Türk Dil Kurumu'nun sunduğu tanıma bakıldığı takdirde izan sözcüğünün karşılığı “anlayış“, “anlama becerisi” şeklinde ele alınmıştır. Herhangi bir kişinin değişik bir olay ile karşılaşması durumunda olayı anlaması ya da anlama becerisini ortaya koyabilmesi gibi bir durum üstünden değerlendirilir.
İzan Türk Dil Kurumu'na göre “anlayış ve anlama yeteneği” olarak açıklanıyor. Kaynağı olan Arapça'da ise izan “boyun eğme, itaat etme” anlamlarına gelirmiş. Yani Türkçe'de kullanılan haliyle “anlayış” ve “idrak” anlamları sonradan türetilmiş.
Anlayışsız, düşünmeden hareket eden anlamındadır.
Akıl var, izan (veya mantık veya yakın) var TDK sözlük anlamı şu şekildedir: herhangi bir şey bilgiye ve mantığa dayalı olarak yapılmalıdır anlamında kullanılan bir söz. her şey ortada anlamında kullanılan bir söz.
İlgili 30 soru bulundu
bir seyin ya da olayin gozle gorulebilir netlikte belirgin ozelliklere sahip oldugu ve bunlarin uzerinde tartismanin anlami olmadigini ifade eden bir soz. türkçemizde goz var nizam var şeklinde yer etse de doğrusu izanlı olanıdır.
Genel olarak Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı zaman Mizan kelimesi, 'tartı, terazi ve ölçü' üzerinden karşılık buluyor. Diğer yandan mizan kelimesi bu genel anlamının yanı sıra İslami açıdan da bir anlam ifade etmektedir.
ıyzat ve izat (ыйзат-изат / ةَّزِع) Ar. İzzet, güç, şeref, onur. Kır.
1. Venüs gezegeni, Zühre: Âh u figānımızda bizim özge hâl var / Nâhîd-i çarhı raksa getirdi sürûdumuz (Rûhî-i Bağdâdî).
TDK'de iki kavram da farklı anlamlar içermektedir. İzafi değer, bağıl değer anlamını taşımaktadır. Bağıl, göreceli sayılar grubuna matematikte izafi değer adı verilmektedir. İzafiyet ise görelilik, bağıl olma durumu anlamlarını içermektedir.
Bir şeyin iyi ya da kötü olduğu dikkat edilerek, güzelce yoklanarak anlaşılır. Bunlaryapılmadan alınan nesne kötü ise bu, incelenmeden alan kişinin başına kakılır.
İzan sahibi insan mevcut ölçüyü bozmaz, korur; dengeyi muhafaza eder. Kur'ân'ımızda vezn, adalet ve kıst kavramlarının geçtiği her ayet bunu ihtar eder. Rahman Suresi 7. ayette geçen mizan kavramı kâinattaki fiziki denge kadar, insanın maddi ve manevi bütün münasebetlerinin dengesini de ifade eder.
Izanı yok TDK sözlük anlamı şu şekildedir: anlayışsız, kavrama yeteneği zayıf.
Kötü zann, fena tahmin, şüphe "Sû" "fenalık, kötülük" demektir.
isim,eskimiş Anlayış, anlama yeteneği.
Ziyan kelimesinin sözlük anlamı, zarara uğramak ve viran olmaktır. Bu kelime birçok kalıplaşmış ifade ve deyimde de kullanılır. Örneğin ziyanı yok, mühim değil anlamına gelir. Ziyan zebil olmak ise bir şeyin boş yere harcanması demektir.
Kibar şekilde davranan bir kişiye ne kadar naif denir. Naif kelimesi; tecrübesi olmayan, toy, deneyimsiz anlamlarına gelmektedir. Nahif ise; hassas, ince, kibar manalarını taşır. Yani bir kişiye sıfat şeklinde kibar demek amaçlı nahif kelimesini kullanmak daha doğru olur.
Esma-ül Hüsna diye bilinen bu isimlerden "En-Nafi", fayda veren şeyleri yaratandır. Allah, sürekli fayda veren ve yarar sağlayan şeyleri yaratan güçtür. En-Nafi istediği kuluna fayda ve yarar sağlayandır. En-Nafi esmasının Türkçe anlamı şöyledir; sürekli yaratan, yaratmasında hikmetler bulunan.
Nahif kelimesi gündelik yaşantıda çok sık kullanılan ve gündelik dile oldukça yerleşmiş bir sözcük olmakla birlikte TDK tarafından “ince, duygulu, hassas” ve “zayıf, cılız, çelimsiz” anlamlarıyla tanımlanmaktadır.
İsal kelimesi Türk Dil Kurumu sözlüklerinde 'ulaştırma' anlamına gelmektedir.
Türk Dil Kurumu verilerine bakmak suretiyle izah kelimesinin karşılığı, 'Açıklama' olarak öne çıkmaktadır. Herhangi bir durum ya da olay karşısında onu açıklamak adına ele alınan bir sözcüktür.
bir konu üzerinde açıklamada bulunmak, bilgi vermek, izah etmek.
Turizm sektörüne ilk adım, 1993 yılında Grand Brothers adıyla Muğla Merkezde açılan 3 yıldızlı otel ile atılır. Kardeşlerin daha sonra ticari hayatta yollarını ayırmaya karar vermeleri ile bugünkü İZAN A.Ş.'yi meydana getiren girişimlerin temeli ve gelişme merkezi olan bu otel, İzethan adını alır.
Akıl (Göz) Var, İzan (Mantık, Yakın) Var Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: 1) herhangi bir şey bilgiye ve mantığa dayalı olarak yapılmalıdır 2) her şey ortadadır.
Mükelleflerin iman ve amellerinin kıyamet gününde değerlendirilmesini sağlayan şey anlamında Kur'an terimi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri