İstiridyelerin içindeki inci bir servet kaynağıdır. Kabukları arasında kalan kum veya kurt gibi yabancı maddeleri sedef salgılarıyla örterek inci meydana getirirler. İnci 2-3 yılda meydana gelir. Basra Körfezinde Seylan Adaları, Bahreyn Adaları çevresinde ve Kaliforniya sahillerinde inci istiridyeleri avlanır.
İnci, istiridye gibi bazı kabuklu deniz hayvanlarının içinden çıkarılan, genellikle süs eşyası olarak kullanılan küçük tane.
Değerli bir taş olan incinin kaynağı istiridye olarak karşımıza çıkar. İstiridyeler, yumuşakçalar şubesinin yassı solungaçlılar sınıfında yer alan çift kabuklu bir hayvandır.
Doğal gerçek inciler, sedef yapısında olup %92 kalsiyum karbonat ihtiva eder. Sıcak ve ılıman bölge denizlerde yaşayan yumuşakçalarda rastlanır. Günümüzde içinde inci meydana gelen yumuşakçalar yetiştirilerek, kültür inci üretimi önem kazanmıştır.
İnciler büyük çoğunlukla; Japonya, Avustralya, Çin, Endonezya, Myanmar, Hindistan, Filipinler ve Tahiti'den gelmektedir. Japonya kültür incisini ilk üreten ülke olarak dünya inci piyasasını Çin ile birlikte yönetmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Hangi İnciler Daha Değerlidir? İncilerin değer skalası, incinin boyutuna, rengine, şekline ve kusursuzluğuna göre belirlenmektedir. Her incinin kendine göre farklı bir yapısı olduğu için, genellikle daha büyük, parlak ve yüzeyi mümkün olduğunca kusursuz olan incilerin daha değerli olduğu düşünülmektedir.
Gerçek inciler büyüteç altında yüzey pürüzlü görünür fakat sahte olanlar pürüzsüz görünür. Hakiki inciler düzensiz renk dağılımına ve şekle sahiptir. Sahte olanlar tek renktedirler ve düzgün şekildedirler. Hakiki incilerin delikleri küçük ve düzenlidir, sahte incilerin ise delikleri geniş ve düzensizdir.
Yetiştiriliciğe ve yetiştiği bölgeye bağlı olarak, farklı kalitede inciler ortaya çıkar. Bu inciler, tam yuvarlak yüzeylere sahip incilerden, orta seviye parlaklıkta ve pirinç tanesi boyutunda olanlara kadar çok çeşitlilik gösterirler. Bir istiridye yaşamı boyunca en fazla bir defa inci meydana getirebilir.
Aslında bakıldığında istiridye incisi fiyatları oldukça değişiklik göstermektedir. İstiridye incisinin fiyatlarının ne kadar olduğu üzerine yapılan araştırmalarda söz konusu inci tanelerinin 9 bin TL ile 30 bin TL arasında değişiklik gösterdiği görülmektedir.
İnci taşının işlenmesine gerek duyulmadan kullanılan çok estetik ve sürekli bölünerek çoğalan bir taştır. İnci taşını kaplayan bu istiridye kabuğuda sedef taşı olarakta bilinir. Ayrıca inci zamanla doğurarak bönür bu yüzden inci taneleri sürekli büyüdüğünden şekilsizdir.
İstiridyelerin içindeki inci bir servet kaynağıdır. Kabukları arasında kalan kum veya kurt gibi yabancı maddeleri sedef salgılarıyla örterek inci meydana getirirler. İnci 2-3 yılda meydana gelir. Basra Körfezinde Seylan Adaları, Bahreyn Adaları çevresinde ve Kaliforniya sahillerinde inci istiridyeleri avlanır.
Gerçek İnci Ne Renk Olur? Gerçek inciler, en bilinen renkleri ile beyaz, krem ve sarımsı tonlara sahip olarak bulunur. Gümüş, siyah ve gri renkleri de aynı derecede yaygın olan inciler, oldukça geniş bir renk yelpazesine sahiptir.
Değerli taş sınıfına giren ve yaşayan bir canlı tarafından oluşturulan tek örnek inci olarak kabul edilmektedir. İstiridye, deniztarağı ve bazı midyeler içerisinde inci oluşabilmektedir.
İstiridye kendini korumak için bu yabancı maddeyi “incinin annesi” adı verilen sert, katı, güçlü ve parlak yapıdaki sedef mineraliyle sarmaya başlar. Zaman geçtikçe daha çok sedef ile kaplanan bu yabancı madde en sonunda parlak ve sert bir taşa dönüşür. İşte bu taşa inci denir.
İnci, kabuklu deniz canlılarının içinden çıkarılan ve genellikle mücevher olarak kullanılan değerli bir taştır.
İsmail İlkin, kimileri havuzda yetiştirilen, kimileri de okyanuslardan toplanan yüzlerce yıllık incileri satıyor. Havuzda yetişen incilerin fiyatı 300 ila 500 lira arasında değişirken, Osmanlı devrinde Basra körfezinden gelen 200 yıllık incilerin ise gramı 2 bin 500 lirayı buluyor.
İnci üretimi için Türkiye'deki istiridyeler çok uygun değil, Endonezya'da mesela bu çok yaygındır, denizin ortası alabildiğine, gözünüzün alabildiğine istiridye şamandıraları, çiftlikleriyle doludur ama o istiridyelerden buraya getirmeyiz.
Hakiki incilerin fiyatı 9 bin liradan başlıyor 30 bin liraya kadar çıkıyor. Bir de havuzlarda yetişen inciler var, onlar da inci ama havuzda yetiştiği için makbul değil. Bu inciler 500 liraya satılıyor.
Ülkemizde; Marmara, Ege, Akdeniz ve Karadeniz'in İstanbul Boğazı ile birleştiği yerlerde görülmektedir. İstiridye'nin Morfolojisi ve Fizyolojisi: Morfolojik olarak Ostrea edulis dairesel şekilli iki kabuktan meydana gelmiştir.
SİYAH İNCİ - TAHİTİ İNCİSİ
Güney Denizindeki Kara İnciler diğer adı ( Siyah İnci ), Tahiti İncileri ayrıca "Siyah Güney Denizi" incileri olarak da bilinirler. Tahiti incileri siyah ağızlı bir yumuşakça türü olan "Pinctada margaritifera" istiridyesi türünden gelmiştir.
Kültür (Tatlı Su) incileri natürel incilerle aynı özellikleri paylaşmakta olup canlı istiridyeler tarafından havuzlarda yetiştirilmektedir. Tek ayrım insan tarafından gerçekleştirilen asgari miktardaki teşviktir.
Midyelerin kabukları düz ve pürüzsüz bir özellik gösterirken istiridyelerde biraz daha sert ve pürüzlü bir kabuk yapısı göze çarpıyor. Bunun dışında, İstiridyeler gelişimlerini üç yıl, midyeler ise bir yılda tamamlar.
Siyah inciler eşsiz ve zarif renkleriyle bilinir ve genellikle en değerli ve aranan inci türlerinden biri olarak kabul edilir. Mohs ölçeğine göre 2,5-4,5 arasında değişen nispeten yumuşak bir yapıya sahiptirler ve eşsiz güzellikleri ve parlaklıkları nedeniyle oldukça değerlidirler.
Siyah İnci, nadir ve değerli bir mücevherdir. Diğer inci çeşitlerinden farklı olarak, siyah inci sadece belirli bölgelerde bulunur ve doğal bir oluşum sürecine sahiptir. Bu inciler, genellikle Tahiti ve çevresindeki adalarda bulunur.
Güney denizi incileri, beyaz dudaklı bir yumuşakça türü olan "pinctada maxima" istiridyesi türündendir. Güney denizi incileri Avusturalya, Endonezya ve Filipinlere yakın güney denizi bölgelerinde; aşağıdaki haritada yeşil renk ile gösterilen tropik iklimlere sahip bölgelerde yetiştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri