Öncelikle kağıt havlu serilmiş bir tabak üzerine incirler dizilir. Üst üste koymamaya özen göstererek tabağın üzerini kapatın. Bu işlemden 3-4 gün sonra incileri buzdolabına alabilirsiniz. Bu şekilde incirler bir ay kadar bozulmadan buzdolabında durabilir.
Peki kuru incir nasıl muhafaza edilir? Serin bir yerde tutulması öneriliyor. Uzun süre boyunca tüketmeyecekseniz, buzdolabı poşetlerine koyarak dolabınıza yerleştirebilirsiniz. Derin dondurucunuz varsa, dondurucunuzda da kuru incirlerinizi muhafaza edebilirsiniz.
İncirleri kağıt havluyla kaplı bir tabağa dizin. Tabağın üzerini kapatın ve incirler ezilmesin diye üst üste koymamaya özen gösterin. 3-4 gün sonra yenmemiş incirleri buzdolabına aktarın. Tepsi veya tabakta üzeri kapalı olarak bırakın.
İncirleri, böcek ve sineklerden muhafaza etmek adına üstünü bir ince bez ile örtün ve güneşte kuruması için bekletin. Doğru biçimde kurutulması için, meyvelerin hem üzerinde hem de altında hava giriyor ve çıkıyor olmalı. Geceleri incirleri içeri getirin, fakat sabah yeniden güneşte bırakın. 2-3 gün süresince kurutun.
İncirleri her zaman için temiz ve kuru olduğundan emin olduğunuz ağzı tam kapanabilen cam kavanozlarda saklamanız önerilir. Bu sayede kuru incirleriniz uzun süre dayanacaktır. ·Bir diğer saklama yöntemi ise %100 pamuklu kumaştan üretilen mutfak keseleridir. Kuru incirleri bu keselerde de saklayabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Optimum şartlar olan %85-90 bağıl nem ve 0 °C sıcaklıkta bile incirin muhafaza süresi 1 haftayı geçmez. 0 °C'de %15 karbondioksit olan ortamda 3 hafta muhafaza edilebilir.
O halde öncelikle incirleri yıkayarak işe başlayabilirsiniz. İncirlerin yıkanması, daha uzun ömürlü olmasını ve temiz koşullarda kurumasını sağlar. Yıkanan incirleri bir süzgeçte bekletin ve fazla suyu atmasını sağlayın.
İncirin toz ve fiziksel kirliliklerinden temizlenmesi için ise yıkama işlemine tabii tutulması gerekmektedir. Yöredeki genel anlayış “inciri tuzlu suyla yıkarsak hem temizlenmiş olur hem de kurtlanmasını engelleyerek bozulmadan uzun süreli muhafazasını sağlamış oluruz”dur.
Kuru incir nasıl yıkanır
Anında tüketebilirsiniz. Ancak kuru inciri yıkayıp, üzerindeki su ile kabın içerisine koyarsanız incirde ekşime yaşanır. Hatta bozulma sürecini hızlandırırsınız.
1 orta boy 149 mg potasyum içerir ve bu da günlük ihtiyacımızın %4'ünü karşılar. Ayrıca K vitamini, kalsiyum, demir, magnezyum, folik asit ve A vitamini içerir. Taze incirler çabuk bozulur bu yüzden aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmek gerekir.
Güneş görmeyen bir yerde saklayabilir ve tüketebilirsiniz. Ama uzun süre saklamayı düşünüyorsanız derin dondurucuda saklamak en doğru yöntemlerden biridir.
İncirin 100 gramında 74 kalori bulunmaktadır. 1 adet (65 gr) incir 48 kaloridir. İncirin 100 gramı 12.47 gram karbonhidrat, 0.49 gram protein, 0.2 gram yağ, 1.89 gram lif içermektedir.
Eğer buzdolabında yeriniz yoksa veya buzdolabında saklamak istemezseniz güneş görmeyen bir alanda saklayabilirsiniz. İncirin bulunduğu bölge serin olması gerekir. Güneş görmeyen bir alanda inciri ağzı kapalı bir kap içinde saklayabilirsiniz. Bu şekilde 1 yıla yakın incirde bozulma yaşanmaz.
İncirin sorunsuz depolanabilmesi için uygun olan meyve neminin %25 ve altı olmalıdır. Bu değerin üzerinde neme sahip olan incirlerin uygun olmayan şartlarda depolanmasıyla meyve şekerinin yüzeyde birikmesi sonucunda meyve de beyaz unumsu oluşumlar gözlenir. Bunların sağlığa zararlı etkileri yoktur.
Cam kavanozlar veya plastik saklama kapları, kuru incirin saklanması için uygundur. Kuru inciri buzdolabı kapağında veya kahvaltılıkların olduğu yerde 1 yıla kadar muhafaza edilebilir.
İncirin "erbezlerine" benzer bir şekle sahip olduğunu vurgulayan Tayar, "Çinko, folik asit ve diğer minerallerden zengin olan incir, erkeklerde sperm kalitesi ve hareketliliğini artırarak erkeklerde kısırlığın önüne geçtiği belirtiliyor" dedi.
Evlerin yakınlarına dikilen incir ağaçları da suya ulaşmak için evin temelindeki beton ve plastik maddeleri delerek, suya ulaşıyor. İncir ağacının temele zarar verdiği düşünülüyor. İşte bu yüzden incir ağaçlarının evlerden uzak dikilmesi tavsiye ediliyor.
Ayrıca kabuk kısmı lif içerdiği için vücuttan fazla kolesterolün atılımını da sağlıyor. Bu önemli faydaları nedeniyle inciri kabuğuyla birlikte tüketin. Ancak dikkat! Tarım ilacı kalıntılarından ve maruz kaldığı diğer dış etkenler ile mikroplardan iyice arındırmak için incirin kabuğunu iyi yıkamayı asla ihmal etmeyin.
Bu suyu üçe bölerek her öğünden 15 dakika önce aç karna için. Kürü 50 gün boyunca kurallara uygun şekilde uygulayın. İlk olarak kürü 25 gün uygulayın. 25 günün ardından 7 gün ara verin.
Siyah küf bulunan incirlerin yüzde 99 oranında gözle tespit edilebildiğini anlatan Gabay, Bu durum ihracatta sıkıntı yaratmaz. Çünkü aflatoksin ve benzerleri gibi kimyasal bir şey değil, tamamen bitkinin doğasından kaynaklanan bir durum dedi.
İncirlerin uzun süre dayanması ve kurtlanmayı engellemek için bandırma işlemi yapıyoruz. Eğer incir bandırılmazsa fazla dayanmaz. 5-6 ay içerisinde bozulmaya başlar. Bandırma sayesinde 1 yılı aşkın süre sorunsuz olarak dayanması sağlanıyor.
Vücudu temizler
Kanseri önlemeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan antioksidan çeşidi olan fenol, incirin içeriğinde de bulunmaktadır. Bu sayede vücudun temizlenmesinde önemli rol oynar.
İncir cilt sağlığını destekler!
Düzenli olarak incir tüketimi, cilt hücrelerinin hasar görmesini önler ve cilt yaşlanmasını yavaşlatır. Bir de taze incirle yapılan cilt bakımı da cildi besler, temizler, akne oluşumunu önler.
Taze olarak ve tek başına afiyetle yenebilir. İncirin kabuğu yenilebilir. Bu yüzden yemeden önce incirin kabuğunu soymana gerek yoktur. Yalnızca sapını kıvırıp kopar ve inciri kabuğuyla birlikte bütün olarak ye.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri