ve adeta insanın içindeki cevherin ortaya çıkması için zorlukların ateşlerinde eritilmesini” ifade eder.
Bu sebeple, eğer Allah her mazlum ve mağdur olana yardım etse, bu hiçbir zulmün işlenmesine imkân vermemek ve hiçbir zalimin özgür iradesiyle zulme bulaşıp din imtihanını kaybetmemek manasına gelir. Bu ise cehennem kapısına kilit vurmak anlamına gelir ki, imtihan için yaratılmış insanın yaratılış gayesine terstir.
Demek ki, iyilikler, güzellikler, nimetler -cevapları şükür olan- birer imtihan sorusu olduğu gibi, sıkıntılar, acılar, musibetler de -cevapları sabır olan- birer imtihan sorusudur.
Yüce Allah, “Başınıza gelen her musibet kendi yapıp ettikleriniz yüzündendir” (Şura, 30) buyurur. Bu gruptakiler, gelen belalardan ders almazlar, şikayet ve isyanları artar ve nihayetinde hem dünyayı hem de ahireti kaybederler. İkincisi ise Allah'ın sevdiği kullarının derecelerini yükseltmek için verdiği sıkıntılardır.
Ankebût / 3. Ayet
Gerçek şu ki biz, onlardan öncekileri de imtihan ettik. Böylece Allah, doğru söyleyenleri de ortaya çıkaracak, yalancıları da elbette ortaya çıkaracaktır.
Üstelik üzüntü, sıkıntı, dert, elem, keder, Allah'ın sevdiği kullarının boynuna attığı kementtir. İnsan, hep başkalarıyla meşgul olup gaflete düşer. Allahü teâlâ, mümin kullarına dert ve bela vererek, bu gafletten uyandırır, onları başkalarına bırakmaz, sadece kendisiyle meşgul eder.
Allah'ın insana nimet vermesi, ihsanda bulunması anlamında bir Kur'an tabiri. Kur'ân-ı Kerîm'de yer alan kavramlardan biri.
İbrahim (a.s.) ve Hz. Yakub'u (a.s.), evlatlarıyla olan imtihanları karşısında gösterdikleri sabır bakımından incelemeye çalışacağız. Anahtar Kelimeler: Kur'an, Sabır, Evlat, Peygamberler, İmtihan.
Ancak Allah, hem meleklerin aklını, hem de hayvanların nefsini (öfke, iştiha ve kuvvetini) barındıran insanların da varlığını murat etmiştir. İşte, insanlarda akıl, öfke ve iştiha kuvvetleri olduğundandır ki, imtihana tabi tutulmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri