Kendinizi çocuğun yerine koyun. Şüphelerini, kaygılarını ve korkularını anlamaya çalışın. Kızmadan, sabırla dinlediğinizi gördüğü zaman duygularını ifade etmeyi ve gerektiğinde kontrol etmeyi öğrenecektir. Haklı istekleri yerine getirilmeyen bir çocuk inatçılık yaparak isteklerine kavuşmayı deneyebilir.
Çocuğun her isteğini gerçekleştirmek yerine ona bir takım sınırlar koymalı ve onlara bazı şeylerin olabilirliği veya mümkün olmadığı üzerine konuşulmalıdır. İnat ettiği konunun neden olamayacağının anlatılması yoluyla çocuğun inadı kırılabilir ve irade sahibi olması sağlanabilir.
Çocuklarda inatlaşma, her yaş döneminde görülebilir. Bağımsız birer birey olduklarının farkına varmaya başlamaları ve dünyayı keşfetme merakları inatlaşma sürecini tetikler. Anne ve babaların bu durumla baş edebilmelerinin en etkili yolu ise tutarlı disiplindir.
İlgili 38 soru bulundu
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Alış‐verişe veya misafirliğe gitmeden önce konuşulan kuralları kendisinin söylemesini isteyin. Başkalarının yanında çocuğunuzun hatalarından değil, olumlu yönlerinden bahsedin. Cezadan mümkün olduğunca uzak durun ve çocuğunuzu sürekli kurallar içine hapsetmeyin. Çocuğunuzla emir cümleleri ile konuşmamaya dikkat edin.
Dikkatli Olun ve Öfkelenmeyin: Çocuğunuz sizin dikkatinizi çekmek için çeşitli yaramazlıklar yapabilir. Onu sakin bir şekilde dinleyerek, ona bunu neden yaptığını sorun. Asla ona karşı sinirli olmayın ve bağırmayın. Eğer çocuğunuz yaramazlık yapmadığı halde ona öfkeli davranırsanız, size kızıp yaramazlık yapabilir.
Çocuklarda görülen inatçılığın özellikle 2-6 yaş döneminde duygusal gelişimin bir sonucu olduğu kabul edilir. Ancak ailenin veya bakıcının yanlış yaklaşımı nedeniyle bu durum davranışsal bir probleme dönüşebilir. Bu nedenle öncelikle çocuğunuzun inatçılığının normal bir süreç olup olmadığını anlamaya çalışın.
Çocuk gergin ve sinirliyken onunla tartışmamalı, inatlaşmamalı sakinleşmesini beklemeli ve daha sonra davranışı ile ilgili konuşulmalıdır. Çocuğa sosyal olgunluğuna uygun çeşitli sorumluluklar verilmelidir. Çocukla iş birliği yapılmalı, evde görev ve sorumluluk alması sağlanmalıdır.
Çocuğun inat etme davranışı kendi yaşamının kontrolünü eline almaya başladığı, kendinde kontrolü hissettiği dönemde başlar. Bu durum 2 yaş civarına tekabül eder. En yoğun inatlaştığı dönemleri 2-4 yaş arası olarak bilinir.
Çocukla inatlaşmak asla doğru bir davranış değildir. Anne ve babalar bu inatlaşma dönemini çok iyi yönetmelidirler. İnatçılığı görmezden gelmek veya teslim olmak yanlıştır.İnatçılığı tamamen ortadan kaldırmaya çalışmak da doğru bir davranış değildir, çünkü bu gelişimsel bir özelliktir ve zaman içerisinde azalacaktır.
Özellikle ani seslerden, gürültülerden, hızlı hareket eden objelerden, üstüne doğru gelen canlılardan, tanımlayamadıkları şekillerden, dengelerini kaybetmekten, düşmekten, nefes alamamaktan, canlarının acımasından korkuyorlar. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uz.
Çocuğun saldırgan bir davranış sergilediğinde normal karşılanmamalı, gülünmemelidir. Güzel bir dille ve sakince bu davranışın yanlış bir şey olduğunu belirtilmeli ve bir daha yapmamasını istenmelidir. Çocuğun saldırgan davranışlarla bir şey yaptırmak istediğinde istediği şey yapılmamalıdır.
Olumsuz davranış ortaya çıktığı durumlarda çocuğun dikkati olumlu bir etkinliğe yönlendirilmelidir. Çocuğun davranışlarına şiddetle karşılık verilmemelidir. Davranışla ilgili olay anında değil sakinken konuşulmalıdır, Çocuğa alabileceği sorumluluklar verilmeli, başarma duygusu yaşatılmalıdır.
Çocukların psikolojisi bir dizi faktörden etkilenebilir. Çeşitli travmatik olaylar, olumsuz deneyimler ve aile içi çatışmalar, psikolojik dengesizliklere yol açabilir. Ayrıca, yaşa bağlı gelişimsel dönemler ve bu dönemlerin getirdiği değişiklikler, çocuğun davranışlarına ve duygusal hallerine yansıyabilir.
İlgisiz Çocuk Sendromu Yaşayan Çocukların Davranışları
Daha çok içine kapanık, sessiz bir ruh hali içinde olurlar. Sosyalleşmek, dışarı çıkmaktan çok evde oturmayı tercih ederler. Konuşmakta zorlanırlar, kendilerini ifade etmekte oldukça zorlanırlar.
Hiperaktivite günlük yaşamda çocuğun eli ayağının kıpır kıpır olması, oturduğu yerde duramaması, gereksiz yere sağa sola koşturması, eşyalara tırmanması, sakince oynamakta zorlanması, sürekli hareket halinde olması ve çok konuşması şeklinde görülür.
Hiperaktif çocuğunuza mini bir masaj yapın. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan çocuklar için dokunma çok önemlidir. Şakaklarına masaj yapmak, omuzlarını ovmak veya parmaklarınızı saçlarının arasında hafifçe gezdirmek çocukları çabucak sakinleştirebilir.
4 yaş sendromu, çocukların kendilerini tanırken çevrelerine karşı davranışlarını farklılaştırdığı bir dönemdir. Bu dönemde ebeveynler çocuklarını tanımakta güçlük çekmektedir. Fallik dönemin başlangıcı olan ve psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsü olan bir süreçtir.
Ergenlik döneminde olan çocukların, fiziki olarak hormonel değişikliği yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak, hormonel değişikliği davranışlarda birtakım değişikliklerin yaşanmasına neden olmaktadır. Çocuklara verilen okul ve aile hayatındaki artan sorumluluk ve görevler, öfke ve sinir oluşumuna neden olmaktadır.
Çocuğa fiziksel acı verilmemelidir. Ceza mutlaka suçla orantılı olmalıdır. Çocuk sorumluluğunda olan bir şeyi yerine getirmediğinde önce uyarılmalı, sonra yaşına uygun bedel ödettirilmelidir. Cezanın neden verildiği çocuğa mutlaka anlatılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri