Yapılan inceleme sonucunda imzanın borçluya ait olmadığı ortaya çıkarsa itirazın kabulüne karar verilir. Mahkemenin bu kabul kararı ile birlikte icra takibi durur. Bu kararın kesinleşmesi ile icra takibi iptal edilir, borçlunun haczedilen malları varsa haciz kalkar.
Yukarıda da ifade edildiği üzere, borçlunun malları üzerine konulan hacizlerin kaldırılabilmesi için takibin iptali, bunun için de imzaya itirazın kabulü yönündeki kararın kesinleşmesi gerekir.
Aksi takdirde, itirazınız “imzaya itiraz” değil “borca itiraz” olarak değerlendirilebilecektir. İmzaya itirazın ardından, İcra Mahkemesi'nde duruşmalı olarak inceleme yapılacaktır. İcra Mahkemesi, icra takibi borçlusunun birtakım imzalı evraklarına erişebilmek için belli kurumlara müzekkere yazar.
İİK'nun 170/4. maddesine göre; imzaya itirazın kabulüne karar verilmesi halinde, icra mahkemesi, senedi takibe koymada kötü niyeti veya ağır kusuru bulunduğu takdirde alacaklıyı senede dayanan takip konusu alacağın % 20'sinden aşağı olmamak üzere tazminata ve alacağın % 10'u oranında para cezasına mahkum eder.
İMZAYA İTİRAZ EDİLMESİ
Bu itiraz satıştan başka icra takip muamelelerini durdurmaz. İcra mahkemesi duruşmadan önce re'sen yapacağı inceleme ile itirazı ciddi görmesi halinde, itirazla ilgili karar verilene kadar icra takibinin geçici olarak durdurulmasına karar verebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Alacağa istinaden açılan borca ve imzaya itiraz davasında imzanın borçluya ait olduğu yönündeki iddianın ispatı alacaklı tarafa ait olup, mahkeme tarafından belirlenen bilirkişi ücretinin, verilen kesin süre içerisinde yatırılması gerekmektedir.
Borçlu ilamsız icra takibine karşı icra dairesine vereceği bir dilekçe ile itiraz edebilecekken, çek veya senedi alacağa itiraz için dava açmak zorundadır. imza kendisine ait olmayan borçlu dava açarak senetteki imzanın kendisine ait olmadığını ve takibin durdurulmasını sağlayabilir.
İnceleme neticesinde imzanın borçluya aidiyetine karar verirse, borçlu inkâr edilen senet tutarının yüzde 15'inden aşağı olmamak üzere inkâr tazminatına ve 100 liradan 5.000 liraya kadar para cezasına mahkûm edilecektir.
İcra Mahkemelerinde Görülen İmzaya Yönelik İtirazlar Tanık Dinleyerek Sonuçlandırılamaz.
Bilirkişi Ücreti Kimden Alınır? 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca taraflardan her biri ikamesini talep ettiği delil için mahkemece belirlenen avansı, verilen kesin süre içinde yatırmak zorundadır. Taraflar birlikte aynı delilin ikamesini talep etmişlerse, gereken gideri yarı yarıya avans olarak öderler.
İİK'nun 170/4. maddesine göre; imzaya itirazın kabulüne karar verilmesi halinde, icra mahkemesi, senedi takibe koymada kötü niyeti veya ağır kusuru bulunduğu takdirde alacaklıyı senede dayanan takip konusu alacağın % 20'sinden aşağı olmamak üzere tazminata ve alacağın % 10'u oranında para cezasına mahkum eder.
İtirazın iptali davası kaç sene sürer? Bu süre kesinlikle değişkenlik göstermekle birlikte genelde ilk derece mahkemesinde 1-1,5 sene, istinafta 1 sene ve temyizde 2 sene olmak üzere toplamda 5 seneyi bulabilmektedir.
Genel haciz yoluyla yapılan icra takibinde borçlu senet altındaki imzasına itiraz ederse, alacaklı itirazın kendisine tebliğinden itibaren altı aylık yasal sürede icra mahkemesine başvurarak itirazın geçici kaldırılmasını isteyebilir.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez. Ancak, itirazın iptali kararını temyiz eden borçlu, Yargıtay'dan icranın durdurulmasına karar verilmesini isteyebilir.
İcra inkar tazminatı, borçlar hukuku anlamında bir tazminat olmayıp, ancak itirazın iptali davasında iptal kararı verildiği takdirde hükmedilen tazminat türüdür. İtirazın iptaline yani borçlunun itirazında haksız olduğuna karar verildiği takdirde alacaklı-davacı lehine %20 icra inkar tazminatına hükmedilir.
Peki, tebligattan kaç gün sonra haciz gelir ? Bu süre tebligatın teslim alınmasından itibaren 7 gündür. 7 gün içinde herhangi bir itiraz söz konusu değilse ve ödeme işlemi yapılmadıysa haciz işlemleri başlatılmaktadır.
İmzaya itiraz süresi takibin niteliğine göre değişir. Eğer bono gibi kambiyo senedi söz konusu ise 5 gün içinde itiraz yapılmalıdır. İlamsız bir takip söz konusu ise bu durumda 7 gün içinde itiraz yapılmalıdır.
İtirazın kesin kaldırılması davası, borçlunun borca itiraz etmiş olması halinde açılabilir. İtiraz edildikten sonra itirazın kaldırılması için icra mahkemesine başvurulma yoluyla bu hak kullanılır. Alacaklı takip talebinde dayandığı belgeye dayanarak itirazın kaldırılmasını ister. Aksi halde reddedilir.
Yukarıdaki düzenleme kapsamında borçlu takibe konu kambiyo senedindeki imzanın kendisine ait olmadığı iddiasında ise bunu beş günlük itiraz süresi içinde açık bir dilekçeyle icra mahkemesine bildirmek zorundadır.
Söz konusu Kanunda, borçlunun icra takibine haksız itirazlarını ceza tehdidi ile önlemek için, haksız yere itiraz eden ve itirazı mahkeme tarafından iptal edilen borçlunun, % 10'dan aşağı olmamak üzere bir tazminata mahkum edileceği kabul edilmiştir5.
Borçlunun İtirazının Haksızlığına Karar Verilmesi
Öncelikle ifade etmek gerekir ki borçlunun itirazının iptal edildiği, yani davacının davasının kabulüne karar vermiş olduğu her durumda icra inkar tazminatına hükmedilmez.
(1) Adi bir senetteki yazı veya imza inkâr edildiğinde, bu konuda bir karar verilinceye kadar, o senet herhangi bir işleme esas alınamaz.
Açıkça imza ikrar edilebileceği gibi, borçlu süresi içinde imzaya itiraz etmezse, senet altındaki imzayı borçlu ikrar etmiş sayılır.
(1) Taraflardan biri, kendisi tarafından düzenlendiği iddia edilen bir belgedeki yazı veya imzayı inkâr etmek isterse, sahtelik iddiasında bulunmalıdır; aksi hâlde belge, aleyhine delil olarak kullanılır.
Karar kesinleşmeden icra takibi durmaya devam edeceğinden, dolayısıyla bu aşamada takibin iptali söz konusu olamayacağından imzaya itirazın kabulüne dair karara istinaden hacizlerin kaldırılması da mümkün değildir” .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri