İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir. Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu'nun belli yerlerinde, bu bulgur çeşidi daha fazla tercih edilmektedir. Pilavlarda, dolmalarda, çorbalarda, salatalarda kullanılabilir.
Şehriyeli İnce Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır? Önce tencereye suyu koy ondan sonra kaynasın ve bulguru dök. Bir yandan tavaya şehriyeyi koy biraz rengi değişsin. Ondan sonra suyun içine at kaynasın suyunu çektikten sonra yağı ısıt üzerine dök karıştır afiyet olsun.
Köftelik bulgurun bir boy küçüğü olan ince bulgur, sarı bulgur çeşitlerinin en küçük boylu olanıdır. Daha az suyla yumuşayıp daha kolay yoğrulduğu için genelde çiğköfte yapımında tercih edilir. Çiğköftenin yanı sıra köfte ve kısır yapımında da köftelik bulgurla birlikte kullanılabilir.
Başbaşı bulgura kıyasla daha ince tanelere sahip, pilavlık bulgurdan ise biraz daha iri taneli. Genellikle dolma içlerinde ve pilavlarda kullanılan pilavlık bulgurlar, salatalarda da kullanılabilir.
İnce pilavlık bulgur: Diğer ismi Midyat bulgurdur. İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da kullanımı pek yaygındır. Esmer pilavlık bulgur: Esmer buğdaydan üretilmiş oldukça sağlıklı bir bulgur çeşididir. Esmer köftelik bulgur: İnce bir bulgur çeşididir.
İlgili 43 soru bulundu
3. Pilavlık Bulgur: Dünyada ve Türkiye'de en fazla bilinen bulgur çeşididir. Pilavlarda ve salatalarda kullanılabilir. 4. İnce Pilavlık (Midyat) Bulgur: Pilavlık bulgurdan daha ince olan, köftelik bulgurdan bir kademe daha iri olan bulgur çeşididir.
İnce bulgur köftelerin ve kısırların olmazsa olmazı bir malzemedir. Pilavlık bulgura kıyasla daha ince öğütülerek elde edilir ve çiğnemesi, hazmı kolay, lezzeti bir harika olur. Paketli satılan halinde ise adı kısırlık ya da köftelik bulgur olarak geçer.
Kısırlık bulgur, çiğ köftelik ince bulgura kıyasla biraz daha kalın oluyor.
Sarı bulgur ve esmer bulgur olmak üzere 2 ana sınıfa ayrılmaktadır. Daha sonra bu gruplar büyüklüklerine göre; iri pilavlık bulgur, pilavlık bulgur, köftelik diğer bir ismi ile düğü / düğürcük bulgur, Midyat bulguru ve çiğ köftelik bulgur olarak sınıflandırılmaktadır.
Bulguru bir kaç su durulayıp, suyunu süzelim. Tereyağı ve sıvı yağı tencereye alalım, hafifçe kızdırdıktan sonra, tel şehriyeyi de ilave edelim. Şehriyeler kahverengileşene kadar kavuralım. Ardından bulguru da ekleyerek, en az 5-6 dakika daha kavurmaya devam edelim.
Triticum durum cinsi sert buğdayların tekniğine uygun olarak kaynatılması, kurutulması ve ince kırımı ile elde edilir.
İşte bulgurun faydaları: Yüksek oranda lif içermesi ve glisemik indeksi düşük bir besin olmasından dolayı bulgur, kan şekeri dengesinin kontrol altında tutulmasına katkıda bulunur. Bulgurun içerdiği birçok vitamin özellikle çinko, demir, magnezyum ve krom kemik sağlığının korunmasına destek olur.
Seçenekler: 1 kg33,39 TL/kg.
Az tereyağı ve sıvı yağ kullanmak, pilava yeterince su ilave etmemek, tüm suyunu çekince ocaktan almak da dibinin tutmasına neden olabiliyor. Bu nedenle pilavınızı pişirirken, pilav yapımı için özel üretilmiş pilav tenceresi ya da tavalarını kullanabilirsiniz.
Bulguru bir kase içine alın, üzerine sıcak suyu ekleyerek ağzını streç film ile kapatın ve şişinceye kadar dinlendirin (yaklaşık 20 dk).
Kalın bulguru da, pilavlarda ve çorbalarda kullanıyoruz. Bulgurlar, genellikle üretim aşamasındayken yıkanıp paketleniyorlar. Bu sebeple yemek yapmadan önce bulgurları yıkamanıza gerek yok.
Esmer bulgur oldukça sağlıklı ve besin değeri yüksek bir gıdadır.
Çiğ köftelik bulgur, köftelik bulgurun boy olarak bir küçüğü ve en küçük olan bulgur çeşididir. Boyutunun küçük olması ve suyla yumuşayıp yoğrulmasının kolay olmasından dolayı çiğ köfte yapımında tercih edilir. Çiğ köftelik bulgur, köftelik bulgurla karıştırılarak köftelerde ve kısırda kullanılabilir.
2 Su Bardağı Pilavlık Bulgur. 2 Dal Taze Yeşil Soğan(Veya Bir Orta Boy Kuru Soğan) 2 Dal Taze Yeşil Sarımsak(Veya 3-4 Diş Kuru Sarımsak) 1/2 Demet Maydanoz.
1 su bardağı pilavlık bulgur, üç su bardağı sıcak su ve iki tatlı kaşığı tuz ile yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlanmış bulgura yarım çay bardağı un eklenerek pişirilmeye devam edilir. Un eklendikten sonra kavruldukça katı bir kıvam alacaktır. Pişirme işleminin ardından köfteler yuvarlanarak servis tabağına alınır.
2 su bardağı ince bulguru geniş bir kaseye alın. Üzerine 1,5 su bardağı sıcak suyu ekleyin. Streç film ile üzerini kapatıp bulgurların şişmesini bekleyin.
1000-900'lü yıllardan beri buğdayın kaynatılıp kurutularak tüketilen halidir. Tam tane bulgur geleneksel yöntemlerle yapılan bulgurun kırılmamış şeklidir. TAM TANE PİLAVLIK BULGUR. ALERJEN İÇERMEKTEDİR.
İçeriğinde B1 vitamini, magnezyum ve folat içeren bulgur sinir sistemi ve sindirim sistemi için önemli rol oynar. Bulgur yüksek oranda mineral ve vitamin barındırdığı için bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlar. Kabızlığı önleyen bulgur aynı zamanda zihni dinlendirir ve yüksek oranda enerji sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri