Köftelik bulgurun bir boy küçüğü olan ince bulgur, sarı bulgur çeşitlerinin en küçük boylu olanıdır. Daha az suyla yumuşayıp daha kolay yoğrulduğu için genelde çiğköfte yapımında tercih edilir. Çiğköftenin yanı sıra köfte ve kısır yapımında da köftelik bulgurla birlikte kullanılabilir.
İnce bulgur köftelerin ve kısırların olmazsa olmazı bir malzemedir. Pilavlık bulgura kıyasla daha ince öğütülerek elde edilir ve çiğnemesi, hazmı kolay, lezzeti bir harika olur. Paketli satılan halinde ise adı kısırlık ya da köftelik bulgur olarak geçer.
Köftelik Bulgur: Midyat bulgurdan daha ince olan; köfte, salata, çorba ve çeşitli tahıllarda kullanılan ince bulgur çeşididir.
Türleri. Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
“Kısırlık bulgur nedir?” sorusunun cevabını merak eden bireyler için kısırlık bulgur, normal bulgurun incesidir. Pilavlık bulgura göre daha hafif, ince bir yapıya sahip olan bakliyatlar, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.
İlgili 32 soru bulundu
Kısırlık bulgur, çiğ köftelik ince bulgura kıyasla biraz daha kalın oluyor.
En İyi Cevap. Merhaba. Kısır köftelik bulgurla yapılır zaten.
Bulgur yerine en çok tercih edilen ürünlerden biri, kinoadır. Glutensiz bir besin olan kinoa, içeriği bakımından son derece besleyicidir ve tohum formunda bulunur. Bolivya, Peru, Kolombiya ve Ekvador gibi ülkelerde tarımı yapılan kinoa, hasattan sonra kabuklarından ayrılmalıdır.
Çiğ köftelik bulgur, köftelik bulgurun boy olarak bir küçüğü ve en küçük olan bulgur çeşididir. Boyutunun küçük olması ve suyla yumuşayıp yoğrulmasının kolay olmasından dolayı çiğ köfte yapımında tercih edilir. Çiğ köftelik bulgur, köftelik bulgurla karıştırılarak köftelerde ve kısırda kullanılabilir.
Kısır tarifi için 2 su bardağı ince bulguru geniş bir kaseye alın. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Streç film ile üzerini kapatıp bulgurların şişmesini bekleyin. Yaklaşık 10-15 dakika bulgurlar şiştikten sonra tane tane olması için güzelce karıştırın.
Yoğurmadan Çiğ Köfte İçin Malzemeler :
1 su bardağı köftelik ince bulgur. 1 su bardağı sıcak su.
ÇİĞ KÖFTE TARİFİ
Bulgur içerisine çok fazla su koyduğunuz da bulgurlar şişerek istediğiniz tadı vermeyecektir buna dikkat etmelisiniz.
Malzemeler 2 su bardağı çiğ köftelik ince bulgur 1,5 su bardağı kaynamış su 1 dolu yemek kaşığı domates salçası 1 dolu yemek kaşığı biber salçası 1 orta boy rendelenmiş kuru soğan 3 büyük diş sarımsak Yarım su bardağı zeytinyağı 1 çay bardağı toz gibi çekilmiş ceviz 2 yemek kaşığı galeta unu 2 yemek kaşığı nar ekşisi ...
Mercimek Köftesi Malzemeler; 1 su bardağı kırmızı mercimek. 1,5 su bardağı ince köftelik bulgur.
İçli Köfte Bulguru , Urfa'ya has olan içli köfte yemeği için kullanılan özel bulgurdur. Ciriş yarma bulguru olarak bilinir.
Mercimekli Çiğ Köfte Yapılışı:
Mercimek ayıklanır ve yıkanır. 5 su bardağı su ile haşlanır. Haşlanan mercimeğe bulgur ve tuz ilave ederek karıştırılır. 3-5 dakika kısık ateşte pişirilir.
Kırmızı mercimeği yıkayıp bir tencereye aldıktan sonra mercimeğimizin çok az suyla ben altı su bardağı su kullandım, iyice pişirelim pişen mercimeklerimizin üzerine ince köftelik bulgurumuzu bırakalım ,ocağımızın altı açıkken tenceredeki mercimek bulgur karışımını iki dakika karıştıralım ve ocağımızın altını kapatalım ...
İnce bulgur genelde köfte tariflerinde, kısırlarda ya da salatalarda kullanılıyor. Kalın bulgur ise daha çok pilavlarda ve çorbalarda tercih edilen bir bulgur türü. İnce bulgur yapısı gereği çabuk su çeken ve şişen bir yapıya sahipken kalın bulgurlar daha uzun süre pişirilmeye ihtiyaç duyan bir bulgur türü.
Buğdayın temizlenmesi, kaynatılması, kurutulması, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesi, farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen sadece su ve buğdaydan oluşan oldukça değerli ve besleyici, yarı hazır bir gıda maddesidir.
Bulgur bağışıklık sistemi için yararlıdır ve vücudun dirençli kalmasına destek verir. Bulgur vitamin olarak ideal ölçüde B1 vitamini içerir ve sindirim sistemi açısından da oldukça faydalıdır. Sindirim sisteminin güçlenmesini sağlar. Lifli yapısı sayesinde bağırsakların rahat çalışmasına yardımcı olur.
Olur tabi :) Daha ince olur ama çok bi fark olmaz.
İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler
Dış için; 2 su bardagı kısırlık bulgur. 1 su bardağından 1 parmak az un. Tuz, pul biber.
1. Adım: Isıya dayanıklı genişçe bir kap içerisine iki su bardağı ince bulgur konur. Üzerine yaklaşık 1,5 su bardağı kadar taze kaynatılmış su eklenir. Lezzetli bir sonuç elde edebilmek için içme suyu tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri