Bazen Sallanan dişleri daha uzun ömürlü olması ve dişlerin sallanmasını azaltmak için kanal tedavisi yapılabilir. Ancak bunun için belirli bir seviyeye kadar dişlerde sallanma toparlanabilir. Kemikle olan bağlantısını tamamen kaybetmiş sallanan dişleri ise kanal tedavisi ile ağızda tutmak pek mümkün değildir.
Dişe alınacak bir darbe dişin gevşemesine neden olabilmektedir. Eğer hala düzgün duruyorsa, genellikle kendi kendine birkaç gün ya da haftada sağlamlaşır. Ancak bir dişin kendi kendine sağlamlaşıp normal görünmesine rağmen sinirin ve kan tedarikinin engellenmesi gibi bir ihtimal her zaman vardır.
Dişeti hastalıkları veya diş çürüğü gibi nedenlere bağlı olarak sallanan dişler, tedavi edildiğinde ve dişeti dokuları iyileştiğinde stabil hale gelebilir. Ancak, bazı durumlarda sallanan dişler tamamen kaybedilebilir ve geri kazanılamaz.
Bu nedenle endişelenmenize gerek yoktur. Diş teliniz varken, dişler önce gevşer daha sonra hareket eder. Dişler yeni, düzeltilmiş pozisyonlarında tedavi tamamlandıktan sonra sıkılaşırlar. Tedaviniz bittikten sonra dişlerinizde sallanmanın devam etmesi halinde mutlaka bir diş hekimi ile görüşmeniz gerekmektedir.
Diş Eti Cerrahisi: Diş eti hastalıkları veya periodontal hastalıklar nedeniyle dişleriniz sallanıyorsa, diş eti cerrahisi gerekebilir. Bu işlem, diş eti dokusunun onarılmasını ve dişlerin yeniden sabitlenmesini sağlar. Diş İmplantı: Sallanan dişinizi tamamen kaybetmeniz gerekiyorsa, diş implantı tedavisi düşünülebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Hastalık çoğunlukla yavaş ilerler. Hastalık ilerledikçe cep derinleşerek kemik kaybı artar. Diş, desteğini kaybettiğinden sallanmaya başlar ve sonunda dişler kaybedilir. Dişlerinizde sallanma hissediyorsanız en kısa zamanda diş hekimine başvurunuz.
Diş çekimi sonrasında, diş kaybı tedavisinde implant tedavisi bir seçenek olabilir. İmplantlar, dişlerin yerine yenilerini yerleştirmek için kullanılabilir. Tedavi seçenekleri dişin neden sallandığına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, diş sallanması durumunda bir diş hekimi ile görüşmek en uygun seçenek olacaktır.
Ancak bunun için belirli bir seviyeye kadar dişlerde sallanma toparlanabilir. Kemikle olan bağlantısını tamamen kaybetmiş sallanan dişleri ise kanal tedavisi ile ağızda tutmak pek mümkün değildir. Sallanan dişe kanal tedavisi yapılabilir ancak sallanmasına bir etkisi olmaz. Sallanması geçsin diye yapılmaz.
Sallanan dişin tedavi edilmemesi, dişin kaybına neden olabilir. Diş kaybı, ağızda dişlerin kaymasına ve çarpıklığa ve ayrık diş sorunlarına neden olabilir. Bu da, çiğneme işlevini etkileyebilir ve ağız hijyeninde sorunlara neden olabilir.
Sallanan süt dışı kaç günde düşer konusu da sıklıkla merak edilmektedir. Genellikle ilk sallanmaya başladı fark edilen süt dişi yaklaşık olarak bir hafta içerisinde düşecek duruma gelir.
Özellikle süt dişler dökülmeye başladığında ve sallanmaya başladığında çekilmesi gerekir. Sallanan dişler normal dişlere göre daha kolay çekilir. Yeterince sallanan dişler hafif bir baskı ile düşer.
Hardal yağı, limon yağı gibi yağlarla diş etlerine masaj yapılır. Diş etlerine limon yağı ve hardal yağının haftada iki kez üçer dakika sürmesi önerilir. Karanfil mikrop öldürücü özelliklere sahip doğal bir üründür ve diş eti çekilmesine neden olan organizmaların öldürülmesine yardımcı olur.
Dişlerin sallanması genellikle diş etlerinin çekilmesi ve diş etlerinin rahatsızlanmasından kaynaklanmaktadır. Bu hastalık diş etlerinin zaman içinde yumuşamasına ve dişlerin çevresini saran yapının dişi sağlam bir şekilde tutamamasına neden olmaktadır.
Altı yaşından itibaren çocuk, karışık dişlenme dönemine geçer. Altı yaşında 1'inci büyük azı, 7-8 yaşında kesici dişler, 9-11 yaşları arasında küçük azılar ve köpek dişleri, 12 yaşında ise 2'nci büyük azı dişleri çıkar. Çocuklarda diş çıkarma dönemi 12 yaşında dişlerin düşmesiyle son bulmuş olur.
Bu durum; ağız kokusuna, ağrıya ve şişliklere yol açar. Bazen ise ağzın tam açma ve kapama yapma işlevini engeller. Bu durum ise trismus olarak adlandırılır. Eğer; bu durum bir an önce tedavi edilmezse; enfeksiyon, lenfler aracılığıyla yanak ve boyun bölgesine doğru ilerleyerek yayılım gösterirler.
Düşen Dişin Yerine Yenisi Ne Zaman Gelir? Süt dişleri 7 yaşından sonra artık dökülmeye başlarken, yerine kalıcı dişler gelmeye başlar. İlk kalıcı dişler ise 8 yaşından itibaren görülür. 8 yaşına gelmiş olan bir çocuğun alt dişlerinde 8 tane kalıcı dişler çıkar. Süt dişler düşerken yerine kalıcıları gelecektir.
Protezler, eksik dişlerin yerine getirilmesi için kullanılan esnek ve estetik seçeneklerdir. Tam protezler, tüm dişlerin eksik olduğu durumlarda tercih edilirken, kısmi protezler sadece belirli dişlerin yerine getirilmesinde kullanılır. Protezler çıkarılabilir olduğu için temizliği ve bakımı kolaydır.
Kırık Diş Prosedürleri
Dişiniz kırıldıysa, mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize başvurmanız gerekiyor. Aksi takdirde, dişiniz daha fazla hasar görebilir veya enfekte olabilir ve muhtemelen dişinizi kaybetmenize neden olabilir. Diş ağrılıysa, asetaminofen veya reçetesiz satılan başka bir ağrı kesici alın.
Kalıcı diş oluşumu tamamlanmış bireylerde azı dişleri çekildikten sonra yeni diş oluşumu görülmez. Çekilen azı diş yerine hekimin uygun gördüğü implant veya protez gibi işlemlerin uygulanması gerekir.
Köpek ve ilk azı dişleri çocuklar 9 yaşlarına ulaştıklarında, arka azı dişleri ise çocuklar 10 yaşlarına ulaştıklarında düşmeye başlarlar. Süt dişleri bazen kendiliğinden kolaylıkla düşmesine rağmen bazen de ne kadar sallansalar da kendiliğinden düşmezler ve ne zaman düşecekleri belli olmaz.
Sıklıkla sorulan sorulardan biri de diş minesi aşınması durumunda mine tabakasının kendini onarma olasılığıdır. Diş minesi kendini onarabilen bir yapıya sahip değildir. Aşınma meydana geldiğinde kesinlikle uygun tedavinin gerçekleştirilmesi gerekir.
Diş çeşitli nedenlerden dolayı sallandığı için herkese uygulanan belli bir tedavi bulunmamaktadır. Sallanan dişin tedavisine karar verilebilmesi için ilk etapta dişin sallanma nedeni kesin olarak öğrenilmelidir. Eğer dişiniz sallanıyorsa en kısa sürede uzman diş hekimine gitmeniz gerekir.
Sağlam dişlerin ağrımasının nedenlerinden bazıları şunlardır; Diş eti hastalıkları ve diş eti çekilmesi sorunları Sinüzit. İki dişi arasında sıkışan yemek kalıntılarının dişlerde oluşturduğu baskı
Diş eti çekilmesi, dişleri saran diş eti dokusunun dişi veya diş kökünü açığa çıkartarak geri çekilmesidir. Diş eti çekilmesi sonucunda dişler ve diş eti çizgisi arasında "cepler" veya boşluklar oluşur. Bu boşluklara, hastalığa neden olabilecek bakteriler kolayca birikebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri