Yetki devri sırasında noter tarafından belirli belgeler istenmektedir bu belgeler; yetkiyi devredecek ve alacak kişinin fotoğrafları, ilgili kişilerin nüfus cüzdan fotokopileri, imza sirküleri ve talimat belgesidir.
İmza sirküleri belgesi alabilmek için notere başvurmak gerekir. Başvuruda gerekli olan evraklar; tüzel kişiliğin kimliği ve kimlik fotokopisi, kurumun vergi levhası ve kayıtlı olduğu yerin sicil gazetesidir. 2023 yılı için imza sirküleri alma ücreti ise bir nüsha için 147 TL'dir.
İmza sirküsü şirket adına yetkili olan ve sorumlu olan kişiler tarafından noterden alınmaktadır. İmza sirküleri noter tarafından hazırlanan bir belge ile alınmaktadır. Bu belgede ilgili kişilerin; işletme adı, unvan, yetkileri, imza örnekleri, adres, ticari sicil numarası yer almaktadır.
İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınabilir mi? İmza sirküleri e-Devlet üzerinden alınamaz. E-Devlet üzerinden yalnızca alınmış olan imza sirkülerinin muhatabı ve kapsamı öğrenilebilir. İmza sirküleri, fiziki noter şubelerinden belirli bir ücret karşılığında alınabilmektedir.
İmza sirkülerinde tüzel kişiliğin imza örnekleri yer alır ve bu örnekler noter tarafından onaylanmıştır. İmza beyannamesi ise tamamen gerçek bir kişiye yöneliktir. Bu belgenin üzerinde gerçek kişinin kimlik bilgileri ile imza örnekleri yer alır. İmza beyannamesi sirküler bir nitelik taşımaz.
İlgili 37 soru bulundu
Son olarak, 9 Nisan 2021 tarihli ve 31449 sayılı Resmi Gazete'de birden çok Yönetmelikte değişiklik yapılarak, idari organlar tarafından da -ağırlıklı olarak enerji ve maden sektörü olmak üzere- belirli faaliyet alanları kapsamında imza sirküleri ibrazı şartının kaldırılması düzenlenmiştir.
Resmi bir belge olan imza sirkülerinin ilk nüshasının ücreti 98 TL'dir. İkinci ve daha fazla nüshasının ücreti farklı hesaplanmaktadır. 2 nüsha imza sirküsü aldığınız zaman, ilk nüsha 98 TL'dir. İkinci nüsha ise 98 TL'nin 1.5 ile çarpılmış hali olan 147 TL'dir.
Noter tarafından onaylanan imza sirküleri sayesinde şirket adına imza yetkisi olan kişi belirlendiği için şirkette çalışan farklı kişiler şirket adına ticari faaliyette bulunamaz. Bu sayede evrakta sahtecilik gibi sorunların önüne geçilir.
İmza sirküsü, temelde kişinin imza örneklerinin yer aldığı ve noter tarafından onaylı olan belgedir. İmza beyannamesi ise kişinin notere kimliği ile birlikte başvuru yapması üzerine belirli ücret karşılığında hazırlanan, üzerinde nüfus bilgileri ile imza örneklerinin olduğu belgedir.
T.C. Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir. Ancak hayatın birçok alanında kolaylık sağlar.
Yetkili kişinin görev süresinin bitmesi ile birlikte geçerlilik süresi de sona ermektedir. Ayrıca, her imza sirküsü en fazla 3 yıl geçerlidir. Bu 3 yılın sonunda çalışanlar görevde olsa bile sirkünün yenilenmesi gerekmektedir.
Örneğin imza beyannamesi gerçek kişiler(şahıs şirketleri) tarafından yaptırılır. Belge üzerinde gerçek kişinin nüfus bilgileri ve imzası yer alır. Dolayısıyla kişinin imzası resmiyet kazanmış olur. Sirküler bir nitelik taşımayan imza beyannamesinin şirket kuruluşu sırasında alınması zorunludur.
Evet e-İmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre e-İmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır. Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğerdir ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.
Aynı şekilde şirket bilgilerinde değişiklik olması da imza sirkülerinin güncelliğini yitirmesine sebep olabilir. İmza sirküleri kaybolursa da notere tekrar başvuru yapmak gerekir.
Şirket adına yetkili olan ve sorumlu olan kişiler tarafından noterden alınan imza sirküsü, resmi belgelere bir geçerlilik sağlar. Kamu ihaleleri gibi durumlarda talep edilebilen imza sirküleri, kişinin işyeri açma ve imza kullanma durumlarında da talep edilebilmektedir.
İmza Sirküleri Kaç TL 2023? 2023 yılında, imza sirküleri belgesinin bedeli 147 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Gerekli belgelerle birlikte noter şubesine başvurarak, 147 Türk Lirası karşılığında imza sirküleri düzenlenebilir. Normal şartlarda, bir imza sirküleri 98 Türk Lirası tutarındadır.
Noter tasdikli imza beyannamesini teklif kapsamında sunması zorunludur. Aday, istekli veya istekli olabileceklerin imza beyannamesi yerine imza sirkülerini sunmaları durumunda nasıl işlem yapılacağına ilişkin Kamu İhale Kurulu tarafından 2021.DK.D-283 nolu karar yayınlandı.
İmza sirküleri yapılan kişiye bu belge ile noter tarafından bir temsil yetkisi ve belgesi verilmemektedir.
İmza Sirküleri Nasıl Yenilenir? İmza sirküleri yenileme işlemi için notere gidip, ilgili kişi ya da kişilerin nüfus cüzdanı fotokopisi, ticaret sicil kaydı ve vergi levhası belgelerini vermek gerekmektedir.
Süreç için gerekli belgeleri şu şekilde sıralamak mümkündür; Nüfus cüzdanı Maaş bordrosu. İş yeri imza sirküsü
18 yaşını doldurmadan senet imzalayamazsınız, attığınız imza geçersizdir.
Kağıt üzerinden yapılan işlemlerde, ıslak imza kişinin işlem için rızasını gösterir. İmzanın, ilgili kişiye ait olup olmadığını anlamak kolay değildir. Bu boşluktan yararlanarak sahte imza ile dolandırıcılık yapılması yaygındır. Sahte imzanın hukuki karşılığı belgede sahteciliktir.
Adli belge inceleme uzmanı olarak imzanızın her zaman aynı şekilsel yapıda olması kesinlikle bir tavsiye ederim. Ama yine de “imzamı değiştirmek istiyorum” diyorsanız takdir sizindir. Çünkü kanun da buna yönelik herhangi bir sınırlama ya da yasak yoktur.
imza mı değistirmek istiyorum kimlik kartımı yenilesem yeter mi ? Resmi imzanız için notere gidip bir imza beyannamesi vermeniz yeterlidir. Daha önce vermemişseniz gidip sirküler vererek imzanızı resmi olarak tescil ettirmiş olursunuz. Özel bir yorumu görüntülüyorsunuz, tümünü görüntüleyin.
imza sirküleri, 14 karakter ile yazılır. Ayrıca, i harfi ile başlar, i harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'i', 'm', 'z', 'a', ' ', 's', 'i', 'r', 'k', 'ü', 'l', 'e', 'r', 'i', şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri